Mnoho ľudí má problém nie s tým, ako zhodiť prebytočné kilá, no naopak, nevedia pribrať. Majú kostnatú postavu, snažia sa i cvičiť, aby trocha nabrali svaly a krivky. Jedia toľko, čo iní ľudia, lenže genetiku je niekedy ťažšie poraziť. Ale dá sa to, máme niekoľko rád.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Niektorí ľudia vám možno závidia, že môžete jesť, čo chcete. Vy by ste však mali radšej ich krivky ako vaše paličkové ruky a nohy. Radi by ste pribrali na váhe, no akosi to nejde. Vyzerá to tak, že môžete jesť, čo chcete, a kedy chcete a váha sa vždy ukáže približne rovnaká.
Skúste dodržiavať tieto zásady
-
Nevynechávajte jedlá - zdravá a správna strava zahŕňa tri väčšie jedlá a 2-3 občerstvenia.
-
Zvýšte príjem potravín bohatých na kalórie (približne o 500 kalórií viac). Dávajte si však pozor na kvalitu tukov.
- Musíte jesť kvalitné potraviny: celozrnné pečivo, ovocie a zeleninu (obsahuje hodnotné výživné látky, vitamíny, minerály, antioxidanty, čo umožní vytvoriť rovnováhu v tele), mlieko a mliečne výrobky (predovšetkým celé mlieko), tučné ryby (losos, makrela, tuniak).
-
Začleňte do výživy olivový olej, ktorý obsahuje omega-3 mastné kyseliny.
- Pite zdravé nápoje, ako napríklad mlieko alebo ovocné šťavy či smoothies.
-
Proteíny sú tiež výbornými doplnkami, ak chcete „nabrať“, no nepreháňajte to, dajte si maximálne dve dávky denne.
- Pravidelne cvičte, nech si získanú hmotu aj vypracujete.
Priberanie na váhe nie je ľahké, ale ak sa vám podarí zmeniť životný štýl a získať pevnejšiu postavu, uvidíte, že naberiete i silu a budete odolnejší aj voči viacerým problémom v živote. Dôležitý je i silový tréning spojený s pohybom, uvidíte, že potom vám bude i viac chutiť. A takisto treba spáliť tukové bunky, ktoré síce nevidíte, ale vám sa môžu tvoriť i vnútri tela a to je oveľa nebezpečnejšie.
Nepriberáte, stále máte veľmi chudú postavu, no aj napriek tomu vám môže hroziť toto:
Štíhly neznamená fit alebo majte sa na pozore pred štíhlou obezitou
Sacharidy
Netreba zabúdať ani na cukry. Zahrnúť do jedálnička treba napríklad, ryžu, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky, krupicu. Tie udržiavajú zásobu glykogénu v pečeni a telo má stále odkiaľ čerpať.
Tuky
Odporúča sa, aby tvorili asi 30 až 35 percent z celkového denného príjmu energie, a podiel nasýtených tukov môžete zvýšiť o 10-15 percent (vlašské orechy, pistácie, kešu, arašidy, sezam, maslo, mlieko). Ak chcete pribrať na váhe, musia potraviny obsahovať viac ako 20% tuku.
Buďte opatrní s vyprážanými jedlami a ťažkými omáčkami, aby nedošlo k zaťaženiu pečene a tráviaceho systému. V opačnom prípade, živiny z potravy telo správne nespracuje a nevyužije.
Prehľad tuku v potravinách:
- Vlašské orechy, mandle, lieskové orechy, pistácie 50-60%
- Salámy, pečeňová paštéta 40-50%
- Chudé červené mäso 15-20%
- Kačica, morka a tmavé kuracie mäso 15-20%
- Maslo a 40% - 80%
- Arašidy 40%
- Čerstvé syry 20-25%
Ako by mal vyzerať jedálniček?
Prvé denné jedlo by sa malo skladať z šálky mlieka s trochou čiernej kávy a dvoch krajcov chleba s maslom a džemom, dobrou alternatívou je tiež sezam a šálka ovsených vločiek s medom. Približne po dvoch hodinách si dajte ovocie a nejaké tyčinky. Obed by mal byť ľahký. Napríklad 150 g cestovín s omáčkou a mäsom alebo sójou a torta ako dezert. Na olovrant si zajedzte ovocného jogurtu a sušienky a na večeru si doprajte v jednej porcii 150 - 200 gramov mäsa, rýb, syrov a strukovín.
Byť chudý nie je všetko, ak sa nehýbete, riskujete tento typ obezity:
Štíhly neznamená fit alebo majte sa na pozore pred štíhlou obezitou