Chrípková sezóna opäť prichádza. TAKTO sa účinne ochránite!

Nástup chrípky býva väčšinou náhly, človek prekypujúci zdravím sa ráno prebudí so zimnicou, bolesťou hlavy a teplota môže vystúpiť až na 39-40°C. Jednou z účinných prevencií je očkovanie, ktoré je najlepšie vykonať v októbri a novembri, no je vhodné dodržiavať aj ďalšie preventívne opatrenia.
_"**Epidémie chrípky** vznikajú každoročne z dôvodu premenlivosti vírusov chrípky. Vírusy podliehajú drobným genetickým zmenám – mutáciám, z toho dôvodu prichádza k opakujúcim sa malým epidémiám **v dvoch až troch ročných cykloch**. Raz za 10 až 40 rokov prichádza k veľkej zmene vírusu. Skrížením medzi ľudským a zvieracím typom chrípkového vírus vznikne úplne nový typ vírusu, ktorý je schopný vyvolať rozsiahle pandémie,"_ vysvetľuje prof. MUDr. Ivan Rovný, PhD. MPH, hlavný hygienik SR. A ďalej dodáva: _"Pandemický kmeň[**chrípky**](/choroba/206/chripka) už možno považovať za bežný sezónny kmeň, ktorý cirkuluje v populácii a dá sa predpokladať, že bude spôsobovať ďalšie prípady ochorení. Dôkazom toho je, že skupina odborníkov Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorá každoročne určuje odporúčané kmene vírusov chrípky, ktoré majú byť zahrnuté do chrípkových vakcín, tento kmeň zaradila aj do vakcíny určenej pre nadchádzajúcu sezónu 2015/2016."_

Prečítajte si tiež:

Aj takto môžete bojovať proti chrípke!

Porozmýšľajte nad zaočkovaním

Záujem ľudí o očkovanie proti chrípke na Slovensku už niekoľko rokov klesá. Podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva, v uplynulej chrípkovej sezóne klesla na úroveň 4,6 %, odporúčaná zaočkovanosť populácie je ale vyššia ako 30 %. Očkovanie je pritom najefektívnejší spôsob prevencie - výrazne znižuje množstvo závažných prípadov i cirkuláciu vírusov tohto ochorenia.

Najvhodnejším časom na očkovanie sú mesiace október a november. Očkovanie je možné aj v ďalších zimných mesiacoch, dokonca aj v čase zvýšenej aktivity chrípky. Je tu však riziko, že očkovaná osoba ochorie skôr, ako si stihne vytvoriť protilátky (10 až 14 dní).

**Pdľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie, zaočkovať by sa mali predovšetkým:**
  • tehotné ženy bez ohľadu na mesiac tehotenstva
  • deti vo veku od šesť mesiacov do päť rokov
  • osoby nad 65 rokov
  • osoby s chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, metabolickými, renálnymi a imunitnými poruchami
  • osoby pracujúce v zdravotníctve

Chcete sa vyhnúť chrípke? Dodržujte aj tieto zásady!

Nechytajte si pričasto tvár - na rukách máte toľko baktérii a je najväčšia možnosť, že práve nimi ste prišli do kontaktu s vírusom.

Dbajte na dostatočnú hygienu - nezabúdajte na častejšie umývanie rúk, najmä ak cestujete v preplnenej MHD alebo vlakom, taktiež po návšteve lekára či obchodu.

Dýchajte radšej nosom - dýchanie ústami vysušuje sliznicu v hrdle, ktorá je obrannou líniou proti chrípke a nádche.

V chladnejších dňoch zvýšte svoju fyzickú aktivitu - chodievajte cvičiť,behať alebo na bicykel aj 4-5 dní v týždni. Podporíte tak váš imunitný systém, pretože počas cvičenia sa zvýši prietok krvi teplota tela, čím aktivizujete aj bunky v lymfatických tknivách.

Pite dostatočné množstvo tekutín - ak je telo dostatočne hydratované, dokáže ľahšie bojovať s vírusmi.

Zahrňte do vášho jedálnička - cesnak, citrusové plody, potraviny bohaté na vitamín C, zázvor, strukoviny a ryby.

Doprajte si oddych a relax - aspoň raz za týždeň si zájdite zaplávať alebo do sauny, doprajte si masáž alebo si len tak vyjdite von s priateľmi (zbavíte sa stresu, čo je tiež jeden zo spúšťačov ochorení).

Dožičte si dostatok spánku - ľudia, ktorí dlhodobo spia menej ako 6 hodín sú náchylnejší na infekcie a vírusy. Množstvo spánku totiž ovplyvňuje našu imunitu.


Prečítajte si aj tento článok:

Ďalšie tipy proti chrípke