Čo spôsobuje popraskané pery a ako ich liečiť?

Pocit suchej pokožky nie je príjemný, no pocit suchých a popraskaných pier je ešte horší. Nepríjemné počasie či vietor môžu byť príčinou tohto stavu, no dôvodom popraskaných pier sú aj iné aspekty. Zistite, čo ich spôsobuje.

Suché pery Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečo vznikajú popraskané pery?

1. Časté olizovanie pier

Keď cítite, že sú vaše pery suché, olíznete si ich. No za pár sekúnd sú suché znova, a vy ich opäť olizujete. Tento opakujúci sa cyklus spôsobuje dehydratáciu vašich pier tým, že sliny sa rýchlo odparujú, uniká z nich viac vlhkosti a sú ešte suchšie ako predtým. Hryzenie a žuvanie vašich pier má rovnaký účinok, preto ak si uvedomujete tento svoj zlozvyk, rýchlo sa ho zbavte.

2. Dehydratácia

Ak počas dňa nepijete dostatok vody, aj toto môže byť príčinou vzniku popraskaných pier. Navyše, ak sa venujete lyžovaniu či motorovým vodným športom, kde sa kombinuje silný vietor s UV žiarením, dávate vašim perám poriadne zabrať.  

3. Pozor na zubnú pastu

Veľa druhov zubnej pasty obsahuje látku „laurylsulfát sodný“, ktorá môže dráždiť a vysušovať vaše pery. Ak vás trápi tento problém, skúste vymeniť zubnú pastu alebo sa pozrieť na iné produkty, ktoré používate pri starostlivosti o vaše pery.

4. Dráždivé potraviny

Kyselina v citrusových plodoch môže tiež nepríjemne dráždiť vaše pery. Rovnaký účinok môže mať aj paradajková omáčka alebo látky nachádzajúce sa v sladkostiach.

5. Príliš veľa vitamínu A

Prekvapivou príčinou vzniku popraskaných pier môže byť aj nadmerná konzumácia vitamínu A, ktorý sa nachádza najmä v morských rybách, zelenine a v ovocí, no do tela ho môžete dostávať aj prostredníctvom výživových doplnkov. V prípade vitamínov B je situácia presne naopak – ich nedostatok môže vysušovať pery.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte si aj:


Ako zaobchádzať s popraskanými perami?

To najlepšie, čo môžete urobiť pre liečbu a prevenciu popraskaných pier je pokryť svoje pery kvalitným a vyživujúcim balzamom na pery. Venujte sa ich starostlivosti pravidelne a s veľkou dávkou trpezlivosti – nemôžete čakať, že popraskané pery zmiznú za jeden deň.

Extra pozornosť im venujte najmä počas jesenného a zimného počasia, kedy sú pery vystavované nízkym teplotám, ktoré ich nepekne vysušujú a dráždia.