Svetový deň chorých

Svetový deň
Veľa z nás berie dobré zdravie ako samozrejmosť. Až zdravotné komplikácie nás prinútia zmeniť uhol pohľadu a tešiť sa z prekonania choroby. Existujú však ľudia, ktorých ochorenie je beh na dlhú trať a šťastím nazývajú udržiavanie svojej diagnózy v znesiteľných medziach.

Dnešok, 11. február, patrí nevyliečiteľne chorým pacientom na celom svete. Jeho tradícia sa začala v roku 1992, kedy ho ustanovil pápež Ján Pavol II. Hlavným účelom tohto dňa je vytváranie podmienok pre chorých, aby mohli čeliť chorobe a smrti v dôstojných podmienkach. Je o rešpektovaní a uvedomovaní si existencie nevyliečiteľných ochorení okolo nás a nedívať sa na ne skrz prsty.

Na našej stránke Vám prinášame množstvo informácií , o ich diagnostike, ale aj o živote s nimi. Nájdete tu rady, ako pacientom uľahčiť ich každodenný život a ako sa naučiť s týmito chorobami žiť.

Medzi najznámejšie a najčastejšie nevyliečiteľné choroby patria:

Ebola

Systémový lupus

Detská mozgová obrna

Roztrúsená skleróza

Svalová dystrofia

Alzheimerová choroba

Cukrovka

HIV/AIDS

Astma

Zaujímavosťou je, že medzi nevyliečiteľné ochorenia patrí aj chrípka, či herpes, ktoré v bežných prípadoch nepovažujeme za závažné. Pokiaľ sa staneme ich nositeľom, prežívajú v našom tele utlmené do konca života.