Plesne na koži a nechtoch - ako s nimi zatočiť?

Mykózy alebo plesne sú doslova postrachom leta. Každý rok trápia veľké množstvo ľudí. Množia sa najmä v týchto letných horúčavách. Vo vode s vysokými teplotami je to doslova raj. Svrbí vás pokožka? Máte ju začervenanú a podráždenú? Nemáte náhodou mykózu?

Ako sa jej efektívne zbaviť?

Mykóza sa lieči najčastejšie voľne dostupnými prípravkami v lekárni. Tieto prípravky je potrebné užívať aj niekoľko mesiacov. Plesne sa nezbavíte za týždeň ani náhodou. Najhoršie sa liečia nechty. Tam treba použiť špeciálne prípravky, ktoré obsahujú aj pilníky. Klasický krém cez nechtové lôžko neprejde!

Mykóza na nechtoch

Postup pri liečení plesne je nasledovný:

  • vrchnú vrstvu nechtu zbrúsime

  • nanesieme prípravok určený na plesne (krém, roztok vo forme laku na nechty)

  • necháme pôsobiť

  • opakujeme niekoľkokrát podľa odporúčania

Mykóza na pokožke

Pleseň na pokožke je ľahšie liečiteľná, no proces trvá približne rovnako dlhý čas. Miesto má byť čisté, potrie sa jemnou vrstvou krému, opakuje sa podľa pokynovv letáčiku. Najideálnejšie je miesta nechať voľne dýchať.

Medzi priestory, ktorým sa treba určite vyhýbať, patria kúpeľne, ktoré nie sú dostatočne čistené, verejné miesta ako sú bazény, najmä termálne kúpaliská. Čím väčšie teplo, tým lepší život pre plesne. Opatrne aj pri službách poskytujúcich starostlivosť o ruky a nohy. Ak nemajú pravidelne dezinfikované a čistené pomôcky, ľahko vám môžu do rany zaniesť túto potvorku.

Vaginálna mykóza

Vzniká najčastejšie pri nepriaznivých podmienkach, podobne ako nechtová. Tú je možné tiež chytiť v teplom prostredí, teda v bazéne, ale aj zlými hygienickými návykmi, prípadne nevhodne zvoleným spodným prádlom (materiál). Liečenie je jednoduchšie - postačí vám krém, prípadne vaginálne tablety. Pri tomto ochorení je potrebné vyhýbať sa pohlavnému styku! Inak riskujete, že nakazíte aj svojho partnera.

Mykóza z liekov

Dostali ste mykózu a čudujete sa odkiaľ? Je to pravdepodobne tým, že ste dostali nejaké lieky, ktoré mykózu spôsobujú. Najčastejšie, ako vedľajší účinok pri užívaní niektorých antibiotík, sú tráviace ťažkosti. Avšak, nájdu sa aj takí, ktorí problémy so žalúdkom nemajú. Práve tejto skupine ľudí sa ukáže namiesto nepríjemnej hnačky mykóza. Nič sa nedeje, stačí zájsť do lekárne a kúpiť, čo potrebujete.


Prečítajte si o vaginálnej mykóze viac