Základné tipy alergií: čo na ne účinkuje?

Alergia je pre nás čoraz bežnejšia. Nepríjemný výtok z nosa, slzenie očí, kýchanie, smrkanie. To všetko nám môže znepríjemniť bežný život. Čo vlastne alergia je, kedy a ako sa prejavuje a ako proti nej bojovať?

Čo je to alergia?

Alergia je prehnaná a neprimeraná reakcia imunitného systému na látky, ktoré sa bežne vyskytujú v našom prostredí. Alergénom sme vystavovaní neustále, preto ak nie ste si istí, že máte alergiu, je vhodné navštíviť lekára pre určenie konkrétneho alergénu.

Prejavy alergie sú rôzne - od svrbenia pokožky, nepríjemných vyrážok, opuchnutia jazyka, sťaženého dýchania...


Prečítajte si tiež:

Peľová alergia


Základné typy alergií:

Potravinová

Nepríjemné príznaky sa môžu objaviť najmä po konzumácii potravín. Najväčšími a najčastejšími alergénmi sú rôzne druhy orechov, ovocie, ale aj zelenina, med a včelie produkty, mlieko, sója.

Chemická zložka

Bežne sa stáva, že ak vymeníte prací prostriedok, alebo aviváž, môže vám prekážať nejaká zložka, ktorá je tiež schopná spôsobiť alergickú reakciu. Takisto sú ľudia veľmi citliví aj na zložky kozmetiky ako sú krémy, parfémy, farby na vlasy...

Roztoče, peľ, prach

Toto sú časté alergény, ktoré nás bežne trápia vonku aj doma. Ak ste vystavovaní alergénu, môže vám spôsobiť nepríjemné prejavy ako je svrbenie očí, nosa, pálenie, výtok. Obdobie alergií sa začína jarou, kedy všetko kvitne a rastie. Napríklad čerstvo pokosená tráva spôsobuje často nepríjemné prejavy. Takisto aj peľ a kvety. Jedným z najnepríjemnejších alergénov spomedzi rastlín a stromov je topoľ, jeho biele lietajúce chumáčiky vyvolávajú reakciu vo forme kýchania, slzenia. Samozrejme, platí to aj pri iných rastlinách.

Alergia na lieky

Je tiež dosť častá. Väčšina pacientov trpí na alergiu na penicilín, paracetamol, kyselinu acetylsalicylovú. Týmto zložkám je potrebné sa vyhýbať, pokiaľ ste si vedomí alergie.

Prvá pomoc pri alergii

V prípade, že neviete, že ste alergický a spozorujete niektoré príznaky alergie, je potrebné navštíviť lekára a prejavy alergie zmierniť. Prípadne vám urobí testy na čo konkrétne ste alergickí. Základná nádcha, smrkanie, a vyrážky sa dajú stlmiť antihistaminikami v podobe tabliet, sprejov do nosa, kvapiek do očí.

Voľne dostupnými antihistaminikami, ktoré si môžete zakúpiť v lekárni je Zodac, Zyrtec, Xyzal, Claritine a iné. Bežne sú dostupné po 7 tabliet. Do nosa môžete použiť Livostin, Allergodil.

V prípade, že sa stav nezlepšuje, navštívte svojho lekára.

V prípade, že sa objavia vyrážky, je možné použiť gél na zmiernenie a užiť tabletky proti alergii - antihistaminiká. Ak sa náhodou aj stane, že niekoho takého uvidíte a viete, že ide o alergickú reakciu - anafylaktický šok, treba ihneď konať zabodnutím pera do stehna a zavolať sanitku. Môžete tak zachrániť život sebe alebo aj iným.


Prečítajte si aj tento článok:

Zvláštne alergie

B4yUQRcZZmp9

Really good article and very rewarding! Thank you for sharing them with me and everyone. Have a good time with wordle unlimited online.

fnaf12

What you share is informative and useful to me and many others. I will visit and read often. Please update new articles. If you have more time, please visit: fireboyand-watergirl.com