Čerstvé šťavy, elixír pre naše zdravie

O význame každodennej konzumácie ovocia, zeleniny dnes už nepochybuje žiadny odborník. Klinický i epidemiologický výskum nazhromaždil dostatok vedeckých dôkazov o pozitívnom vplyve konzumácie ovocia a zeleniny pri prevencii rakoviny.

Ovocné a zeleninové šťavy sú, podobne ako čerstvé ovocie a zelenina, významným zdrojom vitamínov, minerálnych látok i ďalších rastlinných mikroživín. Takéto šťavy sú súčasťou zdravej výživy a ich pravidelnú konzumáciu možno odporúčať ako súčasť racionálneho a pre zdravie prospešného stravovania. Aby ovocné a zeleninové šťavy (džúsy) podporovali naše zdravie, musia spĺňať predovšetkým základné pravidlá:

  • Šťavy musia byť pripravené z čerstvého ovocia alebo zeleniny;
  • Nesmú byť dosladené dodatočným cukrom a musia obsahovať výlučne prírodný cukor (prevažne fruktózu) zo samotných plodín;
  • Pokiaľ ide o priemyselne pripravené šťavy, tie musia byť upravené čo najšetrnejšími technologickými postupmi, v záujme zachovania čo najvyššieho množstva z pôvodných biologicky aktívnych látok. Je veľkou výhodou, ak je v šťavách prítomná vláknina. V konečnom produkte (šťave) je technicky možné zmerať obsah mnohých mikroživín, ako aj úroveň antioxidačnej aktivity. Na našom trhu je niekoľko konkurujúcich výrobkov s vysokou výživovou kvalitou a navyše aj s mimoriadne chutným obsahom.
  • Striedma konzumácia. Najmä ovocné šťavy obsahujú predsa len dosť veľa cukru (10-11g/100ml) i keď prírodného, a teda aj dosť veľký obsah energie (170-190 kJ/100ml). Všetka táto energie je výlučne z prítomného cukru (žiadne tuk, žiadna bielkovina). Denne sa odporúča vypiť 100-300 ml (v priemere 200 ml) 100% ovocnej alebo 100% zeleninovej šťavy. Zeleninovej šťavy môžeme pre nižší obsah cukru vypiť za 1 deň aj viac: 300-400ml, ovocnej pre vyšší obsah cukru skôr menej: 100-200ml. V záujme podpory pitného režimu je dobrým pravidlom zriediť ovocnú šťavu s čistou vodou, najlepšie v pomere 1:1.
  • Kombinácie rôznych druhov ovocia alebo zeleniny pri príprave štiav sú v záujme pestrosti iba vítané a neexistuje pravidlo, ktoré by vylučovalo miešať dovedna ktorékoľvek kombinácie. Je to iba otázka chuťových preferencií konzumenta, prípadne individuálnej znášanlivosti. Výborné sú aj šťavy pripravené z kombinácie ovocia a zeleniny zároveň.
tuniac

"neexistuje pravidlo, ktoré by vylučovalo miešať dovedna ktorékoľvek kombinácie."

nieco ine si mysli dr Norman Walker vo svojej knihe: cerstve ovocne a zeleninove stavy