Riziko cukrovky znížia zdravé raňajky a pohyb

Riziko cukrovky druhého typu môžu znížiť zdravé raňajky, pohyb a psychická rovnováha. Pripomínajú to diabetológovia, podľa ktorých takáto prevencia výrazne oddiali komplikácie spojené s chorobou. Tá u Slovákov chýba, myslia si.

Cukrovka druhého typu postihuje najmä ľudí nad 40 rokov a prejavuje sa nerovnováhou medzi produkciou inzulínu v bunkách pankreasu a účinku inzulínu vo svaloch, tuku a pečeni. Na Slovensku ňou podľa prieskumu Slovenskej diabetologickej spoločnosti (SDS) trpí až 93 percent ľudí. „​Pri tomto ochorení je to o zdravom životnom štýle. Ráno treba začať čerstvým ovocím a zeleninou, vajíčkom, celozrnným pečivom alebo orechami so strúhaným syrom,” vymenoval Vladimír Uličiansky z SDS. Zväčša to však podľa neho vyzerá tak, že pacienti neodolajú rannej káve a sladkému pečivu, ktoré môžu cukor v krvi zvýšiť viac, ako je potrebné.

Zopár rád

Znížiť riziko tohto ochorenia vedia pacienti aj rýchlou chôdzou, minimálne polhodinovým cvičením alebo športom. „Obezita, fyzická neaktivita a stres patria medzi spúšťače genetickej predispozície u pacienta,” argumentoval. Podľa prieskumu je výskyt cukrovky v rodine vysoký (62 percent). Týmto ochorením možno stratiť až sedem rokov života. Na Slovensku je podľa oficiálnych štatistík asi 350 tisíc cukrovkárov rôznych typov. Diabetológovia upozorňujú, že ich počet je vyšší, pretože je mnoho Slovákov, ktorí ňou nevedome trpia.

Pri cukrovke sa poškodzujú cievy

Cukrovka, lekársky diabetes mellitus, je choroba látkovej premeny a jej najvýraznejším prejavom je zvýšenie cukru v krvi. Pri tomto ochorení dochádza k poškodzovaniu ciev. Prejavom ich poškodenia je zhoršený zrak, poškodená funkcia obličiek, nervov, nedokrvenie srdca, mozgu a končatín. V niektorých prípadoch môže dôjsť k slepote, zlyhaniu obličiek, k amputácii nôh, srdcovému infarktu či mozgovej príhode. Jej varovnými príznakmi sú časté močenie, rýchly úbytok hmotnosti, únava alebo zvýšený smäd.

Okrem cukrovky druhého typu existuje ešte cukrovka prvého typu, tehotenská cukrovka a iné jej špecifické typy. Prvý typ postihuje najmä mladých ľudí a vyznačuje sa úplným nedostatkom inzulínu, čo si pre prežitie pacienta vyžaduje jeho pravidelné podávanie. Tehotenská cukrovka vzniká v druhej polovici tehotenstva a po pôrode sa zväčša stratí. Špecifický typ cukrovky môže byť spôsobený liekmi, niektorými chemickými látkami alebo infekciami.


Prečítajte si o cukrovke viac. Čo je cukrovka, ako sa stravovať, ako dať prvú pomoc a mnohé ďalšie informácie na jednom mieste.