Vypestujte si žeruchu, patrí k najvýživnejším potravinám

Stravujeme sa naozaj zdravo? Bohužiaľ, podľa mnohých výskumov mnoho ľudí nedostáva základné živiny, ktoré sú potrebné k zdravému fungovaniu organizmu. Nejeme najmä dostatočné množstvo potravín, ktoré obsahujú draslík, vlákninu, vápnik, zinok, horčík, železo, vitamíny A, B6, B9, B12 a D.

Žerucha Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo robíme zle?

Zelenina a ovocie sú najvýživnejšie potraviny (zastúpené napríklad strukovinami, orechmi, semiačkami a celými zrnami). A náš jedálniček často obsahuje viac živočíšnych produktov, ktoré sú síce tiež potrebné, ale nie natoľko výživné ako rastlinná potrava. Tej by malo byť viac.

Medzi najvýživnejšie potraviny patrí listová zelenina:

Tieto potraviny sa umiestňujú na samom vrchole rebríčka potravín s maximálnym obsahom mikroživín na kalórie. Počíta sa na základe „ANDI skóre“ (podľa knihy Dr. Joela Fuhrmana o maximalizácii živín na kalórie), ktoré sa zakladá na vyhodnotení širokej škály stopových prvkov, vrátane vitamínov, minerálov, prospešných organosulfidov či izotiokyanátov a antioxidantov.

listova_zelenina_vyzivna_8-2-2016_hlavny Zdroj foto: Shutterstock.com

Prečítajte tiež:


K top výživným potravinám patrí aj:

Toto ovocie je tiež vysoko na zozname živín:

  • jahody

  • černice

  • slivky

  • maliny

  • čučoriedky

  • hrozno

  • granátové jablká

  • melóny

  • papája

  • pomaranče

ovocie_najzdravsie_8-2-2016 Zdroj foto: Shutterstock.com

Ako sa teda stravovať plnohodnotne? Čo uprednostniť?

Musíme uprednostňovať potraviny s väčšou nutričnou hodnotou pred fastfoodom a nekvalitne spracovanými surovinami.

Napríklad, ak by ste zjedli asi 20 kukuričných lupienkov, je to 176 kalórií, 8 g tuku, 24 g sacharidov, 3 g bielkovín, 1 percento vitamínu A, 0 percent vitamínu C, 6 percent vápnika a 5 percent železa. Ak si namiesto toho dáte k jedlu 3 šálky surového kelu, je to 100 kalórií, 1 g tuku, 20 g sacharidov, 7 g bielkovín, až 618 percent vitamínu A, 402 percent vitamínu C, 27 percent vápnika a 19 percent železa. Tak čo, ktorú možnosť uprednostníte?

Ďalej, nejedzte príliš veľa naraz a dajte väčší priestor rastlinnej strave. Dáva to zmysel, keď sa pozriete na „ANDI skóre," pretože vajcia, mliečne výrobky s nízkym obsahom tuku a chudé mäso majú nižšiu hustotu živín než taká cibuľa, slnečnicové semienka, fazuľa a ovsené vločky. Biely chlieb a kukuričné lupienky sú zaradené ešte nižšie ako vajcia, mäso a nízkotučné mliečne výrobky.

Ak ste jedným z tých ľudí, ktorí často siahajú po kukuričných lupienkoch, sušienkach alebo zmrzline, mali by ste si byť vedomí toho, že tieto potraviny sú zaradené veľmi nízko na zozname „ANDI". Sú len malý kúsok nad hydroxidom sodným, ktorý je naspodu zoznamu.