Helicobacter strava - čo jesť pri infekcii helicobacter pylori

Helicobacter pylori je baktéria, ktorá sa najčastejšie prejavuje bolesťami brucha, žalúdočnými kŕčmi a pálením záhy. Aká strava je v tomto prípade vhodná? Čo môžeme a čo nemôžeme jesť?

Čo znamená mať helicobacter pylori?

Helicobacter pylori je nežiadúca baktéria infikujúca tráviaci trakt ľudí. Pri jej nadmernom premnožení v žalúdku dáva o sebe vedieť nepríjemnými príznakmi. Najčastejšie sa prejavuje bolesťami brucha, žalúdočnými kŕčmi a pálením záhy. Problémom však je, že pri týchto problémoch nekončí, ba práve naopak, ešte len začína. Pri neliečení môže infekcia helicobacterom zapríčiniť zápal žalúdka (gastritídu) a vredové ochorenie (žalúdočné a dvanástnikové vredy).

Zaujímavosťou je, že prevalencia helicobactera vo svete je až na úrovni 40% svetovej populácie. Väčšina ľudí až do diagnostiky ani netuší, že by mohla mať takúto baktériu a ťažkosti pripisujú pokazenému tráveniu.

Liečba helicobactera pylori nie je ľahkou záležitosťou a s prihliadnutím na možný rozvoj ďalších zdravotných komplikácií sa k nej pristupuje s plnou vážnosťou. Prvou variantou je tzv. trojkombinácia liekov. Jedná sa o dva druhy antibiotík spolu s liekmi proti tvorbe žalúdočných štiav. Pomerne častým javom je neúspech tejto liečby zapríčinenej odolnosťou baktérie voči protilátkam. V takom prípade je nutné istý čas počkať a následne sa nasadzuje štvorkombinácia liekov. Podávané lieky sa obmenia za iné druhy účinných antibiotík a pridá sa ďalšie antibiotikum navyše. To je už pre organizmus pomerne silná dávka, ktorá si aj vyberie svoju daň. Bežným javom je narušená prirodzená schopnosť trávenia a imunity. Obvykle sa dostavia popri liečbe antibiotikami hnačky, kožné problémy a náchylnosť na ochorenia dýchacích ciest.

Mnoho ľudí práve kvôli tomu hľadá útechu v alternatívnych spôsoboch liečby, rôznych babských receptoch, či strave, pomocou ktorej sa snažia naladiť správne trávenie a zbaviť sa helicobactera. Práve téme - strava pri helicobacter pylori sa budeme venovať v nasledujúcich riadkoch.

Ako sa mám stravovať, ak mám helicobacter pylori

Keďže helicobacter pylori je baktéria napádajúca sliznicu žalúdočnej steny, strava pri helicobacter pylori by mala byť uspôsobená, aby sliznicu nedráždila ešte viac, ale práve naopak pôsobila na ňu hojivo.

Helicobacter strava - aké potraviny uprednostniť

V rámci vhodnej stravy pri infekcii helicobacter pylori sa odporúča uprednostniť nasledovné potraviny:

  • biele mäso - nezaťažuje trávenie, žalúdok ho ľahko strávi
  • brokolica - obsahuje látku sulforaphan, ktorá chráni žalúdočnú sliznicu pred nežiadúcimi baktériami
  • ryby - obsahujú vzácne omega 3 mastné kyseliny
  • rastlinný olej - ľahko sa strávi
  • ovsené a pšeničné vločky - pôsobia utišujúco na žalúdočnú sliznicu
  • tmavý chlieb, strukoviny - obsahujú vlákninu dôležitú pre organizmus
  • probiotické jogurty, nepasterizované mliečne výrobky - podporujú tráviace enzýmy
  • banán - chráni žalúdočnú sliznicu

Aká strava nie je vhodná pri helicobacter pylori

Pri infekcii helicobacter pylori je rovnako dôležité vedieť, akým potravinám by sme sa aj mali vyvarovať, aby sme zbytočne nedráždili žalúdočnú sliznicu a nezhoršovali stav ešte viac. Obmedziť by sme mali tieto pokrmy:

  • pikantné, presolené jedlá - dráždia žalúdočnú sliznicu
  • citrusové plody, biele víno - jedlá a nápoje vyvolávajúce nadmerné prekyslenie
  • káva nalačno - poškodzuje žalúdočnú sliznicu
  • údené jedlá - obsahujú karcinogénne látky
  • biele pečivo - obsahuje lepok, je ťažšie na trávenie
  • sladené pokrmy - vysoký obsah sacharidov
  • príliš horúce / studené jedlá - dráždia žalúdočnú sliznicu, pôsobia “šokovo”
  • vyprážané a fritované pokrmy - sú náročné na trávenie

Môžem si vyliečiť helicobactera stravou?

Pre ľudí odmietajúcich antibiotickú liečbu je snaha zbaviť sa helicobactera domácimi liečebnými metódami prirodzená. Úprava stravy je v tomto prvou možnosťou. Avšak zbaviť sa helicobactera čisto úpravou stravy je veľmi náročné. Cieľom je naladenie takého prostredia v žalúdku, ktoré je nepriaznivé pre množenie žalúdočných patogénov. Je to veľmi dlhodobá záležitosť.

Brokolicová / cesnaková kúra

Potraviny ako cesnak, či brokolica síce obsahujú látky priaznivo pôsobiace proti infekcii helicobacter pylori, nie však v dostatočnej koncentrácii, aby bola liečba prostredníctvom konzumovania týchto potravín prijateľná. Napríklad v prípade brokolice (obsahujúcej prospešnú látku sulforaphan) by sme museli zjesť 1,5 kg surovej brokolice denne, aby bola kúra proti infekcii helicobacter pylori úspešná.

Pomôcť môžu prírodné doplnky výživy - overená je masticha!

Ďalšou vhodnou alternatívou voči liekom je užívanie overených prírodných doplnkov výživy s dostatočnou koncentráciou účinných látok. Medzi účinné prírodné prostriedky patria napríklad oreganový olej, sladké drievko, či chioská masticha (mastix). Práve mastiche sa v poslednej dobe venuje čoraz viac pozornosti vzhľadom na medicínske štúdie uskutočnené v nedávnom období. Dokonca v krajinách južnej Európy sa tento prírodný preparát postupne prepracováva aj na pole konvenčnej liečby. Priaznivé skúsenosti s užívaním mastichy pri ťažkostiach spôsobených žalúdočnými patogénmi majú už tisícky Slovákov.

Masticha

masticha - živica z pistáciovníka | Zdroj: Shutterstock.com

Akú stravu mám udržiavať vrámci prevencie pred infekciou helicobacterom

Helicobacter pylori je známy tým, že aj po úspešnej liečbe dochádza k jeho opakovanej reinfekcii. Práve preto by sme mali dávať čoraz väčší dôraz na prevenciu pred týmto ochorením. Prevenciu aj formou vyváženej stravy. Ideálne je riadiť sa základnými zásadami zdravej výživy:

  • uprednostniť rastlinnú stravu pred živočíšnou, pokrmami s vyšším obsahom cukrov a bielej múky
  • obmedziť kávu, alkohol a sýtené sladené nápoje
  • jesť radšej viackrát denne a menšie porcie než veľa naraz
  • pri jedení sa vyvarovať stresu, dôkladne a pomaly prežúvať
  • dbať na dostatočný prísun tekutín počas dňa (aspoň 2 litre denne)

Zhrnutie vyváženej stravy pri helicobacter pylori

Záverom možno zhodnotiť, že hoci liečba infekcie helicobacter pylori stravou nie je úplne nemožná, z praktického hľadiska sa odporúča skôr ako doplnok popri iných variantoch liečby. Či sa už jedná o konvenčnú medicínu (antibiotikami) alebo alternatívnu prírodnú medicínu (mastichou), strava zameraná na šetrný prístup k sliznici žalúdka môže byť len prospešná. Nemenej dôležité je dodržiavanie zásad správnej výživy aj z hľadiska prevencie ochorení tráviaceho traktu.


Prečítajte si viac:

Pacienti sa zbavili helicobactera aj bez antibiotík - pomohla im masticha