Zdravá a krásna vďaka červenej repe

Červená repa je jedna z najliečivejších a najvšestrannejšie použiteľných potravín. Zdravá strava je jeden zo spôsobom ako dosiahnuť status: „vyzerať lepšie, cítiť sa lepšie a mať sa lepšie“, k čomu červená repa určite pomáha.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Dá sa použiť, ako koreňová, ale tiež ako listová zelenina. Rozhodne je to zdravá potravina, ale netreba ju ani preceňovať, nepripisovať jej zázraky.

Bojovník za zdravie a krásu

Červená repa myšlienku, že je bojovníkom za zdravie a krásu potvrdzuje práve svojim zložením. Bohatá je na dôležité minerálne látky. Jód, zinok a meď, ktoré sú zodpovedné za pevné nechty a vlasy, pre pružné cievy je dôležitý kremík. Horčík a draslík zase zabraňuje prekysleniu organizmu a pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej. Vitamín C podporuje imunitný systém, vitamín E spomaľuje starnutie, vitamín skupiny B a kyselina listová podporujú rast tkaniva.

Ako ešte môže červená repa ovplyvniť zdravie? 

Červená repa je ešte stále nedocenenou potravinou, z dostupných zdroj sa dozvedáme, že spotreba u nás predstavuje v priemere asi ½ kg na osobu ročne, pričom odborníci odporúčajú až 3 kilogramy. Konzumácia červenej repy má svoj význam, ale tiež treba dbať na to, aby sme si k nej pridali zeleninu bohatú na vitamín C (kapusta, chren, citrón), čím sa zneškodňujú dusičnany. Čítajte viac o dusičnanoch v zelenine.

Prečo je dobré zaradiť červenú repu do jedálnička?

  • Podporuje srdcovo-cievny systém, spevňuje cievy, znižuje tlak krvi a varená znižuje cholesterol
  • Celé telo zbavuje toxických látok, významne neutralizuje najmä toxíny v mozgu
  • Zlepšuje funkciu štítnej žľazy
  • Obsahuje látky s protirakovinovými účinkami
  • Povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče, predchádza zápche
  • Odporúča sa ako súčasť diéty pri chorobách pečene a ateroskleróze
  • Je vhodná pri redukčných diétach, obsahuje veľa vlákniny, má nízky obsah tuku a minimum kalórii, urýchľuje metabolizmus.

Výživová bomba 

Pohár šťavy z červenej repy má úžasné účinky a naštartuje organizmus správnym smerom. Domáci odšťavovač sa určite vyplatí. Ak nám nechutí samotná, môžeme si ju kombinovať napríklad s jablkovou šťavou. Výborný je energetický nápoj zo sušenej cvikly: 1 – 1,5 dl teplej vody (nie horúca ani studená), ½ KL sušenej cvikly, 1 KL medu a 5-6 kvapiek citrónovej šťavy. Konzumácia sa odporúča pred jedlom maximálne 2x denne po dobu 14 dní, na jar i na jeseň. Čítajte viac o zázračných účinkoch cvikly.

Využitie červenej repy v gastronómii

Najčastejšie používame buľvu červenej repy. V surovom stave je výborná na šaláty (strúhaná, nakrájaná na tenké plátky, či rezance) kombinovaná s kapustou, s jablkami a rôznymi zálievkami. Varená, dusená a sterilizovaná je vhodná, ako príloha k jedlám alebo na polievky. Hodí sa aj na sladko, napríklad na mafiny. Využitie cviklu i pri pečení.

Pikantný šalát z červenej repy

Extra zdravý, extra chutný a nenáročný.
Suroviny: 300 g červená repa, 300 g zeler, 150 g mrkva, 1 väčšie jablko, 2 PL strúhané chrenu, 2 PL hustý biely jogurt, 3 PL posekané vlašské orechy.
Zálievka: 4 PL olivový olej, 2 PL vinný ocot, prípadne šťava z citróna, 4 strúčiky prelisovaný cesnak a podľa chuti soľ.
Postup: Repu, zeler, mrkvu a jablko nastrúhame. Pridáme chren, biely jogurt, zálievku a všetko dobre premiešame. Na záver môžeme a nemusíme posypať posekanými orechmi.

Červená repa je určite správna voľba, ak sa chceme prejesť k zdraviu a ku kráse!

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

miroka

Ani s cviklou to netreba prehaňať. Vďaka vysokému obsahu rozpustnej vlákniny, červená repa pôsobí ako prírodné preháňadlo.

Erika88

Ked chcete doplnik kremik nemusite sa zacervenat od cvikly, staci ked si date trocha kremeliny, je uplne rozpustna a je z rozsievok :) najdete tak v najlepsej kvalite na :-odkaz odstránený-