Správnym spánkom k dobrej kondícii

Počas spánku sa naše telo prirodzene regeneruje. Zatiaľ, čo spíme, náš mozog pracuje naplno a upravuje naše mentálne, ale i fyzické prepojenia. Napríklad aj naše svaly sa počas spánku budujú a upravujú. Ako dlho spať, aby naša kondícia vzrastala a čo všetko sa počas spánku s našim telom deje?
Zdroj foto: Shutterstock.com

Keď spíme naše svaly menia svoju činnosť. Zatiaľ, čo cez deň svaly len zaberajú, cez noc sa budujú, spevňujú a regenerujú. Ak vás napríklad trápia bolesti svalov, cez noc sa telo snaží s tým vysporiadať. Zaujímavosťou je, že rozdiel v energetickej spotrebe tela za 8 hodín spánku je len 50 kcal.

Prechod k spánku je niekedy ťažký. Prečo?

Je to tým, že niekedy sú naše telá príliš aktívne. Svaly, ktoré sú používané chcú zostať v strehu. Ich ukľudnenie vyžaduje určité úsilie a často to speje k tomu, že naša prílišná snaha zaspať príliš prebudí aj mozog a problém je tu.

Ako si ľahko pomôcť so zaspávaním?

Mozog, rovnako ako telo, môže byť vytrénovaný spať a existujú spôsoby, ako sa môžeme učiť jednoduchšie zaspať.

1. Mantra efekt: Opakovaný set slov, na ktoré myslíme znova a znova, núti mozog sa nudiť a tak začína „vypínať“. To je čiastočne základom niektorých meditačných techník. Skúste si vytvoriť 2-4 krátke slová, ktoré si budete stále opakovať. Mali by byť ľahko zapamätateľné a mať monotónny rytmus.

2. „Počítanie ovečiek": Určite to každý pozná, ak budete počítať ovečky, podarí sa vám skoro zaspať. Aký je v tom trik? Ide tu vlastne o využívanie čísiel. Skúste pomaly počítať od 1 do 100 alebo počítať spätne od 100 do 1. Pre mozog je to ťažkopádna a namáhavá činnosť a určite nie zaujímavá, preto ho to ľahšie privedie do stavu spánku.

3. Vizualizácia: Toto je pravdepodobne najviac efektívna metóda, keď máte nepokojné telo, rovnako ako myseľ. Vizualizácia aktívne uvoľňuje telo i myseľ. Funguje to tak, že si predstavujete ideálnu polohu, ktorá je úplne relaxačná. Najlepšie je, ak si predstavíte i príťažlivé miesto (napríklad pláž s krásnym morom naokolo a vy ležíte na lehátku). Takéto predstavy ukludňujú myseľ a pomáhajú i telu uvoľniť sa.


Pomôžte si k výdatnému spánku i jogou! Pozrite si:

Nemôžete zaspať? pomôže vám joga!


Ak máte kvalitný spánok, vaše svaly rastú a kondícia sa zlepšuje

Vylučovanie rastového hormónu, hormónov štítnej žľazy a melatonínu sa koná najmä v noci, to je dôvod, prečo najmä mladí ľudia a deti potrebujú dostatočné množstvo spánku k rastu, zatiaľ čo dospelí zase preto, aby si zlepšili kondíciu a vytrvalosť. Treba si však dávať pozor na optimálnu dĺžku spánku. Počas spánku totiž v tele klesá produkcia serotonínu, čo má za následok stratu svalového napätia. Takéto uvoľnenia veľkých svalových skupín umožňujú rýchle opravy. Na druhej strane ale príliš dlhé uvoľnenie môže spôsobiť ochabovanie svalov.

Preto je lepšie spať pravidelne každú noc približne rovnaký čas, nie je dobré spať jeden deň príliš veľa a druhý zase málo, aby sa to neodzrkadlilo na našich svaloch a kondícii.

Počet hodín, počas ktorých spíme sa bude meniť v závislosti od:

  • Stresu
  • Únavy
  • Spacích návykov
  • Životného štýlu

Všetky tieto faktory sa podieľajú na kvalite a kvantite nášho spánku. Ak sme príliš vyčerpaní, upadneme hneď do hlbokého spánku, ktorý však môže byť niekedy až príliš dlhý, čo nie je žiaduce pre naše telo. Ľudia, ktorí sú vystresovaní zase trpia krátkym prerušovaným spánkom. Preto treba myslieť na skutočnosť, že všetko to, čo robíme cez deň ovplyvní náš spánok a podľa toho sa správať. Zachovanie rovnováhy medzi dĺžkou spánku a bdenia, je kľúčom k udržaniu zdravého tela aj duše.


Pozrite si tiež túto techniku, ako ľahšie a lepšie zaspať:

Nemôžete zaspať? pomôže vám joga!

Triniti2

Mne super zabera na spanok a vlastne aj na celkovu rovnovahu mineralka s horcikom a vapnikom. Doma sme si zvykli na Gemerku. Najskor som ju kupila kvoli zlozeniu, ale dlhodobo ju pijem aj kvoli chuti. Ludsky organizmus si nedokaze mineraly vyrobit sam a urcite je pre telo prirodzenejsie dopriat mu mineraly z vody, prirodzenou cestou, ako v podobe vyzivakov alebo tabletiek..