Maca prášok zlepší váš športový výkon i sexuálny život

Buduje fyzickú i psychickú kondíciu, zlepšuje zdatnosť i vytrvalosť, podporuje rast svalovej hmoty a pomáha v boji so stresom. Maca prášok je výťažok z rovnomennej peruánskej rastliny, ktorej účinky sú známe už tisícky rokov.

Čo je to Maca?

Maca rastie vo vysokých nadmorských výškach, v regióne peruánskych Ánd. Ide o andský koreň, škrobnatú hľuzu, podobnú reďkovke alebo repe. Známy je tiež pod názvom peruánsky ženšem. Vyznačuje sa štedrou nádielkou živín, vrátane vitamínov, minerálnych látok, mastných kyselín, aminokyselín a sterolov. Má sladkasto-horkú chuť, pripomínajúcu zemiak. Hoci s touto bylinou sa najčastejšie stretnete v práškovej forme, dajú sa zohnať aj tablety s jej extraktom.

Kvalitný Maca prášok by mal byť v BiO kvalite, bez umelých prísad, GMO, lepku a vhodný pre celiatikov, vegetariánov, vegánov a vitariánov.


Prečítajte si tiež:

Zelený jačmeň dokonale prečistí a ozdraví organizmus


Účinky Maca prášku na zdravie

Tradičná medicína využíva Macu na liečbu chudokrvnosti, tuberkulózy, problémy s menštruačným cyklom či menopauzou, na zlepšenie imunity i mentálneho zdravia. Ďalej sa používa ako preháňadlo, afrodiziakum, podpora impotencie erektilnej disfunkcie a na zvýšenie plodnosti - dokáže zlepšiť krvný obeh, vyvážiť pohlavné hormóny a tiež zlepšiť náladu. Maca prášok prispieva k správnej hustote kostí a pomáha ich tak udržať zdravé a silné. Jeho účinky sú vedecky podložené a patria ku nim nasledovné:

  • posilňuje imunitu a dodáva energiu

  • zlepšuje vytrvalosť (šport aj sex), fyzickú zdatnosť a odolnosť pri záťaži

  • zvyšuje výdrž, libido, plodnosť

  • vyrovnáva hladinu hormónov

  • zvyšuje výkonnosť mozgu

  • zvyšuje bdelosť a koncentráciu

  • znižuje stres, úzkosť a napätie

  • eliminuje náladovosť a depresie

  • pomáha regenerovať po športovom výkone

  • pozitívne vplýva na stavbu a výdrž svalového a kostrového systému

  • zabraňuje nadmernému opotrebovaniu kĺbov a šliach

  • zlepšuje zdravie zubov a kostí

  • posilňuje vlasy

  • zmierňuje príznaky menopauzy a PMS

  • spomaľuje starnutie organizmu

  • čistí pleť od akné a škvŕn

Vitamíny a minerály v Maca prášku

Výťažok z tejto rastliny vám poskytne dostatok vitamínov skupiny B (najmä B1, B2, B6), C, E, minerálov - vápnik, železo, horčík, sodík, draslík fosfor či síru, stopových prvkov - selén, jód, zinok, meď, bizmut, mangán a aminokyseliny (až 20, 7 z nich esenciálnych, ktoré si telo nedokáže vyrobiť samo). Okrem toho obsahuje základné zložky stravy ako sacharidy, bielkoviny, tuky a diétnu vlákninu.

Dávkovanie Maca prášku

Pozorne si prečítajte informáciu o užívaní tohto výživového doplnku. Všeobecne sa odporúča zamiešať si 1 čajovú lyžičku prášku do vody, ovocnej šťavy, smoothie, jogurtu či proteínového nápoja a piť 1-2-krát denne. Ďalšími možnosťami sú ochutenie cereálii, ovsených vločiek alebo pečiva. Tepelná úprava sa neodporúča, pretože sa môžu zničiť niektoré prospešné látky. Pre zlepšenie chuti Maca prášku skúste použiť napríklad agávový alebo javorový sirup, či kokosový cukor.

Prvých pár dní môžete začať pokojne aj s menším množstvom a postupne ho navýšiť až na plnú odporúčanú dennú dávku, aby si telo zvyklo. Brať ho môžete pravidelne s niekoľkými menšími prestávkami, napríklad v podobe 1 dňa v týždni alebo 1 celého týždňa. Prvé účinky pocítite približne za 14 až 30 dní, je to individuálne.

Pozor na nadmernú konzumáciu tohto výživového doplnku! Môže narušiť hladinu hormónov v organizme!

Maca prášok sa neodporúča tehotným a dojčiacim ženám a ľuďom s problematickou štítnou žľazou!

Maca prášok a športovci

Maca prášok pomáha budovať svalstvo a zlepšuje výdrž. Vďačíme za to 5 prírodným sterolom - sitosterol, kampesterol, ergosterol, brassikasterol, ergostadienol. Vďaka týmto zložkám je Maca veľmi efektívna pri zvyšovaní výkonnosti v športe. Stala sa trvalou súčasťou jedálnička atlétov i kulturistov, ktorí si chcú zlepšiť kondíciu prirodzeným a bezpečným spôsobom bez vedľajších účinkov. Umožňuje zdravý a harmonický rozvoj svalstva, posilnenie a zväčšenie výkonnosti, bez užívania škodlivých chemických substancií.

Odporúčaná denná dávka Macy pre športovcov sa pohybuje v rozmedzí 1500 až 3000 mg denne. Jej výživová hodnota sa pohybuje väčšinou od 320 do 360 kcal na 100 gramov prášku.


Prečítajte si aj tento článok:

Zelený jačmeň dokonale prečistí a ozdraví organizmus