Carnivore diet - diéta pre mäsožravcov

Pre milovníkov mäsa a všetkých mäsožravcov znie väčšina diét založených na množstve zeleniny a ovocia ako nie príliš chutné trápenie. Najnovší diétny trend, ktorý odporúča jesť toľko mäsa, koľko zvládnete, je vhodný práve pre takýchto ľudí.
Carnivore diet - diéta pre mäsožravcov

Carnivore diet | Zdroj: Shutterstock.com

Definícia Carnivore diéty

Je to diéta, počas ktorej jete iba mäso, alebo teda diéta obsahujúca jedlo, ktoré "chodilo, plávalo alebo lietalo". Väčšinou po nej siahajú ľudia, ktorí predtým vyskúšali paleo či ketogénnu diétu. Odkiaľ sa táto diéta vôbec vzala?

Najvýznamnejším predstaviteľom a šíriteľom tejto diéty je Shawn Baker, ortopéd, športovec a autor knihy "The Carnivore Diet", ktorá vyšla začiatkom roku 2018. V posledných mesiacoch výrazne stúpol počet ľudí, ktorí diétu vyskúšali alebo na nej dlhodobo fungujú. Šíriť sa začala hlavne prostredníctvom sociálnych médií vďaka tzv.influencerom, ktorí tvrdia že im pomohla schudnúť, zredukovať symptómy autoimunitných ochorení, odhaliť skryté potravinové intolerancie, znížiť krvný tlak a zvýšiť libido. Momentálne môžete na instagrame nájsť vyše 50-tisíc príspevkov označených hashtagom #carnivorediet.

Sú však influenceri tými správnymi ľuďmi, od ktorých by sme mali prijímať rady ohľadom nášho stravovania a chudnutia, výrazne ovplyvňujúce naše zdravie? A uvedomujú si vôbec svoju zodpovednosť za rady alebo iba kopírujú súčasný módny trend?

Predtým, ako si diétu rozoberieme, je dôležité uviesť, že táto diéta je nová a neexistuje žiadna štúdia, ktorá by dokazovala jej priaznivé alebo akékoľvek iné účinky na zdravie človeka. Nie je dokázané, či je to spoľahlivá metóda chudnutia, redukovania symptómov autoimunitných ochorení či odhaľovania potravinových intolerancií.


Prečítajte si článok aj o tomto diétnom trende:

Flexitariánska diéta - ako sa stať umierneným vegetariánom alebo vegánom?


Jedálniček počas Carnivore diéty

Základné povolené potraviny v carnivore diéte

  • červené mäso (bravčové, hovädzie, jahňacie)

  • vnútornosti

  • hydina

  • ryby

  • vajíčka

  • bravčová masť

  • maslo

  • špik z kostí

  • soľ a korenie

  • voda

  • vývar z kostí

Doplnkové povolené potraviny (živočíšne produkty) v carnivore diéte

  • mlieko

  • jogurty

  • syry

  • čaj a káva (sú síce živočíšneho pôvodu, ale niektorí priaznivci si ich v jedálničku nechávajú)

Zakázané potraviny v carnivore diéte:

  • zelenina

  • ovocie

  • orechy a semená

  • chlieb, cestoviny, obilniny

  • strukoviny

Príklad jedálnička pri carnivore diéte:

Raňajky: 3 vajíčka na masle, šunka a syr

Obed: hovädzí stejk grilovaný

Večera: mäsové karbonátky so slaninou

Plusy vs. Mínusy carnivore diéty

Všimnite si, že v jedálničku nie sú žiadne snacky, desiaty a olovranty. Ak by sme mali hľadať nejakú výhodu tejto diéty, mohli by sme tam zaradiť sýtosť jednotlivých chodov, ktoré sú nabité množstvom bielkovín a tukov, takže človek by nemal byť medzi jedlami hladný.

V téme diéty je dobré byť "človekom s otvorenou mysľou", či už ste laik alebo odborník v oblasti výživy. A určite budú mnohí súhlasiť s tým, že rôzne typy stravovania fungujú a vyhovujú každému inak. Faktom však zostáva, že rozmanité skupiny potravín, obilniny, strukoviny, ovocie, zelenina, tu máme z nejakého dôvodu. Každá skupina nám totiž zabezpečuje širokú škálu nutrientov, či už makronutrientov- sacharidov, bielkovín a tukov alebo mikronutrientov- vitamínov, minerálov a stopových prvkov.

Konzumácia iba jednej skupiny potravín, a je jedno či budete jesť iba mäso alebo iba zeleninu, môže spôsobiť deficit základných, pre ľudské telo potrebných, živín.

Ďalšou komplikáciou pri mäsožrútskej diéte môže byť zápcha, nakoľko počas nej neprijímate žiadnu vlákninu zastúpenú v ovocí, zelenine či pečive. Ak aj priaznivci diéty zápchou netrpia, možno zabúdajú na dôležitú vplyv vlákniny na zdravie čreva a tráviaceho traktu.

Ak by ste nad vyskúšaním tejto diéty premýšľali z dôvodu tzv.eliminačnej diéty, ktorá vám môže pomôcť odhaliť skryté potravinové alergie či intolerancie, na krátku dobu to fungovať môže. Táto diéta je však iba jedným z mnohých spôsobov eliminačnej diéty. Navyše, ak máte pridružené diagnostikované zdravotné problémy, ako napríklad diabetes, ochorenia srdcovo-cievneho systému či obličiek, akékoľvek extrémne diéty pre vás nie sú vhodné. Všetky zmeny konzultujte so svojim lekárom.

Pomôže mi carnivore diéta schudnúť?

Možno áno. Faktom je, že takmer zakaždým, keď zo svojho jedálnička eliminujete, prípadne úplne odstránite nejakú potravinu, či skupinu potravín (lepok, mliečne výrobky, cukor), a urobíte pre váš organizmus aj metabolizmus zásadnú zmenu, pravdepodobne aj začnete jesť menej. Menej jedla a menej skonzumovaných kalórií zväčša vedie k poklesu hmotnosti. Počas Carnivore diéty sa neprijímaním takmer žiadnych cukrov (okrem mliečneho, ak si v diéte mliečne výrobky ponecháte) sa pravdepodobne dostanete do stavu ketózy.

Ketóza je metabolický stav, kedy telo využíva ako zdroj energie tuk uložený v našom tele, namiesto sacharidov, ktoré by sme prijali zo stravy a to spôsobuje väčšinou chudnutie. Stav ketózy má však tiež svoje riziká, najmä u diabetikov, dojčiacich matiek a u ľudí, ktorí majú problémy s obličkami.

Krátkodobým riešením chudnutia táto diéta teda byť môže, no pre dlhodobé výsledky by sa musela stať vašim životným štýlom. Je toto tá dlhodobá zmena životného štýlu, ktorú chcete urobiť? Ak diétu chcete iba vyskúšať, akékoľvek zhodené kilogramy sa ako pri mnohých iných extrémnych krátkodobých diétach po návrate k vašej predchádzajúcej bežnej strave, pravdepodobne vrátia späť.

To pravé stravovanie pre mňa

Mäso je čistá bielkovina a tuk. Častokrát ľudia na nejakom type diéty či stravovania tvrdia, že nepotrebujú X (pričom X môže byť mäso, živočíšne produkty, mliečne výrobky) na to, aby žili. A rovnako môžu byť pravdivé tvrdenia od vegetariána, ktorý nepotrebuje žiadne mäso, ako od priaznivca Carnivore diéty, ktorý zase potrebuje iba to. Pre väčšinu ľudí však stravovanie ako také, s prívlastkom či bez prívlastku zdravé, nie je o hyper sústredení sa na jednu potravinu, či skupinu potravín. Je , alebo by teda aspoň malo byť, o jedení rozličných druhov plnohodnotných potravín, ktoré uspokoja chuťové bunky.

Ak sa budete držať tejto zásady a spoliehať sa na vaše múdre telo, ktoré vám veľakrát samo povie, čo mu vyhovuje a čo nie, určite nájdete ten správny typ stravovania.


Zdroje:

  • www.everydayhealth.com

  • www.independent.co.uk

  • www.womenshealth.com


Prečítajte si článok aj o tomto diétnom trende:

Flexitariánska diéta - ako sa stať umierneným vegetariánom alebo vegánom?

ExperimentN

3 jedlá denne uvedené ako príklad sú prehnané. Na tejto diéte prirodzene vystačíte s 1-2 jedlami, nakoľko jedlá sú kaloricky aj nutrične bohatšie ako vysoko sacharidové potraviny. To je ďalší benefit na viacerých úrovniach.

"Sú však influenceri tými správnymi ľuďmi, od ktorých by sme mali prijímať rady ohľadom nášho stravovania a chudnutia, výrazne ovplyvňujúce naše zdravie?" - treba si spraviť due diligence, niektorí majú naštudovaných viac aktuálnych klinických štúdií ako mnohí lekári, ktorí sa len slepo riadia neaktuálnou doktrínou. Ľudia však prirodzene inklinujú akceptovať autority v bielych plášťoch a nemajú záujem študovať a prebrať zodpovednosť.