Stres zažeňte pohybom

Každý z nás je občas vystavený veľkému stresu. Že nám to škodí, to vieme. Taký je jednoducho dnešný život. Otázka ale znie, čo s tým? Dá sa s tým bojovať? Podľa nás áno! Liekom môže byť napríklad obyčajný pohyb a jednoduché cvičenie. Inšpirujte sa našim videom.

Žena boxuje Zdroj foto: Shutterstock.com

Kto z nás nie je občas vystavený veľkému stresu. Môže za to uponáhľaná doba, príliš vysoko stanovené ciele alebo neočakávané ťažké životné situácie. Nie vždy sa telu podarí všetko zvládnuť bez problémov. Nemusíte si ani siahnuť na tzv. samé dno, aby ste pocítili, čo taký stres dokáže spôsobiť. Takým pomyselným záchranným kruhom ale môže byť obyčajný pohyb.

Rozlišujeme dva druhy stresu. Eustres vyvoláva pozitívna záťaž, ktorá v primeranej miere stimuluje človeka k vyšším alebo lepším výkonom a distres, ktorý spôsobí nadmerná záťaž, ktorá môže človeka poškodiť a vyvolať ochorenie alebo dokonca i smrť.

Fyzická aktivita a stres

Telo dostávajú do tzv. bojovej pohotovosti stresové hormóny zvané adrenalín, kortizón a kortizol. Krv prúdi do našich svalov, látková výmena sa znižuje, krvný cukor a cholesterol sa zvyšuje a naše dýchanie je tým pádom intenzívnejšie a hlbšie. Prepadol nás stres. Pokiaľ sa ale budete venovať nejakej fyzickej aktivite, môžete ho lepšie zvládnuť. Stresové látky sa v tele totiž vstrebú a vďaka tomu sa ďalšie hormóny a látky, ktoré majú naopak upokojujúci a omladzovací efekt, dostanú do popredia. Ak sa nebudete dostatočne hýbať, dlhodobý stres spôsobený psychikou začne uberať z vašich telesných zásob a obnova buniek sa nebude dostatočne aktivovať.

Telo tak začne postupne ochabovať a riziko obezity a depresie sa zvýši. Navyše pri strese organizmus spotrebuje enormné množstvo vitamínu B, zinku a magnézia. Ak teda zažívate stresové symptómy, pohyb by vám mohol byť nápomocný k tomu, aby ste sa stresu zbavili. Dobrý je aj horúci kúpeľ pred spaním. Počas relaxácie v kúpeli sa uvoľní melatonín, ktorý je predpokladom pre dobrý a zdravý nočný spánok. Ak ste však príliš stresovaní, mali by ste sa vyvarovať tréningu a najprv sa poradiť s lekárom. A to z dôvodu, aby ste nezaťažili svoje telo ešte viac.

Pozitívny efekt z pohybu:

  • Znižuje množstvo stresových hormónov.
  • Zvyšuje množstvo látok, ktoré spôsobujú telesné i duševné uvoľnenie po tréningu.
  • Zvyšuje citlivosť inzulínu, ktorý znižuje riziko vzniku napr. diabetes.
  • Spotrebováva glukózu a cholesterol, ktoré sa pri strese uvoľňujú.

Čítajte tiež:


Negatívny efekt stresu:

  • Ničí telesné tkanivo.
  • Zhoršuje látkovú výmenu.
  • Zvyšuje hodnoty cukru v krvi.
  • Zvyšuje úroveň cholesterolu v krvi.
  • Negatívne ovplyvňuje imunitný systém.
  • Môže viesť k chorobám spojených so stresom.

Zacvičte si Kick box s naším videom:


Ďalšie cvičebné videá nájdete v našej sekcii šport a cvičenie a na www.fithall.sk.

hettler

Ja sa musím priznať ale športové aktivity neoblubujem.Ale u kamarátky som sa dala nahovoriť na skákanie na trampolíne.Smiala som sa že veď je to len pre deti.Bola som zaskočená koľko úsilia som musela vynaložiť na to obyčajné skákanie.tak sa mi to zapáčilo že som muža nahovorila aby kúpil trampolínu Dlho sme hľadali aby bola kvalitná a nie zo supermarketu.Objednali sme si ju nakoniec z garden-life a sme spokojný všetci aj deti aj ja.Kilá sa pomaly strácajú

Pennyk

Veru, trampolína je super na chudnute aj na zábavu. Je to dobrá investícia do zdravia. Tiež som kúpila už drahšiu značkovú, lebo ju chcem mať na dlhé roky a verím, že ma to tak dlho bude aj bavit