Je lepší strečing pred alebo po tréningu?

Strečing je neodmysliteľnou súčasťou každého tréningu. Mnohí však majú dilemu, či je lepšie strečingom začať alebo skončiť. Pozrite sa, ako je to vhodnejšie pre vaše svaly.

strečing

Zdroj foto: Shutterstock.com

Strečing pred cvičením je dôležitý, aby sa zabránilo zraneniam a zlepšil sa výkon. Obzvlášť, ak cvičíte hneď po prebudení, alebo ste v priebehu dňa pomerne sedaví a vaše svaly sú nerozhýbané.

Dynamický strečing

Dynamická rozcvička na rozdiel od tej statickej, pri ktorej musíte v jednej pozícii vydržať aj pol minúty, zahŕňa aktívne pohyby, ktoré napodobňujú vaše nasledujúce cvičenie. Napríklad bežci často vykonávajú dynamické úseky, ako sú výpady, výskoky či krátke šprinty. Počas takéhoto strečingu ste neustále v pohybe, čiže ide skôr o kardio rozcvičku. Dynamická rozcvička môže pomôcť zlepšiť aj váš športový výkon. Dôjde k zlepšeniu sily, vytrvalosti, obratnosti, anaeróbnej kapacity a zlepšuje sa svalová výkonnosť.

Statický strečing

Pretože myšlienka robiť ešte "mini-cvičenie" pred skutočným tréningom znie vyčerpávajúco, mnohí sa namiesto toho uchyľujú radšej ku krátkemu strečingu po tréningu. Takýto statický strečing je viac zameraný na uvoľnenie svalov, podporuje flexibilitu, a je naozaj vhodné dopriať ho svojmu telu ihneď po tréningu.

Čo sa však týka statického strečingu pred tréningom, môže viesť k zníženiu športového výkonu. Jedna štúdia zistila, že napríklad vzpieračom spôsobuje silovú nevyrovnanosť a futbalistom pomalosť. Okrem toho má negatívny vplyv na silu a výbušnosť. Niektoré výskumy tiež naznačujú, že strečing nie je účinný pri odstránení bolesti svalov, hoci mnohí si to mylne myslia.

Na záver teda možno odporučiť dynamickú rozcvičku ľuďom, ktorí si potrebujú pripraviť svaly na nasledujúcu záťaž a zlepšiť športový výkon. Statická rozcvička môžu byť užitočná pre ľudí, ktorí trávia veľa času sedavým spôsobom života. Uvoľňuje hamstringy, stehná, ramená a chrbtové svaly.


Pozrite si aj tento článok:

Rozcvička je dôležitá

Michal Pataky

Veľmi pekne a jednoducho vysvetlený strečing :)
Pred výkonom v žiadnom prípade nenaťahovať staticky, spôsobuje to utlmenie svalového vlákna a stratu výkonu
Tiež som napísal článok, kde som sa pozrel na štúdie. Koho by to zaujímalo, tak si môže prečítať :) protrening.sk