Najlepšie lieky proti nádche

Najmä obdobie, keď sa z leta a pekného teplého počasia blížime do studených a upršaných jesenných dní máva svoje zdravotné riziká. Ak patríte k ľuďom, ktorí sú chorí hneď, ako ich „ofúkne“ alebo máte sklon ľahko chytiť nádchu, máme pre vás účinné tipy.

Na rozdiel od chrípky nádchu spôsobujú viaceré typy vírusov. Preto je aj je liečba často zdĺhavejšia. Jej primárne symptómy sa prejavujú v nosovej sliznici, kde sa im najlepšie darí.

Nádcha môže byť spôsobená:

  • vírusmi (rinovírusy, adenovírusy, coronarovírusy)

  • bakteriálnou infekciou, ktorá je menej častá

Stretávame sa aj s:

  • alergickou nádchou

  • vazomotorickou nádchou, vyvolanou vonkajšími faktormi (cigaretový dym, zmena teploty, vlhkosti)

  • nádchou ako nežiadúci účinok lieku


Prečítajte si tiež:

Aký je rozdiel medzi chrípkou a nádchou?


Lieky proti nádche

Liekov proti nádche je nespočetne veľa. Preto si ich trochu rozdelíme. Na trhu sú voľne dostupné lieky s viacerými liečivami. Medzi ne patrí: Xylometazolín, Oxymetazolín, Tramazolín, Naphazolín a iné.

Podľa Národného portálu zdravia si Slováci v roku 2017 najčastejšie v lekárni žiadali tieto lieky pri prejavoch nádchy alebo chrípky:

1. Na predpis:

  • Pamycon – antibiotické kvapky

  • Anopyrin – od teploty a bolesti, najmä pri akútnych ochoreniach dýchacieho systému, už sa nevyrába (náhradou je acylpyrin)

Pozor na anopyrin by si mali dať jedinci, ktorí majú problém s nadmernou krvácavosťou, pretože tento liek riedi krv!

2. Bez predpisu:

  • Paralen – pri teplotách a bolestiach

  • Muconasal Plus – na uvoľnenie nosovej sliznice

  • Acylpyrin – od bolesti a teploty

  • Olynth HA – má dekongestívny účinok, t.j. zlepšuje priechodnosť nosa

  • Dorithricin pas – pastilky na cmúľanie pri bolestiach hrdla

  • TheraFlu – horúci nápoj/tablety vhodné pri teplote, bolestiach

Celková spotreba liekov na respiračné problémy za rok 2017 bola pritom podľa Národného centra zdravotníckych informácii až 5 792 928 kusov.

Graf najpredávanejších liekov

Národný portál zdravia | Zdroj: súkr.archív

Lieky proti nádche - rozdelenie:

Liečivá

Napríklad – „Oxymetazolín zapríčiňuje zúženie nosa,“ hovorí MUDr. Joseph Han, ORL lekár a chirurg hlavy. Konkrétne spôsobuje, že sa krvné cievy zmenšia, a tak sa nosné dierky viac otvoria.

Všetky tieto liečivá majú za úlohu odstrániť opuch nosovej sliznice, a tým docieliť uvoľnenie upchatého nosa. Medzi lieky, obsahujúce tieto zložky, patria Muconasal, Nasivin, Otrivin, Olynth, Sanorin.

Nosové spreje

Nosové spreje s týmito zložkami je možné používať len 7 dní. Pri dlhšom užívaní vzniká na liečivá návyk, neskôr, pri dlhom užívaní môže prísť k strate čuchu aproblémom s nosovou sliznicou.

Morská soľ

Ak máte miernu nádchu a potrebujete skôr nos prečistiť, morská voda je na to ideálna. Tým, že budete morskú vodu používať každodenne, zabránite preniku mnohých škodlivých látok, vírusov, baktérií. Ak chcete predchádzať nádche, určite zvoľte práve morskú vodu. Niektoré sú obohatené aj o meď či mangán.

Izotonický roztok

Zodpovedá zloženiu ľudského tela, je to fyziologický roztok s koncentráciou 0,9 % NaCl. Čistí a zvlhčuje sliznicu nosa. Používaním dochádza k riedeniu hlienu a ľahšiemu vysmrkaniu.

Hypertonický roztok

Koncentrácia soli je vyššia než v bunkách ľudského tela (vyššia než 0,9 % NaCl). Pri vstreknutí do nosa začne hypertonický roztok v kontakte so sliznicou pracovať na princípe osmózy (bude z tkaniva vyťahovať vodu, aby sa koncentrácia soli na oboch stranách vyrovnala).

Ak máte nádchu, sliznica nosa je zdurená a zadržuje tak viac vody než obvykle. Aplikácia hypertonického roztoku umožní sliznici spľasknúť a uľaví od pocitu upchatého nosa.

Ďalšie možnosti proti nádche

Pokiaľ potrebujete nos aj zvlhčiť, dostupné sú aj spreje kombinované s kyselinou hyalurónovou, prípadne s aloe vera a dexpanthenolom. Pri každom užívaní sprejov alebo kvapiek do nosa sa poraďte so svojim lekárom alebo lekárnikom. Nie všetky spreje totiž môžu používať napríklad tehotné, dojčiace matky, prípadne pacienti s kardiovaskulárnym ochorením, metabolickým ochorením a podobne.


Prečítajte si aj tento článok:

Aký je rozdiel medzi chrípkou a nádchou?