Projekt Zdravé oči v škôlke: bezplatné meranie zraku u najmenších

V októbri odštartoval tretí ročník unikátneho projektu zameraného na prevenciu detských očných ochorení. Má v pláne skontrolovať zrak ďalším 20 000 slovenským škôlkarom. Kapacity na meranie zraku sa rýchlo začali napĺňať, avšak v niektorých krajoch sú ešte voľné miesta a škôlky sa stále môžu do projektu Zdravé oči v škôlke prihlásiť.
Projekt Zdravé oči v škôlke

Zdroj foto: o. z. BILLA ľuďom | Zdroj: súkr.archív

Ide o skríningové meranie zraku, ktoré v spolupráci s o. z. BILLA ľuďom realizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS).

Tisícky skontrolovaných očí

Počas trvania minulého ročníka pracovníci z ÚNSS skontrolovali oči 15 072 deťom v 313 materských škôlkach. Od spustenia tretieho ročníka, bolo od októbra do konca januára 2019 zrealizované meranie u 5 612 detí a návštevy škôlok pokračujú.

„Ešte stále sú voľné miesta v Bratislavskom, Banskobystrickom a Trnavskom kraji, v ostatných krajoch sú kapacity už naplnené a merania prebiehajú podľa harmonogramu. Radi by sme preto oslovili riaditeľov materských škôl, aby neváhali a svoje škôlky zaregistrovali na bezplatné meranie na stránke www.zdraveocivskolke.sk,“ hovorí Ing. Tatiana Winterová, riaditeľka ÚNSS.

Nosnými mesiacmi bývajú mesiace marec, apríl a máj, kedy býva zmeraných najviac detí.

Ako prebieha meranie zraku?

Samotné merania pomocou špeciálneho bezdotykového prístroja (autorefraktometra) prebiehajú rýchlo, bezbolestne a najmä v známom prostredí škôlky. Koordinátor z ÚNSS príde v stanovený čas do škôlky, do rúk chytí prístroj pripomínajúci väčší fotoaparát a každé dieťa skontroluje na diaľku, zo vzdialenosti jedného metra.

„Projekt Zdravé oči v škôlke sa ukazuje už dlhodobo ako veľmi prospešný, keďže každý rok je vydaných cez 2 000 odporúčaní na návštevu oftalmológa. Ide o zhruba 14 % všetkých zmeraných detí, ktorým prístroj vykázal začínajúcu alebo rozvinutú zrakovú poruchu,“ vysvetľuje Mgr. Jana Gregorovičová, koordinátorka projektu z o. z. BILLA ľuďom.


A že pri meraniach je v škôlkach naozaj zábava, môžete si pozrieť vo videách, ktoré sme natočili s deťmi v materskej škole v Bratislave.


Zdroj videí: o. z. BILLA ľuďom / YouTube.com


Pozrite si tiež:

Nepodceňujte preventívne očné prehliadky