Histamínová intolerancia – čo môžem jesť a čo mám zakázané?

V prvom rade by sme mali mať zodpovedanú základnú otázku: „Bola mi histamínová intolerancia diagnostikovaná lekárom?“ Potom je na mieste aj ďalšia otázka: „Čo môžem jesť a čo mám zakázané?“

Čo je histamínová intolerancia?

Je to stav - porucha, kedy následkom nepomeru medzi prísunom histamínu a schopnosťou organizmus odbúrať ho vznikajú histamínové prejavy.

Ako sa prejavuje histamínová intolerancia?

Najčastejšie prejavy sú:

  • svrbenie kože

  • začervenanie

  • žihľavka

  • opuch pier, opuch jazyka

  • kŕče, nadúvanie, hnačky

  • pálenie záhy

  • kašeľ

  • dychová nedostatočnosť, pískavé dýchanie

  • astma

  • zmeny krvného tlaku, búšenie srdca, poruchy rytmu

  • závraty až strata vedomia


Prečítajte si o histamínovej intolerancii viac


Príčiny histamínovej intolerancie

Môžu byť vo zvýšenom obsahu histamínu v potravinách, v prísune uvoľňovačov histamínu v potrave, prípadne látok, blokujúcich enzým, ktorý histamín rozkladá. Problémy môžu vyvolávať i niektoré lieky proti bolesti, nevoľnosti, či kašľu. Spustiť i zhoršiť histamínovú intoleranciu môže aj stres.

Pacienti by mali byť v psychickej pohode.

Pozor na zámenu!

U laickej verejnosti pomerne často dochádza k zámene medzi alergickou reakciou na potraviny a histamínovou intoleranciou. Nejde o alergiu, ale i tak je pre nás veľkou hrozbou. Ochorením trpí 1 – 3% populácie a stále sa zvyšuje.

Histamínová intolerancia patrí do rúk lekára

Cítite sa po konzumácii niektorých potravín zle? Spozorovali ste niektoré z uvedených prejavov histamínovej intolerancie? Neváhajte, zverte sa do rúk lekára!

Ak vám lekár diagnostikoval histamínovú intoleranciu, určite sa vám dostalo aj náležitého poučenia, ktorého sa treba držať. Experimentovať s diétami sa neodporúča.

Nízkohistamínová diéta, ako na to?

V prvom rade si musíme uvedomiť, ako reagujeme na potraviny. Prejavy ochorenia a intenzita ťažkostí sa líši nielen medzi jednotlivými pacientmi, ale aj u toho istého človeka. Začať by sme mali s ceruzkou a poznámkovým blokom. Starostlivo si zaznamenať, čo nám zdravotné problémy vyvoláva. Niekomu stačí vyradiť pár druhov potravín, iný musí dodržiavať prísnu diétu.

Výrazným úspechom je, ak sa nám podarí nastaviť si účinné individuálne stravovanie.

Zakázané potraviny

  • Zrejúce syry (čím dlhšie zrejú, tým viac histamínu obsahujú), údeniny, pivo, víno a sekt, všetky fermentované potraviny. Klasický histamín obsahujú tiež aditíva (farbivá, stabilizátory, konzervačné látky, zvýrazňovače chuti a príchute).
  • Uvoľňovače histamínu v strave rastlinného pôvodu sú ananás, citrusy, jahody, kivi, banány, paradajky, strukoviny, špenát, papája, sladké drievko a korenia.

  • Uvoľňovače histamínu živočíšneho pôvodu sú zase ryby, kôrovce, bravčové mäso a vaječný bielok.

  • Baktérie a kvasinky, prispievajúce k tvorbe histamínu, sú najmä potraviny s obsahom životaschopných kvasníc, napríklad čerstvé a málo prepečené pečivo, chlieb a kysnuté cesto.

Pomoc pri histamínovej intolerancii

Aj keď ochorenie patrí do rúk lekára, výrazne si vieme pomôcť sami. Na prvom mieste je disciplína v stravovaní a psychická pohoda. Prospešné pre nás môžu byť aj osobné skúsenosti pacientov z občianskeho združenia „ Histaminici.“

Pre viac informácii sledujte ich webovú stránku i Facebook.

Recepty pri diagnóze histamínová intolerancia

Keďže ide o ochorenie veľmi individuálne, každý recept si musíme prispôsobiť podľa seba, podľa svojich potrieb, chutí a vyvarovať sa potravín, ktoré sú zdrojom, či spúšťačom ochorenia. Navrhujeme nasledovné dva recepty:

Cestoviny s hráškom

Potrebujeme: 150 g celozrnných cestovín, 75 g hrášku (najlepšie čerstvého), 1 pór, 50 g neúdeného oštiepku, zväzok bazalky a soľ podľa chuti.

Postup:

Cestoviny uvaríme vo vode al dente (nie úplne do mäkka). Na oleji opražíme nakrájaný pór, hrášok a pridáme uvarené cestoviny. Na záver prisypeme nakrájanú bazalku a nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešame, aby sa syr rozpustil. Jedlo je vhodné na obed alebo na večeru.

Trojfarebný tvarohový koláč

Potrebujeme:

Hnedé cesto: 300 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 2 PL karobu (zdravšia alternatíva kakaa), 1 vajce, 125 g rastlinného tuku, 2 PL mlieka, 150 g kryštálového cukru.

Tvarová naplň: 3 balenia 250 g tvarohu (vhodný bezlaktózový), 1 celé vajce, 1 žĺtok a podľa chuti práškový cukor.

Piškótové cesto: 3 celé vajcia, 1 bielok, 4 PL vody, 200 g polohrubej múky, 1/2 prášku do pečiva, 150 g práškového cukru, 1 dl oleja.

Postup:

Hnedé cesto: ingrediencie dáme do misy a vymiešame. Vznikne tvrdšie cesto, ktoré vlhkými rukami rozotrieme na plech vyložený fóliou na pečenie.

Vymiešaný tvaroh rozotrieme rovnomerne na tmavé cesto.

Piškótové cesto: žĺtky vymiešame s približne polovicou cukru a šľaháme. Pridáme olej, vodu a v šľahaní pokračujeme. Postupne pridáme múku, rozmiešanú s práškom do pečiva. Nakoniec zľahka zamiešame bielky vyšľahané s ostávajúcim cukrom. Cesto vylejeme na tvarohovú náplň. Pečieme pri teplote 200 °C, cca 30-40 minút. Necháme ho trochu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.


Prečítajte si o histamínovej intolerancii viac