Pri liečbe cukrovky je dôležitý správny výber potravín

Cukrovka je veľmi rozšíreným ochorením, s ktorým bojuje niekoľko miliónov ľudí na svete. U niektorých je liečba inzulínom nevyhnutná, iným pomôže okrem úpravy životného štýlu a dodržiavania zdravých stravovacích návykov aj farmakoterapia (podávanie liekov).

Podľa posledných štatistík žije na celom svete približne 347 miliónov ľudí, ktorí trpia cukrovkou (diabetom), a ich počet má v nasledujúcom období ešte narastať. Za rok 2013 sa na Slovensku evidovalo 340 445 diabetikov (182 330 žien a 158 115 mužov), pričom najviac novozistených prípadov sa týkalo pacientov vo veku 20 – 29 rokov. Z uvedených štatistických údajov je zrejmé, že cukrovka patrí medzi najzávažnejšie ochorenia v súčasnosti a preto je veľká časť medicíny venovaná práve tejto chorobe a jej liečbe.

Diabetes mellitus je chronické metabolické ochorenie, pri ktorom si telo buď nevyrába dostatok inzulínu alebo ho nevyužíva správne. V oboch prípadoch však dosahujú pacienti zvýšenú hladinu glukózy v krvi (hyperglykémia), vplyvom čoho dochádza k poškodeniu krvných ciev a to vedie k závažným zdravotným komplikáciám pacienta.


Tieto hodnoty vám prezradia, či máte cukrovku


Ako prebieha liečba cukrovky?

Metódy liečby cukrovky závisia najmä od typu daného ochorenia. Rozlišujú sa dve kategórie:

  • Diabetes mellitus 1.typu - pri tomto prípade je liečba uskutočňovaná terapeutickým inzulínom, keďže pankreas nevytvára žiadny inzulín. V tomto prípade sa jedná o geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa zväčša vyskytuje u detí a mladých ľudí (hoci to nie je absolútne pravidlo).
  • Diabetes mellitus 2.typu - je charakteristický tým, že sa inzulín síce tvorí, no na cieľových bunkách nie je funkčný receptor pre tento hormón, a preto sa do nich v optimálnej miere nemôže dostávať glukóza. Tento typ sa vyskytuje najmä u obéznych ľudí vo vyššom veku, často bezpríznakovo.

Prečítajte si tiež:

Riziko cukrovky znížia zdravé raňajky a pohyb

Podceňované riziká cukrovky?

Cukrovka - choroba na celý život


Čo je to glykemický index a prečo je dôležité ho poznať?

Čo glykemický index znamená? Ide o klasifikovanie potravín na základe toho, ako ovplyvňujú hladinu cukru v krvi po jedle, pričom sa do úvahy berú len typy sacharidov, nie ich množstvo. Glykemický index je veľmi dôležitý pri diéte, ktorú diabetik musí dodržiavať ako určitú formu liečby.

Čím je index vyšší, tým je doba trávenia kratšia a kvôli tomu sa hladina cukru v krvi zhoršuje. To znamená, čím väčšie číslo, o to viac konkrétna potravina navýši hladinu glukózy. Vyplývajúc z toho si musia ľudia trpiaci cukrovkou strážiť svoj jedálniček a pozorne si vyberať potraviny, ktoré vložia do úst.

Glykemický index a glykemická nálož

Zloženie stravy pre diabetikov

Myslíte si, že potrava nemôže mať až taký veľký vplyv na priebeh choroby? Omyl. Správne stravovanie a životospráva dokážu zabezpečiť lepšie výsledky pri kontrole glykémie, pomáhajú znižovať riziko ďalších zdravotných problémov a zlepšujú kvalitu života diabetika.

Čo zahrnúť do svojho jedálneho lístka:

  • Zo zeleniny je najlepší zeler (obsahuje glykokvín – látka podobná inzulínu, ktorá znižuje hladinu cukru v krvi), artičoka (obsahuje cynarín – má priaznivý vplyv na detoxikáciu pečene a tiež pomáha redukovať hľadinu glukózy), fazuľa, šošovica, uhorka, hlávkový šalát, tekvica
  • Z ovocia sa odporúča avokádo (pomáha udržiavať hladinu glykémie, znižuje hladinu cholesterolu a triglyceridov), jablko alebo jablkový džús, pomaranč, broskyňa, jahody, grapefruit
  • Pri tukoch uprednostniť rastlinné tuky (olivový, slnečnicový, kukuričný)
  • Ak si chcete silou mocou niečo osladiť, používajte iba ovocný cukor – fruktózu a aj to len v obmedzenom množstvo
  • Vyskúšajte aj huby (dokázalo sa, že pri ich konzumácií sa znižuje potreba inzulínu na reguláciu krvnej glukózy)
  • Ak máte chuť na cestoviny, najvhodnejšie sú celozrnné, vyhnite sa pečivu, ryži, krupici alebo rôznym múčnym jedlám

Ktoré vitamíny sú dôležité?

  • Vitamín C a E sú prirodzenými antioxidantmi a tak zabraňujú starnutiu buniek
  • Vitamíny skupiny B chránia nervové bunky pred necitlivosťou a tým sú významné v prevencií diabetickej nohy (viac ako 10% diabetikov trpí týmto syndrómom)
  • Beta-karotén pomáha očiam, ktoré sú pri cukrovke často poškodzované

Vo všeobecnosti nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu (2 litre denne) – najlepšou voľbou je čistá voda, ovocné alebo bylinkové čaje. Pre pacientov s vysokým krvným tlakom sa neodporúčajú minerálne vody. Rovnako dôležitý je aj dostatok pohybu, ktorý sa odporúča aj cukrovkárom.