Ako predísť rakovine hrubého čreva? Jedzte bryndzu!

Bryndza má najvyšší nutričný a liečebne preventívny účinok, ak je pravidelnou súčasťou pestrej, prirodzenej, všestranne vyváženej výživy a zdravej životosprávy s dostatkom pohybu.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Za najvýznamnejšie pri bryndzi možno pokladať preventívne ochranný účinok pred vznikom rakoviny v čreve. Samozrejme tento ochranný účinok sa prejaví len v spolupôsobení s inými protektívnymi účinkami zdravej, prirodzenej a pestrej výživy a celkovo správnej  životosprávy. Samotná bryndza ako zdravý product, len stlmí a oddiali škodlivé následky zlej výživy a životosprávy, no nezabráni úplne možným ochoreniam.

Slovenská bryndza ako jednotka v zdravej výžive

Prečo by mala byť bryndza súčasťou našej stravy?

V bryndzi je vyše 20 druhov prirodzených bakteriálnych kmeňov a 4 až 5 druhov kvasiniek, zatiaľ čo v obchodných jogurtoch, kefíroch a acidkách len 1-3 druhy a navyše sú tam často aj stabilizátory a konzervanty či iné potravinárske aditíva. Uvedených 20 druhov veľmi   účinne harmonizuje zloženie črevnej flóry a produkuje spektrum vitamínov, živín a tiež látok s ochranným účinkom proti plesňovým jedom v potravinách – aflatoxínom a iným toxickým a cudzorodým látkam. Týmito a inými mechanizmami pôsobia aj proti vzniku rakoviny čreva, rakovine pečene a mnohým iným zápalovým črevným ochoreniam, súvisiacim s rozvrátenou či neúplnou črevnou flórou, poškodenou napr. liekmi a antibiotikami. 

Ľahkostráviteľný mliečny tuk obsiahnutý v bryndzi je vďaka 20 kyslomliečnym baktériám a ich metabolickým produktom strávený tak, že nedochádza k zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi ani k jeho zvýšenému ukladaniu v cievach. To má význam v prevencii srdcocievných ochorení.

Ďalšie prirodzené kvasené produkty

Rovnako zdravým patentom prírodného kvasenia sú aj iné - avšak len prirodzene kvasené a na Slovensku tradičné - produkty z mlieka (kyslé mlieko, kyslá žinčica, tvrdé zrejúce syry), zo zeleniny (kvasená kapusta, čalamáda, byliny a pod.), z obilia ( nepasterizované, nefiltrované pivo), z ovocia (čerstvé mušty, vínny burčiak), čerstvé kváskové pečivá, chleby a koláče. Všetky tieto prirodzené kvasené produkty čerstvo domácky vyrobené a samozrejme len bez konzervantov a iných aditív, sú prirodzenou a liečivou súčasťou tradičnej výživy. Takto sa stravovali naši predkovia. 

Bohužiaľ mnohé dnešné obchodné potravinárske kvasné produkty sú len napodobeniny, odvodené či vyrobené z týchto tradičných a prirodzených kvasných potravín obsahujúce vždy množstvo náhražok, konzervantov, aditív a prímesí zvyšujúcich,objem, trvanlivosť, chuťovú a konzistenčnú či farebnú atraktivitu a pod. Všetky tieto úpravy a zásahy znižujú biologickú hodnotu a niekedy až úplne znehodnocujú liečivý účinok pôvodných prirozdených kvasných produktov. Dokonca môžu byť zdrojom cudzorodých látok s nepriaznivým účinkom na trávenie, črevnú flóru a metabolizmus.

Upozornenie! Bryndza a iné kvasné potraviny a výrobky sú vhodné pre väčšinu zdravých ľudí. No pri niektorých ochoreniach a obmedzujúcich diétach môžu byť aj kontraindikované (nevhodné na konzumáciu).

Výroba tradičnej bryndze a iných spomínaných kvasných produktov v domácnostiach vôbec nie je zložitá, len sa vytratila z tradície, zvlášť v mestách. Na vidieku našťastie pretrvala dodnes a vedie k renesancii výroby všetkých tradičných kvasných produktov jednak v domácnostiach a tiež malých rodinných farmách a manufaktúrach.  

Nutričné desmutagény v prevencii rakoviny

Genetická toxikológia sa zaoberá nielen mutagénnymi a karcinogénnymi účinkami rôznych rizikových faktorov a ich zmesí, ale aj protirakovinovými účinkami prirodzených výživových, životosprávnych a environmentálych faktorov. Protirakovinové zložky výživy sú označované ako nutričné (výživové) desmutagény. Bezpochyby k nim patria vyššie spomínané prirodzené kvasné potraviny z mlieka (bryndza), ovocia, zeleniny, obilnín a akejkoľvek prirodzenej základnej potravy.

Bryndza je takýmto výrobkom, ktorý má všestranne priaznivé účinky na zdravie, vrátane významného a špeciálneho ochranného účinku pre tráviaci systém a to v prevencii rakoviny hrubého čreva, čiže kolorektálneho karcinómu. Nepasterizovanú prirodzene kvasenú bryndzu môžeme rátať do skupiny potravín s obsahom nutričných desmutagénov. Bryndza a iné kvasné produkty majú takýto účinok len v spolupôsobení s inými nutričnými desmutagénnmi prirodzenej výživy a pri prirodzenej životospráve. Jej priaznivý účinok sa adekvátne znižuje v spojení s rizikovou, deficitnou a disproporčnou výživou a rizikovou životosprávou a v takom spojení nemožno očakávať, že sa naplno prejavia všetky priaznivé účinky tohto produktu. Bryndza má najvyšší nutričný a liečebne preventívny účinok, ak je pravidelnou súčasťou pestrej, prirodzenej, všestranne vyváženej výživy a zdravej životosprávy s dostatkom pohybu.

Konzumovaná v nadbytku, nevhodným spôsobom, aj pri celkovo nevhodnej a rizikovej výžive a sedavej životospráve, nadváhe a pri niektorých ochoreniach, nemusí už účinkovať protektívne, ani nezabráni škodlivým zdravotným účinkom uvedených rizikových faktorov.  


Prečítajte si aj: Slovenská bryndza ako jednotka v zdravej výžive