Určite vidíte každý rok na Vianoce reklamu s kamiónmi, privážajúcimi Coca-Colu. Tá nám vsugeruje, že bez tohto kolového nápoja by skoro nemohli byť ani Vianoce. Lenže okrem obrovského množstva cukru, obsahuje i kyselinu fosforečnú, ktorá vo väčšom množstve nemá príliš dobrý efekt na naše zdravie.
Coca-Cola verzus zdravie kostí
Cola-Cola je zdroj fosforu, ale súčasne i likvidátor kostí. Fosfor je hneď po vápniku druhý najrozšírenejší minerálny prvok v našom tele. Dostatok fosforu je dôležitý pre pevné zdravé zuby a kosti. Väčšina ľudí prijíma dostatočné množstvo fosforu v strave a jeho nedostatok nie je častý. Väčšie nebezpečenstvo predstavuje, keď máte prebytok fosforu. Fosforečnany sa totiž vylučujú z tela ako fosforečnan vápenatý. Vysoké dávky fosforečnanov môžu preto narušiť rovnováhu medzi vápnikom a fosforom v tele a zapríčiniť nedostatok vápniku, a tým napríklad i úbytok kostnej hmoty.
Vegetariáni by sa mali zaujímať o to, že fosforečnany znižujú vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov.
Coca-Cola verzus zdravie zubov
Zaujímavosťou je, že kyselina fosforečná sa používa napríklad k leptaniu kovov, ale i v zubnom lekárstve. Je teda zbytočné odpovedať na to, prečo majú ľudia pijúci Coca-Colu viac zubných kazov (vysoký obsah cukru, ktorým sa živia baktérie, obsiahnuté v plaku našich zubov).
Coca cola a nepríjemný zápach
Metabolity kyseliny fosforečnej nie sú vylučované len pri močení, ale i cez pokožku a dochádza k špecifickému nepríjemnému zápachu pijana. Užívatelia kolových nápojov to necítia a nevnímajú ho. Pokiaľ ale príde „normálny“ človek, zápach potu cítí dosť intenzívne.
Toto sa deje v ľudskom organizmu po 1 plechovke kolového nápoja
Prvých 10 minút: do tela sa dostáva 10 lyžičiek cukru, ktoré obsahuje jedna plechovka (100 % odporúčanej dennej dávky). Normálna reakcia organizmu by bola taká, že vyvracia nápoj, ale tomu zabraňuje kyselina fosforečná, znižujujúca sladkú chuť a prispievajúca k udržaniu tekutiny v žalúdku.
20 minút: hladina cukru v krvi dosahuje vrchol, telo na to reaguje vyplaveným nadbytkom hormónu inzulínu. Pečeň začína cukor premieňať na tuk.
40 minút: kofeín je absorbovaný, zorničky sa rozširujú, krvný tlak stúpa.
45 minút: ľuďský organizmus zvyšuje produkciu dopamínu, ktorý stimuluje nervové receptory v mozgu – nazývané tiež ako „centrum slasti“.
Po viac ako hodine pôsobí močopudne - kvôli kofeínu. To spôsobuje, že človek vylúči naviazaný vápnik, horčík a zinok. Spoločne s nimi odchádza z tela i sodík, voda a ďalšie elektrolyty.
Prečítajte si tiež:
Chcete mať ploché brucho? Pozor aj na ovocné šťavy
Coca-Cola a riziká ochorení
Kolové nápoje nemajú len vysoký obsah fruktózového sirupu, ale sú tiež plné rafinovaného cukru a kofeínu. Pravidelná konzumácia týchto zložiek vo veľkom množstve vedie k zvyšovaniu krvného tlaku, srdcovým ochoreniam, diabetu 2. typu a obezite.
Na druhej strane, je ale pravda, že Cola-Cola dokáže náš žalúdok upokojiť a pomôcť pri hnačke.
Zopár dôvod, prečo nepiť Coca-Colu
Dôvod č. 1: rednutie kostí
Najväčším problémom je úbytok vápnika. Takýmito nápojmi do svojho tela dodávate veľké množstvo kyseliny fosforečnej. Fosfor je druhým najviac zastúpeným minerálom v ľudskom tele (po vápniku), ktorý je dôležitý pre pevnosť zubov a kostí. Pokiaľ je fosforu veľa, vylučuje sa v podobe fosforečnanu vápenatého.
Dôvod č. 2: cukor útočí
V jednom pohári sa ukrýva 10 lyžičiek cukru, v litri je to už 27 kociek, čo by normálne žalúdok neprijal, donútil by vás všetko vyvrátiť, ale vďaka kyseline fosforečnej sa to nedeje.
Dôvod č. 3: tukové šialenstvo
Predstavte si, ako zareaguje vaše telo, keď vypijete Colu-Colu. Hladina inzulínu vyskočí na obrovské hodnoty a pečeň je donútená premeniť prebytočný cukor na tuk.
Dôvod č. 4: zloženie
Možno by bolo dobré, aby ste si uvedomili, čo svojmu telu podávate za „kvalitný materiál". Coca-Cola obsahuje:
Sýtenú vodu: tá s bublinkami dráždi žaludočné šťavy a podporuje tvorbu plynov.
Aspartám: náhrada cukru. V teplých nealkoholických nápojoch sa táto zložka premieňa na formaldehyd, čo je silný karcinogén.
E150: potravinárske farbivo
E952: cyklamát sodný, náhrada cukru, ktorá je ale 200-krát sladšia.
E950: acesulfam draselný - obsahuje methylether, ktorý môže zhoršovať činnosť kardiovaskulárneho systému.
E211: benzoan sodný. Táto látka spôsobuje poškodenia DNA.
Dôvod č. 5: zničíte si zuby
V tomto prípade sa dá hovoriť o sladkých nápojoch všeobecne. Narušujú povrch zubov, ktoré sa stávajú citlivejšími a veľmi náchylnými na tvorbu povlaku, čo zapríčiňuje vyššiu kazivosť.
Kolové nápoje majú však ešte jeden negatívny vplyv. Zanechávajú na sklovine hnedé škvrny, ktoré je možné odstrániť len pieskovaním.
Dôvod č. 6: závislosť
Asi 40 minút po vypití Coca-Coly začne telo zvyšovať produkciu hormónu dopamínu, ktorý podporuje činnosť mozgu. Kolové nápoje v nás môžu vyvolávať podobnú závislosť ako u iných drog.
Dôvod č. 7: zvýšenie tlaku
Hodinu po tom, čo ste vypili tento „životabudič“, sa vám zvýši krvný tlak. Môže za to kofeín a tiež väčšie množstvo cukru, ktoré koluje v krvi.
Dôvod č. 8: vylučovanie minerálov
Po niekoľkých hodinách sa vám z tela začne vylučovať vápnik, horčík a dokonca i zinok.
Prečítajte si aj tento článok:
Chcete mať ploché brucho? Pozor aj na ovocné šťavy