Keď telo potrebuje RESET

Pozorujete občas vonku jašiace sa deti a ticho im závidíte ich bezstarostný a ladný pohyb? Spomínate si, že tak podobne ste kedysi mohli vystrájať aj vy a premýšľate, kam sa tieto schopnosti vášho tela podeli? Rozhodne nie ste sami.

Reset Zdroj foto: Shutterstock.com

Postupujúcim vekom sa náš pohyb stáva čoraz ťažším, často bolestivejším. Väčšina ľudí sa s tým zmieri ako s prirodzeným následkom starnutia. Je to však skutočne naozaj tak? Máme väčšinu života iba spomínať na to, čo sme dokázali v mladosti a nechať naše telo – taký úžasný výtvor – nevyužité?

Možno ste však úplne iný prípad. Máte aktívny život s náročným tréningom, no často vás stretajú zranenia? Nebolo by úžasné mať na svojom tele nejaký gombíček (podobne ako tlačidlo RESET v prípade znefunkčneného prístroja), ktorý by sme mohli stlačiť a vrátiť sa tak do stavu, keď nám všetko tak krásne fungovalo?

Niečo podobné je však možné! Je možné vrátiť sa k telu takému, aké by malo byť, odolnému a pohybujúcemu sa s ľahkosťou.


Prečítajte si tiež:


Ako? Odpoveď je Original Strength

Original Strength je pohybový systém vyskladaný Timom Andersonom a Geoffom Neupertom, uznávanými autoritami vo svete silového a kondičného tréningu. Je základom pre všetky ďalšie tréningové systémy. Pomáha znovu získať silu, mobilitu a stabilitu, ktorú sme mali ako deti. Ako sme o ne prišli? Pamätáte si ten deň, keď vás v šiestich rokoch posadili do školskej lavice a pohrozili, že máte ticho sedieť? Tak tam sa to začalo a pokračuje to do dospelosti, kedy drvivú väčšinu dňa trávime sedením.

Heslom tohto systému je „Si stvorený pre pohyb” - a skutočne, cez pohyb vedie cesta k telu takému, aké by malo byť. Systém predstavili v knihe Original Strength: Regaining The Body You Were Meant To Have. Je postavený na niekoľko málo skupinách “cvikov” tzv. resetoch,  ktoré postupne napodobňujú jednotlivé pohybové vzorce vo vývojových fázach detí – od momentu kedy sa prvýkrát nadýchnu, až do momentu, kedy ovládnu chôdzu a beh. Základné skupiny sú: dýchanie, pohyb hlavy, pretáčanie, pohupovanie, lezenie. Vrcholom tohto reťazca je potom chôdza a šprint. Jednotlivé resety je možné prispôsobiť obťažnosťou individuálnym potrebám a stavu jednotlivca.

Prostredníctvom resetov umožníme telu rozpomenúť si na všetko, čo sa už raz naučilo a získať tak späť našu reflexívnu stabilitu / reflexívnu silu. Práve ich strata je príčinou množstva problémov pohybového aparátu. Obnovením reflexívnej sily a stability by mal začínať každý vážne myslený tréningový program, je to základ, na ktorom môžeme potom bezpečne stavať.

Systém je tak jednoduchý, že je pre veľa ľudí ťažké uveriť, že môže fungovať. On však funguje až nečakane dobre – na internete nájdete množstvo svedectiev a príkladov. Odkaz, ktorý nám nechávajú autori systému je jasný – pohyb je našou súčasťou a nikdy nie sme príliš starí, aby sme sa už nehýbali.

Pozrite si ako to vyzerá v praxi:

Zdroj: Youtube.com