Tento ker sa inak nazýva aj jarabina čierna a jeho plody majú liečivú schopnosť. Obsahujú veľa vitamínov, regulujú krvný tlak a spomaľujú starnutie. A môžete si ho jednoducho vypestovať doma na záhrade.
Zdroj foto: Shutterstock.com
Liečivé účinky tmavofialových plodov sa dajú vysvetliť vysokým obsahom antokyanínov, vitamínov P, C, B, A a minerálov ako sú železo či vápnik. Ďalej sa tu nachádza aj sacharidy, vláknina a antioxidanty.
Kedy zberať plody a ako ich využiť?
Plody sú konzumovateľné už v auguste, ale najlepšie sú v septembri. Ich výhodou je, že veľmi dlho vydržia obrané, ak ich skladujete v tme a chlade. Môžete ich konzumovať samotné čerstvé alebo si z nich pripravte zdravú šťavu či sirup. Niektorí ich pridávajú aj do džemov, kompótov a koláčov, avšak plody sú dosť trpké, preto sa odporúča pridávať viac cukru, prípadne dochutiť iným ovocím. Plody spolu s listami sa tiež aj sušia na čaj, ktorý padne dobre najmä v chladnejších obdobiach.
Plody pomáhajú pokožke a zlepšujú imunitu. Pozrite si:
Rakytníkové bobuľky sú plné céčka
Liečivé účinky
- Priaznivo vplýva na cievny systém a srdce.
- Reguluje krvný tlak.
-
Eliminuje žalúdočné problémy a tráviace problémy.
- Odstraňuje ťažké kovy z tela.
- Zmierňuje migrény.
-
Zlepšuje pamäť.
-
Zmierňuje a lieči chudokrvnosť.
- Posilňuje imunitný systém.
- Zabraňuje vzniku cukrovky.
-
Pomáha predchádať vzniku sivého zákalu a chráni oči pred UV žiarením.
- Zvyšuje pružnosť pokožky (spomaľuje proces starnutia).
- Pomáha pri liečbe chronických ochorení (rakovina, Parkinsonová choroba, bronchitída).
-
Pomáha pri ochorení štítnej žľazy a zlepšuje a reguluje sekréciu hormónov.
Pripravte si liečivý čaj z arónie
Za hrsť sušených plodov arónie zalejte 1 litrom vriacej vody a nechajte 10-15 minút lúhovať. Ak chcete, môžete k nej pridať aj rôzne ovocné arómy pre lepšiu chuť. Takýto čaj pomáha i pri hnačkách, tráviacich problémoch alebo kŕčoch.
Pripravte si sirup z arónie
Budete potrebovať 2 litre čerstvých plodov, 80 gramov kyseliny citrónovej a cukor podľa chuti.
Aj tento ker má zdravé plody. Prečítajte si:
Rakytníkové bobuľky sú plné céčka