Nebojte sa tuku v mliečnych výrobkoch: nepriberiete a predídete chorobám

Ešte donedávna platilo, že čím menej tuku potraviny obsahujú, tým sú lepšie, a tak začali byť populárne odtučnené a nízkotučné výrobky. Avšak, nízkotučné výrobky vám v skutočnosti nepomôžu schudnúť, pretože odstránený tuk v nich je nahradený cukrom.

Podľa odborníkov stojí za nižším rizikom mozgovej mŕtvice jedna molekula mliečneho tuku, tzv. kyselina heptadekánová.

Zdroje vápnika a jódu

Z mliečnych výrobkov by ľudia mali preferovať jogurty, kyslé výrobky, mlieko a v menšej miere aj syry. Sú to kľúčové potraviny, ktoré telu poskytujú vápnik v ľahšie vstrebateľnej forme a tiež jód, potrebný ku tvorbe hormónov štítnej žľazy.

Maslo je z pohľadu odborníkov v tomto smere neutrálne, avšak obsahuje až príliš veľa kalórií, preto ho možno odporučiť len v obmedzenom množstve. V typicky západnej strave je veľmi nepravdepodobné, že získate dostatok vápnika a jódu iným spôsobom, preto je odporúčané konzumovať niekoľko mliečnych výrobkov denne.


Prečítajte si tiež:

Užitočné informácie o jogurtoch a ďalších druhoch zakysaných mliečnych výrobkov


Tučné mliečne výrobky a odporúčané množstvo

Pozrime sa na niekoľko kombinácií mliečnych výrobkov, ktoré obsahujú približne 20 g nasýtených mastných kyselín, a teda odporúčané maximum pre ženy. Muži môžu až 30 g.

200 g plnotučného prírodného alebo 170 g gréckeho jogurtu

Uvedené množstvo plnotučného prírodného jogurtu obsahuje polovicu denného príjmu vápnika, potrebného pre stavbu kostí. Čo sa týka bielkovín, na 100 g je v ňom obsiahnutých 5,1 g.

Vyšší príjem vápnika je spojený so zníženými hladinami škodlivého viscerálneho tuku, ktorý sa utvára okolo orgánov.

Spomínaná porcia 170 g gréckeho jogurtu má síce rovnaké množstvo nasýtených mastných kyselín, ale nižší obsah vápnika (približne 27 percent denného príjmu). Jeho výhoda spočíva vo vyššom podieli bielkovín (9 g na 100 g jogurtu), obmedzujúce chuť do jedla.

50 g smotanového prírodného syra

Syrové nátierky majú všeobecne menej vápnika a bielkovín ako tvrdé syry, pretože srvátka bohatá na tieto nutričné látky je počas spracovania vyradená. Porcia 50 g smotanového prírodného syra pritom obsahuje tretinu denného množstva nasýtených mastných kyselín.

Napriek tomu ho odborníci odporúčajú viac ako nízkotučné varianty, a to pre vyšší obsah výživných látok (2,8 g bielkovín, 38 mg vápnika).

40 g cheddaru

Tvrdý syr je jedným z najkoncentrovanejších zdrojov vápnika. Navyše množstvo 40 g obsahuje viac ako tretinu (36 percent) denného príjmu vitamínu B12, potrebného pre energiu, imunitu, ale aj nervový systém. Tiež 10 g bielkovín, čo je o viac ako 50 percent než nájdeme vo varených vajciach.

14 g masla

Na rozdiel od ostatných mliečnych výrobkov obsahuje maslo minimum bielkovín i vápnika a zároveň veľké množstvo kalórií. Preto nebude na škodu, keď ho ľudia niekedy nahradia kvalitnými prírodnými rastlinnými olejmi.

300 ml plnotučného mlieka v kaši

Mnohé štúdie už niekoľkokrát potvrdili, že pitie mlieka je späté s nižším rizikom rakoviny hrubého čreva. Podľa odborníkov je to dané obsiahnutým vápnikom, chrániacim rizikové osoby pred rastom polypov, ktoré sa môžu premeniť na zhubné nádory. Plnotučné mlieko tiež obsahuje vyššie množstvo vitamínu A, podporujúceho zdravé videnie a imunitný systém.

300 ml plnotučného mlieka obsahuje 13,5 percenta dennej dávky tohto vitamínu, pričom rovnaké množstvo polotučného mlieka len 7 percent dennej dávky.

3 polievkové lyžice parmezánu

Jeden z najvýživnejších syrov vôbec. Len tri lyžice parmezánu vám dodajú takmer 40 percent dennej dávky vápnika a 15 percent dennej dávky zinku, čo je dôležitý minerál pre kognitívne funkcie a plodnosť. Ďalej potom obsahuje 6 g nasýtených mastných kyselín (30 percent denného limitu) a 124 kalórií.


Prečítajte si aj tento článok:

Užitočné informácie o jogurtoch a ďalších druhoch zakysaných mliečnych výrobkov