Nádchu môže spôsobiť aj puberta, menopauza či lieky

Upchatý a plný nos či podráždená sliznica nemusia vždy ukazovať na obyčajnú infekčnú nádchu, ktorá patrí počas jesene medzi najčastejšie virózy. Vymenované sprievodné znaky môžu u človeka napríklad signalizovať aj stres, depresiu alebo sexuálne podráždenie. Lekári vtedy hovoria o emočnej nádche.

“Ak príznaky neprechádzajú do siedmich dní, treba navštíviť lekára, ktorý veľakrát zistí, že ide o prejav niečoho iného. Spúšťačom nádchy nie sú iba premnožené vírusy v ovzduší,” uviedla Renáta Kučerová z Ušno-nosno-krčnej ambulancie pre deti a dospelých na bratislavských Kramároch. Môžu ju spôsobiť i zmeny hormonálneho stavu ako puberta, tehotenstvo, menopauza či poruchy metabolizmu a odborníci jej dali prívlastok endokrinná. Chlad, slnko, námaha či chemické dráždidlá spôsobujú zase vazomotorickú nádchu.

Profesionálna nádcha prepukne u človeka na pracovisku, ktoré sa vyznačuje kontaktom zamestnanca s rôznymi dráždidlami. Pekárovi môže prekážať múka, stolárovi zase drevené piliny. Potravinová nádcha sa môže u človeka prejaviť pri konzumácii špecifických jedál, potravinách s farbivami či konzervačnými látkami.


Mohlo by vás zaujímať:

Nádcha a jej príznaky

Alergická nádcha si vyžaduje viac starostlivosti o nosné dutiny

Rozoznáte chrípku od nádchy?


Nádchu môže spôsobiť aj suchá sliznica alebo užívanie niektorých liekov. “Nadmerná aplikácia nosových kvapiek a sprejov zapríčiní u užívateľa upchatý nos a zdurenú sliznicu, čím vzniká medikamentózna nádcha,” upozornila Kučerová. Nádcha môže vzniknúť aj podráždením organizmu peľovými, roztočovými, zvieracími či plesňovými alergénmi.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.