10 tipov, ako si zostaviť životný plán

Máte svoj životný plán alebo ciele aspoň na rok? Kde chcete byť o 5 alebo 10 rokov? Ako si predstavujete svoju ideálnu budúcnosť? Pýtajú sa pri pracovnom pohovore na trhu personalisti. Pokiaľ chcete patriť medzi elitu, tak vedzte, že podľa vedeckých výskumov si len 3 percentá ľudí stanovujú písomne svoje životné ciele a plány.

Ako sa stať lepšou verziou seba samého?

Každý normálny človek, či už je veriaci alebo nie, bez ohľadu na náboženskú orientáciu, určite aspoň raz v živote zažil nejakú omšu. Či už v kostole alebo mimo neho na inom dôstojnom mieste a významnej životnej chvíli. To znamená, že sa zúčastnil na kázni pri nejakej príležitosti (napríklad pri krste, svadbe, pohrebe, prvom svätom prijímaní, birmovke). Atmosféra omše pri pragmatickom duchovnom slove kazateľa sa vždy dotýka duše i hlavy a predstavuje mentálny tréning i duchovnú výzvu pre sebarozvoj.

Podobne aj kniha, príbehy, osobnosti, osudy ľudí a rôzne ďalšie podnety zo života úspešných ponúkajú aj impulzy a inšpirácie k hodnotovej inventúre a k zamysleniu, ako sa stať lepšou verziou seba samého. Najradšej sme, keď sa vízia i výzva dotýkajú nášho osobného ega. Preto zostavenie a rozhovory o vlastnej osobnej vízii človeka predstavujú tú najlahodnejšiu hudbu pre jeho život, poéziu i prózu ovládanú naspamäť. Jedným slovom tú najkrajšiu omšu na svete pre ucho človeka aktívne pestujúceho sebarozvoj.

Mnohí obyčajní ľudia vo svojom živote slovo vízia ani nepočuli, ani nepoznajú.

Netreba sa báť tohto pojmu, ten termín je pozitívny a je to váš kamarát. Je superpríležitosťou, ako objaviť svoj zmysel života a upresniť dlhodobý životný plán na dobrý, spokojný a šťastný život. Človek s vlastnou osobnou víziou je bohatší, smelší, spokojnejší a zdravo sebavedomejší. Skôr patrí medzi víťazov života ako ten, ktorý žiadnu osobnú víziu nemá. Bez osobnej vízie sa určite dá žiť, ale nie dlhodobo úspešne a plnohodnotne.


Prečítajte si tiež:

Aká je vaša osobná vízia? Otestujte sa


10 bodov plánu ročného sebarozvoja

Váš krátky životný plán je vhodné tvoriť na jeden rok. Dlhší životný plán na desaťročie. A nie je vôbec hanbou a už vôbec nie chybou, ich preprojektovať, ak sa zmenia vaše životné okolnosti. Lebo celý život je nielen jedna veľká hra, ale aj častá zmena. Životný plán môže mať veľa podôb. Na začiatok je fajn, ak nemá viac než päť až desať bodov.

1. Mentálne: prečítať ročne aspoň 10 dobrých kníh (nielen motivačnú literatúru, ale aj dobré romány s poučením) alebo si vypočuť 2-3 prednášky motivačných rečníkov k vyššej kvalite života a osobného rastu alebo sa prihlásiť na polročný rýchlokurz základov cudzieho jazyka (k dohovoreniu sa stačí údajne len 800 kľúčových slov) alebo týždňový kurz osobného rozvoja.

2. Zdravie: zlepšiť životosprávu zmenou jedálnička v tom, že nebudeme jesť po 18. hodine večer a každé ráno po prebudení vypijeme 3 poháre čistej vody. Absolvovať ročnú zubnú prehliadku a minipreventívnu prehliadku (krv, výška, váha, chrbtica, zrak...) u lekára.

3. Rodina: zorganizujeme dve rodinné dovolenky v zime a lete, každú nedeľu zavedieme „bilanciu týždňa“ – dvojhodinový rozhovor s partnerom a dieťaťom na tému hodnoty. 2 poobedia v týždni venujeme rozvozu detí na ich krúžky, športové alebo iné aktivity.

4. Zdroje: zavedieme finančný plán v rodine na celý rok s cieľom zodpovednosti, aby sme niečo usporili a rešpektovali osvedčené pravidlo bezpečných osobných financií 10-20-30-40 (10% – usporiť, 20% – na životné poistky a doplnkové dôchodkové sporenie na starobu, 30% –maximum na úvery a pôžičky v rodine, 40% – najviac toľko z rodinného rozpočtu minúť na bežnú spotrebu – bývanie, potraviny, drogéria, obuv, odev a ostatné).

5. Priatelia: pestovať priateľstvá kombinovane – osobným stykom, telefonicky, emailom alebo inak (sociálne siete) pravidelne. Zamerať sa na menej priateľov, najlepších 5-6 kamarátov.

6. Šport: chodiť do práce peši (ak je to možné), resp. prejsť denne minimálne 3 kilometre peši. Cez víkend v sobotu chodiť na turistiku do lesa alebo plávať alebo si trikrát týždenne zabehať po 2 kilometre.

7. Meditácia: každý deň ráno po prebudení si v mysli prebehnúť a zopakovať plán, čo chcem v ten deň urobiť alebo večer pred spaním zhodnotiť deň a poďakovať sa (sebe, bohu, univerzu, inak) za všetko, čo sa v ten deň podarilo. Alebo urobiť každý deň polhodinové dýchacie cvičenie a meditovať podľa učebnice.

8. Radosti: každý týždeň si urobiť s niečím osobnú radosť (drobným nákupom, pomocou niekomu, zájsť si na kávičku alebo zmrzlinový pohár s niekým príjemným, darčekom pre niekoho, neobyčajným zážitkom, písaním denníka úspechov alebo nápadov na lepší život).

9. Dielo (Hobby): každý mesiac vytvoriť nejaké dielko (produkt, službu, výrobok), t. j. niečo užitočné, milé a dobré, čo dáva zmysel (napr. prispieť pár drobnými na charitu, zasiať niečo v záhradke, vyzdobiť si balkón kvetmi, upratať niečo vo svojom byte alebo živote, napísať liste najlepšej priateľke do zahraničia, pôsobiť ako dobrovoľník v nejakom občianskom združení na pomoc krízovému centru, pomôcť starej susede doniesť veľký a ťažký nákup, napísať poviedku alebo blog a poslať do časopisu, poradiť nešťastnej kolegyni - fantázii sa medze nekladú).

10. Rast – rozhovor so skúsenejšími: každý mesiac vyhľadať pre inšpiráciu i životné overenie správnosti vašej cesty nejakého erudovaného človeka (90-ročného suseda, múdreho učiteľa, známeho personálneho poradcu, životného kouča a osloviť ho s otázkou ku vašej kvalite života, ktorá vám nedá spať a vŕta večne v hlave (napríklad sa ho opýtať: v čom vidí jeho životné šťastie, zmysel života, priority bytia, čo ho najviac potešilo za posledný mesiac). Alebo si kúpiť nejaký vhodný časopis, tematicky ladený k dobrému životu.


Aká je vaša osobná vízia? Otestujte sa