Dnes už „jesť trikrát denne" neplatí. Čo ďalšie zistili vedci?

Tak ako sa menia a vyvíjajú nové technológie, tak sa mení aj životospráva ľudí a všetko, čo s ňou súvisí – vrátane chudnutia. Na čo prišli vedci?

Vedec Zdroj foto: Shutterstock.com

1. zistenie

Predtým: „Správna strava a cvičenie znižujú obezitu“

Teraz: „Správna strava, cvičenie a poradenstvo“

V roku 2013 Americká kardiologická asociácia a Americká kardiologická vzdelávacia inštitúcia aktualizovali národné smernice o liečbe obezity prvýkrát od roku 1998. Obe inštitúcie zanalyzovali 133 klinických výskumných pokusov o tom, ako najlepšie schudnúť a dosiahnuť zdravý životný štýl.

Staré ustanovenia hovorili o tom, že obezitu je najlepšie poraziť pravidelným cvičením a správnou stravou. Nové smernice pridali ešte jedno nové pravidlo – chudnutie prostredníctvom poradenstva. Ide o to, že vyškolení ľudia dokážu pomôcť obéznym rýchlo a účinne a navyše ich aj psychicky motivujú.


Prečítajte si aj:

Toto sú príčiny nezdravého a rýchleho priberania na bruchu

Predtým: „Jesť trikrát denne“

Teraz: „Jesť, keď si hladný“

Pravidlá jedenia siahajú až do dávnych dôb. Európski osadníci boli striktní v stravovaní a jedlo si dopriali len trikrát za deň, zatiaľ čo Indiáni jedli kedykoľvek chceli a neobmedzovali sa. Ukazuje sa, že pravidlo „veľké raňajky, menší obed a najmenšia večera“ už celkom neplatí a mnohým ľuďom sa čoraz častejšie odporúča počas dňa jesť viac menších porcií. Mnohé štúdie vykonané na zvieratách tiež ukázali, že metóda „jesť viac, pokiaľ to žalúdok vyžaduje“ znížila počet ich kalórií až o 30 – 40%.

Predtým: „Bielo-žltý tuk sa môže premieňať na hnedý tuk“

Teraz: „Kvalitný proteín môže zabezpečiť premenu na hnedý tuk“

Aby ste pochopili tento nový poznatok, je potrebné vysvetliť, čo znamenajú tieto dva druhy tuku. Bielo-žltý tuk v podstate tvorí ľudské telo, prebytok energie ukladá okolo životne dôležitých orgánov a reguluje hormóny ako estrogén, adrenalín a kortizol. Na druhej strane, hnedý tuk má pozitívny dopad na metabolizmus a inzulínovú rezistenciu.

Vedecké výskumy v minulosti ukázali, že bielo-žltý tuk sa môže premieňať na hnedý tuk. Nedávna štúdia uverejnená v americkom časopise Obesity však ukázala, že aj konzumácia proteínu pomáha zabezpečiť túto premenu.

Predtým: „Prejedanie sa spôsobuje priberanie“

Teraz: „Prejedanie sa spôsobuje zmeny v mozgu“

Štúdia uverejnená v anglickom časopise „British Journal of Nutrition“ v roku 2013 ukázala, že dlhoročné prejedanie sa vyvoláva zmeny v ľudskom mozgu. “Dôkazy ukazujú jasne – konzumácia mastných jedál spôsobuje, že zápalové bunky prechádzajú do časti hypotalamu. To preťažuje neuróny a spôsobuje neurologické poškodenie,“ tvrdí doktor L. Aronne.

Keď sú nervy poškodené, hormóny zodpovedné za hlad – leptín a ghrelín – nefungujú správne, čo negatívne ovplyvňuje metabolizmus a schopnosť regulovať váhu.


Prečítajte si aj:

Toto sú príčiny nezdravého a rýchleho priberania na bruchu