Poznajte rozdiel medzi nadváhou a obezitou: aké sú metódy merania?

Obezita je závažné ochorenie, charakterizované zvýšenou hmotnosťou alebo zvýšeným množstvom tukového tkaniva v ľudskom tele. Najčastejšie je dôsledkom dlhodobého vyššieho energetického príjmu kalórii. S ručičkou na váhe sa zvyšuje i záťaž pre celý organizmus, preto je potrebné vedieť, čo vám hovorí vaša váha.

Fakty o obezite

U takmer polovice obéznych detí trpia obezitou obidvaja rodičia. Obézni rodičia mávajú 3-krát častejšie deti s nadváhou až obezitu.

Čím vyššia je hodnota BMI, tým menej hodín v týždni trávime pohybovou aktivitou. Sedavé zamestnanie má súvislosť s vyšším BMI, pretože pri sedení viac ako 3 hodín sa nám spomaľuje metabolizmus. Preto je dôležité pri sedavom zamestnaní si aspoň každých 30 minút spraviť strečing alebo nejaké cvičenia ako drepy či kľuky.

Nadváha a obezita majú tiež negatívny vplyv na pracovný výkon, osobné vzťahy, sexuálny život.


Prečítajte si tiež:

Štruktúra tela – aký je optimálny podiel tuku a svalov?

Aké choroby hrozia pri obezite?

Cukrovka typu 2.

Cukrovka sa vyskytuje u cca 20 % obéznych. Príčinou vzniku cukrovky 2. typu sú predovšetkým genetické vlohy po rodičoch a životný štýl, ktorý zahŕňa najmä stravovacie návyky a množstvo pohybových aktivít.

Vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak sa vyskytuje takmer u polovice obéznych. Nameraný tlak v pokoji je v takomto prípade viac ako 140/90 mmHg. Ukazuje sa, že krvný tlak hrá významnú rolu vo výskyte srdečných ochorení ako sú infarkt myokardu, cievna mozgové príhody a podobne.

Ateroskleróza

Vývoj aterosklerózy alebo kôrnatenie (upchávanie) tepien je veľmi pomalé, nenápadné a nebolestné. Tučné jedlá obsahujú veľa cholesterolu, ktorý upcháva tepny a spôsobuje aterosklerózu.

Nádory

Obezita je jedným z rizikových faktorov pre vznik niektorých zhubných nádorov. Patrí sem najmä rakovina hrubého čreva. Medzi ďalšie podmienené onkologické ochorenia patria rakovina prsníka a prostaty.

Depresia

Obezita môže súvisieť aj s depresiami a úzkostlivými stavmi. Ľudia s depresiou často priberajú na váhe, pretože konzumujú viac sladkých jedál, ktoré slúžia u ľudí ako protistresový prostriedok.

Ďalšie choroby spojené s obezitou:

Metódy merania telesného tuku

BMI

Index telesnej hmotnosti (angl. Body Mass Index – BMI) patrí medzi najviac používané metódy merania obezity. Počíta sa ako hmotnosť v kilogramoch, delená druhou mocninou výšky v metroch. Vo všeobecnosti sa dá považovať len za štatistický nástroj pre porovnávanie v populácii. U konkrétneho jedinca ignoruje veľké množstvo dôležitých faktorov (napríklad stavbu tela, množstvo svalstva a podobne).

Vzorec pre výpočet: BMI index = Hmotnosť v kg / výška v m 2

m – telesná hmotnosť v kilogramoch

h – telesná výška v metroch

Klasifikačná tabuľka BMI:

  • BMI pod 18,5 - podváha, stredné až vysoké riziko

  • BMI 18,5 - 24,9 - normálna hmotnosť, nízke riziko

  • BMI 25,0 - 29,9 - nadváha, zvýšené riziko

  • BMI 30,0 - 34,9 - obezita 1. stupňa, stredné riziko

  • BMI 35-39,9 - obezita 2. stupňa, vysoké riziko

  • BMI nad 40 - obezita 3. stupňa, životu nebezpečné riziko

Pre európsku populáciu platia tieto kritériá:

Do 18,5: podvýživa

Čím je číslo menšie, tým viac sa približujete k podvýžive. Týka sa predovšetkým trpiacich anorexiou či bulímiou. Telo nie je dostatočne vyživované, chýbajú mu základné stopové prvky, čo sa prejavuje celkovým oslabením organizmu, nedostatkom svalovej hmoty.

18,5 – 25: ideálna a zdravá váha

Človek s týmto BMI by si mal svoju váhu udržať vyváženou stravou a dostatkom pohybu.

25 – 30: mierna nadváha

Riziko vysokého tlaku či srdcových ťažkostí sa tu mierne zvyšuje. Poväčšine ide o nesprávne stravovacie návyky, napríklad nadmerné konzumovanie v noci alebo príliš veľa sladkých jedál. Často je za tým i nedostatok pohybu alebo sedavé zamestnanie.

30 – 40: obezita

V tomto prípade ide o pomerne vážne zdravotné riziko.

40 a viac: ťažká obezita

Je nutné ihneď zmeniť stravovacie návyky a začať sa pravidelne hýbať.

Pozor, meranie BMI sa neodporúča športovcom, najmä so zameraním na silové a silovo – rýchlostné športy. Dôvodom je zvýšená svalová hmota a následné skreslenie výsledkov.

Krajčírsky meter

Zmerajte si vaše bruško. Podľa obvodu pása viete určiť podľa tabuľky, či máte alebo nemáte nadváhu. Je dokázané, že čím väčší obvod pása máte, tým je riziko srdcovo-cievnych ochorení vyššie. Štatistika ukázala, že obvod pása priamo predurčuje mieru zdravotného ohrozenia.

Aký je ideálny obvod pása?

zvýšené riziko

ženy > 80 cm, muži > 94 cm

vysoké riziko

ženy> 88 cm, muži > 102 cm

Meranie podkožného tuku

Ide o obzvlášť presnú metódu, nie je však vhodná pre obéznych ľudí. Kaliper (tukomer) je presný merač podkožného tuku. Meria sa na určených miestach tela - prsia, triceps, lopatka, stredná rebrová oblasť, bok nad bedrovou kosťou, brucho, kvadriceps, hamstringy, koleno a lýtko.

Zoberiete si kožu aj s tukom medzi palec a ukazovák a špeciálnym posuvným meradlom, takzvaným kaliperom (posuvným meradlom) po ňom prechádzate. Výsledkom je percentuálne číslo vyjadrujúce, aké percento vášho tela tvorí tuk.

Hydrostatické váženie

Používa sa pri ťažkej forme obezity alebo u vrcholových športovcov. Ide o váženie pod vodou. Patrí k najpresnejším metódam merania telesnej hmotnosti a podkožného tuku.

Postup: sedíte na stoličke, ponorení do teplej vody až po bradu. Potom ponoríte hlavu na niekoľko sekúnd do vody.


Zdroje:

  • http://www.fitnessbody.sk/produkt/tukomer-kaliper/kaliper-na-meranie-podkozneho-tuku/

  • https://de.wikipedia.org/wiki/Bauchumfang

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/255712.php


Prečítajte si aj tento článok:

Štruktúra tela – aký je optimálny podiel tuku a svalov?