Najlepšie streče po dlhom únavnom dni

Ak máte za sebou náročný deň, určite je lepšie sa po návrate domov hneď nehodiť do postele alebo na gauč. Skúste si pri príjemnej hudbe alebo televízii dopriať pár jednoduchých strečingových cvikov, aby sa vaše telo aj psychika uvoľnilo a mohli ste potom pokojne zaspať.

strecing_po_dlhom_dni Zdroj foto: Shutterstock.com

Cvik č.1

Sadnite si na podložku, pravú nohu natiahnite pred seba a ľavú ohnite v kolene a pritiahnite z vnútornej strany k sebe, pričom pätu oprite o vnútorné stehno vystretej nohy. Ľavú ruku zdvihnite a poza hlavu ju ťahajte smerom k pravej nohe, pravú ruku natiahnite k vystretej nohe a snažte sa priťahovať čo najviac k členku. Potom to isté skúste precvičiť aj s výmenou nôh. Cvik zopakujte aspoň trikrát na každú stranu.

Cvik č.2

Postavte sa na zem, nohy dajte mierne od seba. Vystreté ruky zdvihnite nad hlavu a pomaly sa spúšťajte smerom dole. Oprite dlane o zem, tiež ich dajte mierne od seba. Hlavu majte sklonenú dole, zadok a chrbát tlačte hore, päty a dlane pritlačte celou silou o zem. Mali by ste cítiť mierne naťahovanie v celom tele. Cvičenie zopakujte aspoň trikrát.


Upokojte sa po celom dni aj s týmto cvičením. Prečítajte si:

Cvičenie 5 Tibeťanov - zregeneruje telo aj dušu

Cvik č.3

Kvoknite si na kolená, päty dajte pod zadok, ruky natiahnite nad hlavu a pomaly sa spúšťajte cez nohy k zemi. Ruky ťahajte čo najďalej od kolien, ako vám to len pôjde. Pretiahne sa vám tak chrbát aj ramená. Pre väčšiu účinnosť zopakujte aspoň päťkrát.

Cvik č.4

Ľahnite si na zem, nohy vystrite, nezabudnite na špičky. Podoprite sa rukami po stranách a pomaly zdvíhajte trup a ruky potom presuňte k bedrovým kostiam. Hlavu zakloňte dozadu, prehnite sa v páse a snažte sa v tejto polohe vydržať aspoň polminúty. Tí zdatnejší môžu zdvihnúť i zvyšnú časť tela a udržať sa len na rukách a nohách. Potom sa vráťte do východiskovej pozície a zopakujte cvik aspoň päťkrát.

Pozrite si aj streče na videu a inšpirujte sa:

Zdroj videa: YouTube


Aj toto cvičenie je dobré na večerný relax. Pozrite si:

Cvičenie 5 Tibeťanov - zregeneruje telo aj dušu