Aké oblečenie zvoliť na beh - 2. časť

Seriál
Na rozdiel od iných športov je behanie lacné a jednoduché. Behanie je zdarma, behať sa dá v každom počasí a tiež na akomkoľvek mieste. Tiež je jedno, koľko máte rokov a či ste trénovaní, pretože behať môže skrátka každý. Než prvýkrát vybehnete, je dôležité vedieť, čo si obliecť a obuť, aby vás neodradil hneď prvý pokus.
### Výber topánok

Tým najdôležitejším, čo k svojmu tréningu potrebujete, je správna bežecká obuv. Tá musí pri behu vašu nohu viesť, podopierať, zabrániť vyvrtnutiu, stabilizovať a tlmiť nárazy. Rozmyslite si preto, aké požiadavky budete na svoju obuv klásť - či chcete behať v lete aj zime, v lese alebo po asfalte, vo dne či večer.

Topánky na behanie určite nekupujte ráno. Počas dňa totiž noha zľahka natečie a mohlo by sa potom stať, že vás budú tlačiť. Vyskúšajte si rôzne modely bežeckých topánok a vyberajte skôr podľa pohodlnosti, než podľa vzhľadu a ceny. V predajniach športu by vám mali byť schopní s výberom poradiť. Pamätajte na to, že aj tie najlepšie bežecké topánky majú obmedzenú životnosť - asi po päťsto zdolaných kilometroch prestávajú tlmiť nárazy, preto ich radšej vymeňte.


Začínate s behaním? Prečítajte si potrebné informácie v 1. časti nášho seriálu:

Prečo a ako behať - 1.časť

Čo na seba?

Okrem kvalitných topánok budete potrebovať vhodné oblečenie. Pri jeho výbere záleží na ročnej dobe a počasí. V bežeckom oblečení sa musíte cítiť dobre - malo by byť pohodlné, priedušné, nesmie vás nikde rezať, ťahať, drieť ani škrtiť. Prírodné materiály nie sú na tréning príliš vhodné, pretože pohlcujú vodu. Vyberte si preto oblečenie z moderného materiálu, ktorý odvádza vlhkosť od tela preč. Pri chladnejšom počasí si oblečte skôr viac tenších vrstiev, ako jednu silnú a nezabúdajte ani načiapkualebo čelenku a rukavice.

Oblečenie na behanie **nesmie brániť v pohybe rúk a nôh,** mali by ste sa v ňom cítiť aj vyzerať dobre, ale hlavne musí byť funkčné. Keď si na behanie zvyknete, nebude vám prekážať zima, teplo ani slabý dážď, ale je dôležité, aby ste sa počas tréningu [**nenachladili**](/clanok/43860/nachladnutie-a-bolest-v-hrdle)alebo naopak neprehriali. Než vybehnete, zamyslite sa aj nad tým, **kam umiestnite prehrávač s obľúbenou hudbou, kľúče od bytu, vreckovky** alebo iné osobné veci, ktoré budete potrebovať. Vybavenie na behanie vás nemusí práve finančne zruinovať, ale kvalitné oblečenie a obuv vás môžu motivovať a beh uľahčiť a spríjemniť.

Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk


Prečítajte si aj prvú časť seriálu:

Prečo a ako behať - 1.časť

zuzulienka9

Čo na seba, ak mám príšerne citlivú atopickú pokožku a možem len jemnú bavlnu ? Pri behu sa mi tričko hrozne rýchlo prepotí a má fľaky, ktoré vidí každý kto beží okolo :/ príšerne mi to vadí