Zvyknete jesť bohatú večeru? Potom neschudnete!

Veľa ľudí sa snaží zhodiť nadbytočné kilogramy a nedarí sa im. Príčinou môže byť to, že na obed aj večer si doprajú veľké teplé jedlo. Je to rovnako nezmyselné ako jesť popoludní viac ako doobeda.

Veľa ľudí sa snaží zhodiť nadbytočné kilogramy a nedarí sa im. Príčinou môže byť to, že na obed aj večer si doprajú veľké teplé jedlo. Je to rovnako nezmyselné ako jesť popoludní viac ako doobeda. Niektorí ľudia nejedia dokonca cez deň cielene väčšie teplé jedlo a dajú si ho až večer.

Pravdou je, že istý čas pri takomto spôsobe stravovania priberať nemusia, ale hmotnosť im dolu rozhodne nepôjde, časom začne stúpať. Telo si zvykne a vekom sa navyše metabolizmus spomaľuje, kilogramy navyše na seba teda nenechajú dlho čakať.


Prečítajte si:

Ako mať sexi zadok? Takto!

VIDEO: Ste sacharidový typ?

VIDEO: Čo spôsobujú v tele sladké raňajky


Najčastejšie chyby pri stravovacích návykoch

  1. Chybou podľa dietológov je aj to, keď večer dojedáte zvyšky z obeda, lebo sa vám nič iné nechce chystať. Podľa odborníkov na výživu je lepšie variť tak, aby sa jedlo skonzumovalo už na obed. Alternatívou je dať navarené jedlo zamraziť a vytiahnuť z mrazničky v iný deň, ale v čase obeda.
  2. Jesť na obed rovnakú porciu teplého jedla ako na večeru. Veľké jedlo na večeru je problematické nielen z hľadiska priberania, ale sa aj ťažšie trávi. Po bohatej večeri majú mnohí ľudia problém zaspať a môžu zápasiť s nepokojným spánkom. Trávenie človeka je lepšie prispôsobené spracovávaniu potravy počas dňa ako v noci.
  3. Problémom ale môžu byť pravideľné večerné návštevy v reštaurácii. Aj tu platí pravidlo, že menej je viac. Vyhnite sa prejedaniu, nepreháňajte to. Overeným trikom je dať si polovičnú porciu, príloh čo najmenej a najväčšie zastúpenie na tanieri by mala mať zelenina.
  4. Pitie alkoholu pred spaním v pravideľných intervaloch nemá pozitívne účinky na telo, keď máte záujem schudnúť. Z alkoholu sa totiž priberá, preto si doprajte maximálne dva decilitre bieleho vína. V každom prípade raz za čas si môžete dovoliť aj bohatšiu večeru pri výnimočnej príležitosti, úsilie schudnúť vám nenaruší. Ale skutočne len občas.

Pokiaľ sa teda snažíte schudnúť alebo udržať si štíhlu postavu, nastavte si stravovací režim tak, aby večera nebola pokračovaním obeda, čo sa týka veľkosti porcie, zloženia a energetickej hodnoty jedla. Večer by ste sa mali vzdať aj príloh ako ryža alebo zemiaky. Zamerajte sa na zeleninu, nízkotučné syry, šunku a chudé mäso.