Ako spáliť čo najviac kalórií počas dňa?

Ak máte čas chodiť do fitnes centra a spáliť tam 500 kalórií denne, nemusíte mať strach z pribúdajúcich kíl. Ak však namiesto toho len sedíte v práci za stolom a poriadne sa nehýbete, tuk vo vašom tele sa môže ľahko hromadiť. Ako sa tomu vyhnúť?
### 1. Vstaňte o 15 minút skôr

Nemáte ráno čas ísť do posilovne? Dá sa to vyriešiť aj tým, že sa naučíte vstávať o 15-20 minút skôr, ako ste zvykli. Po zobudení si dajte len pohár čistej vody a pustite sa do jednoduchého cvičenia. Niekoľko výskokov, klikov, sklápačiek či drepov a vaše telo spolu s metabolizmom je úspešne naštartované do nového dňa.

Viete, ktoré športy vám spália viac kalórií ako beh?

2. Hľadajte nové príležitosti

Snažte sa počas dňa hľadať príležitosti na akýkoľvek pohyb, ktorý môže vaše telo vykonať. Pridaný kyslík vás totiž udrží v strehu, aktivuje srdce, pľúca či mozog, a vďaka jednoduchým cvičeniam môžete za deň spáliť 300 až 400 kalórií bez toho, aby ste sa extrémne namáhali. Skúste napríklad každú hodinu spraviť 10 drepov alebo robte počas chôdze na záchod výpady nohou.

### 3. Usaďte sa na zemi

Keď sa rozhodnete zasadnúť pred televízor, uprednostnite radšej koberec pred sedacou pohovkou. Prečo? Keď sedíte na zemi, vaše svaly vás musia podporovať a zároveň musíte i vy vynaložiť viac námahy, keď sa chcete postaviť na nohy.

4. Robte aj „špinavú“ robotu

Pracovníci vo väčšine zamestnaní dnes vykonávajú menšiu fyzickú aktivitu ako tomu bývalo pred 50 rokmi. Príklad: niektoré stretnutia vykonávajú cez skype bez toho, aby sa museli čo i len postaviť zo stoličky. Aby ste sa vyhli dlhému sedeniu za stolom, choďte si napríklad sami skopírovať nejaké dokumenty (12 kalórií), vysypte si kôš alebo zalejte kvety (15 kalórií spolu), alebo len zostaňte stáť zatiaľ čo zakladáte veci do zakladačov (18 kalórií).

### 5. Veľkú fľašu nahraďte malou

Zvykli ste si k stolu brávať veľkú 2-litrovú fľašu s vodou? Vymeňte ju za polovičnú veľkosť. Pýtate sa, prečo? Ak budete piť vodu pravidelne a rovnako veľa ako predtým, budete si musieť chodiť častejšie napĺňať menšiu fľašku a to vás bude nútiť k fyzickej aktivite.

6. Ešte 5 minút

Išli ste si zabehať alebo len kráčate domov pešo a už sa blížite ku koncu? Dajte si ešte 5 minút naviac. Zabehnite o jednu uličku ďalej alebo si to ešte raz dajte pešo okolo vášho domu či činžiaku. Možno sa vám to bude zdať ako strata času, no za tak málo minút môžete spáliť viac kalórií ako si myslíte.

### 7. Zdvíhajte viac, bežte menej

Ak sa nachádzate vo fitnes centre, na úvod si dajte kardio cvičenie na niekoľko minút, no potom sa radšej venujte silovému tréningu. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí sa viac venovali práve tomuto tréningu boli viac fit.

8. Žiadny oddych, radšej skáčte

Zvykli ste si medzi jednotlivými cvičeniami robiť krátku prestávku na oddych? Namiesto nej si radšej vezmite do ruky švihadlo a zaskákajte si. Intenzívne skákanie cez švihadlo spáli asi 13 kalórií za jednu minútu.

- - - - - -

Prečítajte si aj: Viete, ktoré športy vám spália viac kalórií ako beh?