Cukrovka- choroba na celý život

Viete si predstaviť že ste každý deň odkázaní na lieky? Cukrovkári áno. 21. storočie so sebou prinieslo globálnu epidémiu diabetu a pacientov stále pribúda. Niektorí s ňou žijú od malička, iní ju nadobudli počas života alebo v starobe.

Viete si predstaviť že ste každý deň odkázaní na lieky? Cukrovkári áno. 21. storočie so sebou prinieslo globálnu epidémiu diabetu a pacientov stále pribúda. Niektorí s ňou žijú od malička, iní ju nadobudli počas života alebo v starobe. Jedno však majú spoločné a tým je nedostatok inzulínu, ktorý je pre život nutnosťou.

Štatistiky nám neprajú

Cukrovka vo veľkej miere zasahuje aj naše územie. Momentálne je na Slovensku viac ako 340 000 pacientov, ktorí o svojom ochorení vedia. Podľa európskych štatistík je predpoklad, že ďalších 300 000 ľudí o svojom ochorení nevie. Do roku 2030, sa predpokladá, že počet ľudí s diabetom sa na Slovensku zvýši na 430 000. Skrytá cukrovka je hrozbou pre každého pacienta. Zanedbanie jej liečby je totiž život ohrozujúce a často končí tragicky.

Ročne tomuto ochoreniu podľahne viac ako 3100 Slovákov, pričom ďalších niekoľko 10 tisíc má kvôli nesprávnej alebo absentujúcej liečbe trvalé následky. Reč je o čiastočnej alebo úplnej slepote, ochoreniach obličiek, ktoré často končia dialýzou, či amputáciou dolných končatín v dôsledku nedostatočného prekrvenia tkaniva.

Riešenie je na dosah

Kedysi bol život diabetika ťažší. Okrem pravidelných prestávok na jedlo, ktoré sú nutnosťou aj dnes, mu jeho denný režim neustále narušovalo zložité, bolestivé podávanie inzulínu a nepraktické meranie glykémie (hladiny cukru v krvi). Dnes je realita iná. Farmaceutické spoločnosti investovali veľa času a prostriedkov na vývoj pomôcok a liečiv, ktoré cukrovkárom pomáhajú zapojiť sa do normálneho spoločenského a pracovného života.

Revolúciu v liečbe cukrovky spôsobili aj inzulínové perá. Ide o unikátne diabetické pomôcky, ktoré sa stali vďaka ich diskrétnemu vzhľadu a funkčnosti pre cukrovkára komfortným riešením pri liečbe jeho choroby. Majú tvar pera, do ktorého sa dávajú náhradné náplne. Tie sú dostupné vo všetkých inzulínových formách a pre každý typ cukrovky.

Dizajnovo sú tieto pomôcky nenápadné možno ich zakúpiť v rôznych farbách. Aplikácia inzulínu sa vďaka nim stáva sekundovou a bezbolestnou procedúrou. Je to kvôli špeciálne vyvinutým tenkým ihlám, zo silikónového materiálu, ktoré robia vpich bezbolestným. Rovnako praktické je aj presné dávkovanie a pamäť zabudovaná priamo v tele pera, ktorá v sebe ukladá hodnoty cukru v krvi po poslednej aplikácií a zároveň čas podania lieku.

Väčšina cukrovkárov vie, že s touto chorobou netreba bojovať, naopak, treba sa s ňou naučiť žiť. V ich prípade je najdôležitejšia edukácia a uvedomovanie si závažnosti ochorenia. Aj keď sa diabetes nedá úplne vyliečiť, moderná medicína dokáže potlačiť jeho symptómy, čo dáva pacientom nádej na plnohodnotný život. Je dôležité, aby cukrovkári vedeli, že môžu naplno žiť bez obmedzení a s elánom.