6 spôsobov, ako využiť morskú soľ pre krajšiu pokožku a vlasy

Naše telá obsahujú rovnakú koncentráciu minerálov a živín ako má morská voda, a preto niet divu, že morská soľ dokáže prirodzene zlepšiť stav našej pleti. Ako ju zakomponovať do starostlivosti o naše telo?
Morská soľ, na rozdiel od obyčajnej soli, **obsahuje štyri najdôležitejšie [minerály](/clanok/32233/mineraly-v-strave)** - horčík, vápnik, sodík a draslík – ktoré hrajú kľúčovú úlohu v oblasti zdravia a funkcie našej pokožky. Nebojte sa preto zobrať z kuchyne soľ a využiť ju vo svojej starostlivosti o pokožku – **posilní ochrannú vrstvu vašej kože** a bude ju hydratovať.

Ako využiť jogurt pre krásnu pokožku?

1. Zmiešaná maska na tvár

Soľ aj med majú protizápalové vlastnosti, čím dokážu upokojiť podráždenú pokožku. Zároveň sa dokážu dostať do tých vrstiev kože, ktoré vyžadujú hydratáciu.

Ako na to? Zmiešajte 2 čajové lyžice morskej soli so 4 lyžicami medu a dostanete tak hustú, roztierateľnú pastu. Tú rovnomerne naneste na čistú a suchú pokožku, vyhnite sa očiam. Pastu nechajte pôsobiť po dobu 10 – 15 minút. Následne si vezmite menšiu handričku namočenú v teplej vode a po dobu 30 sekúnd si ňou masírujte natreté miesta. Potom už len celú tvár opláchnite vlažnou vodou.

2. Čistiaca voda

Soľ pomáha čistiť póry do hĺbky a tým ničí baktérie, ktoré stoja za vznikom akné a čiernych bodiek.

Ako na to? Zmiešajte 1 čajovú lyžičku morskej soli s približne 100 ml teplej vody a hotový roztok nalejte do nádoby na sprej. Jeden až dvakrát denne si môžete zmes nastriekať na tvár (pozor na oči!) a tampónom ju poriadne votrieť do tváre. Nakoniec nezabudnite tvár opláchnuť vlažnou vodou.

### 3. Zmäkčovací telový peeling

Morská soľ predstavuje prírodný peeling, ktorým sa z kože odstraňujú kúsky mŕtvej kože. Zároveň tiež obsahuje minerály, ktoré pokožku prirodzene zmäkčujú a hydratujú.

Ako na to? Zmiešajte ¼ šálky soli s ½ šálky olivového oleja(alebo kokosového oleja), až kým nedostanete hustú pastu. Hotovú zmes aplikujte v sprche na telo pomocou žinky alebo špongie a masírujte pokožku krúživými pohybmi.

4. Omladzujúci peeling

Ako sme napísali v prechádzajúcom bode – soľ je prirodzeným peelingom, no okrem nej je výborné i aloe vera, ktoré hydratuje a hojí všetky bunky kože a levanduľa, ktorá ako prírodné antiseptikom zlepšuje krvný obeh.

Ako na to? Zmiešajte ½ šálky soli, ¼ šálky čistej aloe vera šťavy, ¼ šálky oleja (podľa vášho výberu), 1 polievkovú lyžicu sušených levanduľových kvetov a 10 kvapiek esenciálneho levanduľového oleja. Hotovú pastu taktiež použite v sprche na peeling celého tela.

### 5. Prostriedok proti lupinám

Soľ stimuluje krvný obeh pre zdravú pokožku hlavy a taktiež absorbuje prebytočný olej a vlhkosť, čím sa zabráni vytváraniu lupín.

Ako na to? Na vybrané miesta na hlave nasypte 1 až 2 čajové lyžičky morskej soli. Namočte si prsty do vody a jemnými pohybmi masírujte vlasovú pokožku dôkladne po dobu 10 – 15 minút. Po masáži si už len umyte vlasy.

6. Relaxačný soľný kúpeľ

Ako sme už spomenuli vyššie, morská soľ je perfektným pomocníkom pri hydratácií pokožky. Horčík v morskej soli dokonca prispieva k znižovaniu zadržiavania vody v tele, čo častokrát spôsobuje nepríjemné nadúvanie.

Ako na to? 1/3 šálky soli pridajte do vane s teplou vodou a postarajte sa o to, aby sa soľ vo vode poriadne rozpustila. Potom už len zhoďte oblečenie a relaxujte v kúpeli po dobu 15 – 30 minút.

- - - - - -

Prečítajte si aj: Ako využiť jogurt pre krásnu pokožku?