Čo pomôže pri problémoch s trávením?

Trávenie je alfou i omegou pohody a spokojnosti, ale aj hmotnosti. Ak má človek problémy s trávením, nemôže si pochutnať na dobrom jedle. Musí starostlivo voliť, čo môže zjesť a čo nie. Obáva sa ochutnávania nových jedál a obedov či večerí s rodinou alebo priateľmi.

Pokazené trávenie môže spôsobovať nepríjemné až bolestivé stavy s príznakmi ako sú pocity ťažkosti a preplneného žalúdka, pálenie záhy, vracanie sa jedla späť do pažeráka. Často sa vyskytuje plynatosť, kŕče v žalúdku aj črevách, ale aj hnačka alebo naopak zápcha.

Následky zlého trávenia

Trávenie je metabolický biochemický proces, ktorý má za cieľ získavať živiny z prijatej potravy. Aj keď sa v tele človeka subjektívne nič nekalé diať nemusí (vyššie spomínané príznaky), je možné, že organizmus nie je schopný z nejakého dôvodu z jedla živiny vstrebať. Potom nastáva situácia, keď jete napríklad ovocie a zeleninu po kilách, ale vitamíny vyjdú navnivoč, napchávame sa mäsom, avšak proteíny zostávajú nevyužité a zaťažujú obličky, sacharidy namiesto toho, aby slúžili ako zdroj energie, sa rýchlo ponáhľajú ukryť do našich bokov, v podobe tukových vankúšikov.


Vyskúšajte:

joga na tráviace ťažkosti


Na vine môže byť aj psychika

Príjem aj spracovávanie jedla nie je iba záležitosťou tela. Hovorí sa, že niekedy zlé trávenie naznačuje, že nemôžeme "stráviť" niečo alebo niekoho vo svojom živote. Než teda začnete podnikať opatrenia pre lepšie trávenie, zamyslite sa, či náhodou nie je vo vašom živote niečo "zle stráviteľné". Potom skúste tieto tipy a začnite si opäť dobré jedlo užívať naplno:

Pite

Nečudujte sa, že máte problémy s trávením aj nadváhou, ak málo pijete. Voda odplaví škodliviny z organizmu, prečistí ho a hydratuje. Je tiež jedným z najlepších pomocníkov proti zápche. Pite aspoň 2 - 3 litre čistej vody denne a trávenie bude šliapať ako stroj.

Jedzte pravidelne

Ráno neraňajkujete, na obed zhltnete niečo malé a večer sa najete na prasknutie. Druhý deň si doprajete opulentné raňajky, ale potom sa začnete obmedzovať, aby ste nepribrali. Organizmus je nepravidelnosťami v stravovaní zmätený a nielen, že oveľa viac ukladá tuk, ale tiež nevie, kedy sa má chystať "do akcie" a kedy byť v pokoji.

Jedzte menšie porcie

Keď do kotla priložíte naraz priveľa dreva, uhasíte oheň. Rovnako tak to funguje s jedlom - malé porcie metabolizmus aj trávenie popoženú, veľké porcie ho uhasia. Ak navyše bojujete s pálením záhy, na veľké porcie nadobro zabudnite.

Pridajte vlákninu

Proti páleniu záhy aj proti zápche skvelo funguje vláknina. Je to stále tá istá pesnička - zaraďte do jedálnička ovocie, zeleninu i celozrnné výrobky a vlákninu, ktoré nastavia vaše trávenie ako hodinár zložité hodinky. Bohato bude stačiť, keď do seba dopravíte vlákninu z prirodzených zdrojov - doplnky stravy nie sú nutné. Hrozilo by potom, že jej budete mať nadbytok a ten vie brucho pekne nafúknuť.

Jedzte pomaly

Keď jete rýchlo, prehltnete s jedlom aj veľa vzduchu. Ten potom v tráviacom trakte robí neplechu, tlačí v žalúdku a spôsobuje nadúvanie. Jedzte pomaly, dobre žujte a o svojom trávení nebudete vedieť.

Hýbte sa

Pohyb je všeliekom. Jednak sa vďaka nemu udržíte v kondícii, ale aj naštartujete metabolizmus a rozhýbete črevá. Nie nadarmo sa hovorí, že na čerstvom vzduchu to trávi najlepšie, preto skôr, ako zájdete do lekárne, vyrazte na dlhú prechádzku.


Viac tipov pre štíhlu postavu a videotéku cvičení nájdete v sekcii Šport a cvičenie a na www.fithall.sk.


Možno vám pri tráviacich problémoch pomôže aj toto:

joga na tráviace ťažkosti

GOING

Myslím si, že je potrebné sa hýbať a pravidelný pohyb a rozohriať ten kotol. Samozrejme ak to zdravotný stav dovoľuje.

Potom zvýšiť stráviteľnosť potravín:
konzumovať menšie množstvá potravy
2-3h pauza medzi jedlami (podľa konz. množstva)
napr. nekombinovať jedlá/sladké slané a pod.
nezapíjať jedlo vodou min. 45min. po jedle
nepiť min. 20 min. pred jedlom
nevečerať ťažké jedlá

Ak to človek z jedením preženie, potom 2-3 dni nechať organizmu časový priestor sa s tým vysporiadať. Odľahčiť trávenie.

a pod.