5 vecí, ktoré zmeniť, ak si chcete zlepšiť kondíciu

Kondícia nezávisí len od toho, ako často športujete. Záleží i na tom, aký máte denný režim, jedálniček, spánok a psychické zdravie. Jedine rovnováha vo všetkom môže priniesť výsledky, ktoré vám všetci budú závidieť.

1. Nastavte si pravidelný režim

Znie to možno ako klišé, ale aj napriek tomu sa len málo ľuďom podarí ho dodržiavať. Snažte sa pravidelne chodiť spávať aj vstávať o rovnakom čase. Ak napríklad vždy zaľahnete okolo desiatej hodiny, časom vám nebude robiť problém vstávať aj o šiestej. A vyspávať cez víkendy do obeda? Zistíte, že toto vám určite viac energie nepridá. Je lepšie dopracovať sa ku stavu, keď sa každý deň viete prebudiť i bez budíka približne v rovnakom čase s predstavou, že máte pred sebou super deň a ste plní energie. Samozrejme, nie vždy sa to dá: niekto pracuje na zmeny, niekto sa občas nevyhne žúrkam až do rána. No skúste si nastaviť režim aspoň v rámci svojich možností, nech vaše telo vie, čo približne každé ráno očakávať.

2. Naučte sa jesť zdravo

I keď sa vám občas zbiehajú slinky na kebab, pizzu a najradšej by ste si každý deň pochutnali na čokoláde, vedzte, že po týchto dobrotách sa budete cítiť dobre len chvíľu. Prudko sa vám zvýši hladina cukru v krvi, objavia sa návaly vlčieho hladu a vaša výkonnosť bude poslabšia, o tukových vankúšikoch ani nehovoriac. Samozrejme, raz za čas si treba dopriať, ale v ostatné dni si radšej zajedzte teplý obed, namiesto dezertu si dajte orechy s medom alebo ovocie a nezabúdajte na raňajky!

Snažte sa stravovať pravidelne v približne rovnakom čase a radšej jedzte viac menších porcií rozložených počas dňa ako nárazovo "veľké šajby". V prípade potreby pokojne zaraďte do stravy aj výživové doplnky (napríklad magnézium, omega-3 mastné kyseliny či kĺbovú výživu). Vynechajte sladené a bublinkové nápoje, namiesto nich pite vodu, čaje, ovocné šťavy. Budete sa cítiť oveľa lepšie, zbavíte sa mnohých zdravotných problémov a v súvislosti s tým porastie i vaša kondícia.

Lebo jedlo je ako palivo. Čo do tela dávame, taký výkon môžeme očakávať. Lepší alebo horší...

3. Trénujte správne

Pokiaľ chcete byť vo forme, treba sa hýbať a často aj "zamakať". Nie sa len raz za mesiac zničiť vo fitku a potom ďalší mesiac nariekať nad svalovicou. Tadiaľto cesta nevedie. Športovať treba pravidelne a mať svoj premyslený systém. Ak chcete len dobre vyzerať a cítiť sa zdravo, postačí denne krátka prechádzka alebo iné kardio a zopárkrát do týždňa posilňovňa, joga alebo iné cvičenia. Ak ste aktívnym športovcom, viete, že vášmu telu musíte stále "navyšovať latku", aby ste zlepšovali svoje výkony a nestagnovali.

No aj keď budete trénovať každodenne, nemali by ste zabúdať na regeneráciu najlepšie raz do týždňa. Tá môže byť aj aktívna - plávanie, výlet na bicykli alebo akýkoľvek šport, ktorý je iný ako ten, čo trénujete. Dôležité je ale, aby vás daný šport bavil, pretože ak tomu tak nebude, psychika vás môže pribrzdiť. Nastavte si tréningový plán podľa svojich potrieb i síl. Zbytočne neprepínajte, ale ani sa zbytočne neflákajte. Len sami viete, čo vo vás je a kam až môžete zájsť.

4. Nespite "od buka do buka"

Určite ste sa s tým mnohí stretli. Niekedy vám postačí šesť hodín spánku a ste čulý ako rybička. Inokedy v posteli strávite aj desať hodín a cítite sa "rozbití ako žiarovka". Nie je v tom žiadna veľká záhada. Pre človeka je optimálne spať približne sedem až osem hodín. Ak už spíte viac, určite sa v noci aspoň niekoľkokrát prebudíte a váš spánok už nie je celistvý. Spíte akoby na niekoľko fáz. V konečnom dôsledku to spraví viac škody ako úžitku. Pre ľudské telo to nie je prirodzený stav. Snažte sa preto spať každú noc rovnako a nie raz ponocovať a potom zase "ťahať poldňovú spánkovú šichtu".

5. Buďte psychicky v pohode

Berte život, aký je, tešte sa na každý nový deň. Nezamýšľajte sa zbytočne nad vecami, ktoré už neovplyvníte ani nevrátite. A najmä sa obklopujte ľuďmi s pozitívnou energiou, inšpiratívnymi, aktívnymi. Udržujte dobré vzťahy a vyhýbajte sa konfliktom. Nenechajte si zbytočne "vysávať" energiu stresom, hádkami, nedorozumeniami.

Buďte občas tak trochu "flegmoš" a "choďte si svoje". A keď aj niekedy budete naštvaní, nedržte to v sebe. Nájdite zdravý spôsob, ako to zo seba dostať.