Praktické rady pri príprave diétnych pokrmov pre cukrovkárov

Cukrovka vzniká predovšetkým ako dôsledok nesprávneho životného štýlu. Ide o chronické metabolické ochorenie s charakteristickým dlhodobým zvýšením glukózy v krvi - hyperglykémia. Teda hovoríme o komplexnej poruche metabolizmu, okrem poruchy spracovania cukrov je narušený aj metabolizmus tukov a bielkovín.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Cukrovka je celoživotné ochorenie, ktoré sprevádza človeka od vzniku ochorenia po celý život. Nedá sa celkom vyliečiť, iba úspešne znižovať a udržiavať glykémiu a zároveň eliminovať rizikové faktory, ktoré by mohli viesť k vzniku komplikácii.

Charakteristika diétnych opatrení

Ak lekári niekomu zistia cukrovku, zmení to jeho život. Vyžaduje sa dodržiavanie tvrdej disciplíny, ktorej súčasťou je dôsledné diétne stravovanie. Cielená diéta je dôležitou súčasťou liečby a základným predpokladom stabilizácie ochorenia. Určuje ju lekár - diabetológ, individuálne na základe vyšetrení, podľa druhu a stupňa ochorenia. Stanoví odporúčané množstvo živín – cukrov (sacharidov), tukov (lipidov), bielkovín (proteínov) v gramoch a celkovú energetickú hodnotu v kilojouloch, vrátane odporúčaných potravín. Diabetik sa má stravovať často, ale striedmo.

Odporúča sa jesť 5-6x denne (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera a druhá večera), ideálne v trojhodinových intervaloch.


Prečítajte si viac o stravovaní pri cukrovke:

Pri liečbe cukrovky je dôležitý správny výber potravín

Zloženie stravy

Diétu musíme pripravovať pestrú, aby boli zastúpené všetky živiny. Stravu dopĺňame čerstvou zeleninou a ovocím, ktoré obsahuje menej cukru. V zime nahrádzame čerstvú zeleninu mrazenou a sudovou kapustou.

Bielkoviny - optimálny príjem bielkovín predstavuje 10-15% denného energetického príjmu, pričom by mala byť polovica živočíšneho pôvodu a druhá polovica rastlinného pôvodu.

Tuky - nízky príjem tukov, menej ako 30% denného energetického príjmu.

Zložené cukry - by mali tvoriť viac ako 55% denného energetického príjmu.

Jednoduché cukry -  menej ako 10%. Netreba podceňovať fakt, že jednoduché cukry sa nachádzajú aj v ovocí, preto preferujeme menej sladké druhy ovocia.

Vláknina - nestráviteľná časť rastlinných zložených cukrov by mala predstavovať 25-35 g denne.

Vitamíny a minerálne látky - pestrá strava by mala zabezpečiť ich dostatok. Hlavným zdrojom je zelenina a ovocie, preto ich treba pravidelne zaraďovať do jedálneho lístka, najmä v zimných mesiacoch.

Príjem tekutín - 2-3 litre denne. Vhodné sú nesladené vody s nízkym obsahom sodíka, čistá voda, voda s citrónom a nesladené čaje. Kuchynská soľ - soľ je potrebné znížiť na 5 g denne.

Alkohol – iba príležitostne, kvalitné suché víno (nie viac ako 200 ml/denne). Tvrdý alkohol a pivo sa neodporúča vôbec!

Diabetikom sa odporúčajú jedlá stredomorskej kuchyne, pre ktorú je charakteristická optimálna alebo nižšia energetická hodnota, zníženie živočíšnych tukov, monoénové mastné kyseliny (olivový olej). Okrem toho jednoduché cukry čo najmenej a zložené cukry čo najviac. Ovocie a zelenina najmä v surovom stave a zvýšený prísun vlákniny.

Pre diabetikov je nevhodná vegetariánska strava.


Prečítajte si, čo ešte zahrnúť do jedálnička pri cukrovke:

Pri liečbe cukrovky je dôležitý správny výber potravín