Prírodná hydratácia pleti: dôležitá nielen pre suchú pokožku

Vyznáte sa vo svojom type pleti? Viete, čo je preň charakteristické a čo špeciálne si vyžaduje? Všetky typy pleti spája minimálne jedno – potreba hydratácie, i keď ste si to možno doteraz nemysleli.
hydratacia pleti

Yves Rocher | Zdroj: súkr.archív

Zistite typ svojej pleti a vhodnú starostlivosť

Podľa základného delenia pleti rozlišujeme 4 typy:

1. Suchú pleť – charakteristická zníženou tvorbou mazu, drsnosťou, neviditeľnosťou pórov. Je bledá s presakujúcimi krvnými vlásočnicami, ľahko sčervená, zle prekrvená a najrýchlejšie starne.

Starostlivosť - tento typ pleti vyžaduje použitie mastnejších krémov na noc a ľahších hydratačných cez deň. Vhodné sú i prírodné oleje (olivový, kokosový, arganový). Pozorní by ste mali byť i pri jej čistení a uprednostniť kozmetiku s upokojujúcimi zložkami, ktoré pleť zbytočne nepodráždia.

2. Normálnu pleť – nadmerne sa nemastí, ani nie je vysušená. Pokožka je pružná a hebká, takmer bez vrások. Ide o ideálny typ pleti, ktorým sa nemôže pochváliť veľa ľudí.

Starostlivosť – pri tomto type pleti je dôležitá najmä správna hydratácia a ochrana pred slnečným žiarením. Pri čistení pleti dbajte na pravidelnosť a šetrnosť. Aplikovanie masky a peelingu postačí raz do týždňa.

3. Mastnú pleť – lesklá, s nadmerným mastením a potením, má hrubšiu štruktúru. Objavujú sa upchaté póry i akné. Výhodou je jej pomalšie starnutie.

Starostlivosť – tento typ pleti prioritne vyžaduje čistenie dvakrát denne, najlepšie pomocou čistiaceho gélu a tonizačnej vody. Ďalej sú vhodné zmatňujúce krémy, maslá či oleje. Pri doplnkovej starostlivosti uprednostnite ílové masky a jemné pílingy.

4. Zmiešanú pleť – charakteristická nerovnomerným rozložením mazových žliaz, čiže problematickou T zónou s mastnotou v oblasti čela, nosa, brady a suchšími okrajmi tváre.

Starostlivosť – pre tento typ pleti sú najvhodnejšie ľahké hydratačné krémy, sťahujúce rozšírené póry v T zóne. Na čistenie zvoľte skôr krémové prípravky alebo mlieka a následne micelárnu vodu. Účinné sú i olejové séra a ošetrujúce prípravky s hydratačnými zložkami.


Pozrite si tiež:

5 Anti-age tipov pre vašu pleť

Zásady a význam hydratácie pleti

Nech už máte akýkoľvek typ pleti, potrebuje ráno i večer, 365 dní v roku kvalitnú hydratačnú starostlivosť. V prípade suchej pokožky to berieme akosi samozrejme, ale je potrebné na to myslieť, i pokiaľ je pleť zmiešaná či mastná.

Nejde pritom len o to, aby sme sa cítili dobre vo svojej koži. Je to nevyhnutné i kvôli tomu, aby pokožka bola v tej najlepšej kondícii a mohla stopercentne plniť svoju funkciu. Keď pleť dostatočne hydratujeme, kompenzujeme tým účinky, ktoré majú na svedomí napríklad stres, starnutie alebo každodenné odličovanie a čistenie.

Svojmu telu by sme mali pozorne naslúchať: dehydratácia je prechodný stav, ktorý možno napraviť, ale pokiaľ tak neurobíme, hrozí, že sa na pleti objavia drobné vrásky, spôsobené práve nedostatkom vody. Výsledkom bude povädnutá pleť s nepríjemným pnutím.

Hydratujte pleť pomocou zázračnej rastliny

Môže sa to síce zdať ako paradox, no voda nie je schopná pleť hydratovať. Pokiaľ totiž nedochádza k dlhšie trvajúcemu kontaktu, voda zostáva iba na povrchu a nepreniká do hlbších vrstiev.

Existujú však rastliny, ktoré túto vlastnosť majú. Konkrétne napríklad kosmatcovník, sukulent s mimoriadnou schopnosťou zhromažďovať vodu, a tak aktivovať prirodzenú hydratáciu. Táto schopnosť je vo vyprahnutých oblastiach, či oblastiach s nevyspytateľnými klimatickými výkyvmi, ktoré sú jeho domovom, nevyhnutná k prežitiu.

kosmatcovnik

Yves Rocher | Zdroj: súkr.archív

Vedcom z Yves Rocher sa podarilo preukázať, že vďaka výťažku z tejto rastliny možno napodobniť mechanizmus vytvárania zásob vody a aplikovať ho pri hydratácii pleti. Jeho účinky môžete skúšať vo forme hydratačných krémov, čistiacich alebo hydratačných gélov, odličovacieho mlieka, tonika či gélového peelingu.


Pozrite si viac o pleťovej starostlivosti:

5 Anti-age tipov pre vašu pleť

leusa009

je to hrozne fajn pokial mate zdravu pokozku, ale ak ste s atopickym ekzemom jedna ruka tak tam baby jedine protopan box

zuzulienka9

@leusa009 aj ja mám suchú až atopickú pokožku, ale mne perfektne pomáha pleť hydratovať a robí ju takou jemnejšou hebkejšou sérum s kyselinou hyaluronovou - HA 5 light ... Poradili mi ho na www. popupstore. Sk .. určite stojí za skúšku