Ako prekabátiť detský stres?

Ako môžeme pomôcť deťom, ktoré zažívajú stres? Radí MUDr. Alena Kadlíčková z Ambulancie detského a dorastového lekárstva v Trnave.
MUDr. Alena Kadličková

MUDr. Alena Kadličková | Zdroj: súkr.archív

Ani deťom sa stres nevyhýba. S nástupom do školy a do škôlky na ne odrazu doľahne zmena prostredia, nový kolektív, nové povinnosti aj starosti, neprítomnosť rodičov a požiadavky, ktoré ich dovtedy nezaťažovali. Tieto zmeny môžu u mnohých detí vyvolať detský stres, napätie a obavy, čo sa prejaví aj v podobe zdravotných ťažkostí. Samotný stres, rovnako aj detský stres oslabuje imunitný systém, vyvoláva tráviace ťažkosti a spôsobuje vznik ochorení dýchacích ciest.

Skoré ranné vstávanie, udržanie pozornosti, vnímanie a učenie sa nových vecí, spoznávanie nových kamarátov, ľudí a pevné pravidlá, dodržiavanie termínov, kontroly zo strany učiteľov aj rodičov, príkazy a zákazy detský stres len podporuje. Všetky deti by mali byť pripravené do nového kolektívu a na zmeny, ktoré ich čakajú psychologicky i zdravotne. Pomocníkmi pri tom môžu byť aj výživové doplnky, vitamíny a prostriedky na podporu imunity.

Ako teda môžeme prekabátiť detský stres? Opýtali sme sa odborníčky MUDr. Aleny Kadlíčkovej.

Niektoré deti reagujú na stres tráviacimi ťažkosťami. Ako im môžeme pomôcť?

Na celkovú podporu črevnej mikroflóry je vhodné užívať prípravky s obsahom živých baktérií. S podávaním odporúčam začať už týždeň pred nástupom do kolektívu. Živé baktérie sa odporúčajú v tomto prípade podávať dlhodobo. Nehrozí tu žiadne riziko predávkovania, ide o priaznivé črevné baktérie, ktoré nemajú vedľajšie účinky pri podávaní, stimulujú imunitný systém dieťaťa cez črevnú sliznicu, vytesňujú nepriaznivé črevné baktérie a optimalizujú prostredie čreva, stabilizujú črevnú mikroflóru dieťaťa.

Ako sa vyznať v množstve prípravkov v lekárňach? Podľa čoho máme vyberať?

Odporúčam vyberať prípravky, ktoré garantujú počet živých baktérií do konca doby exspirácie. Mali by obsahovať nielen živé baktérie, ale aj prebiotickú vlákninu, ktorá umožňuje rast a množenie baktérií, jednoducho povedané – je potravou pre probiotiká. Dôležitá je správna kombinácia použitých kmeňov s dôrazom na štúdiami preukázané účinky.

Na trhu je dostupný prípravok Probicus® Premium, ktorý je v súlade s najnovšími odporúčaniami Medzinárodnej asociácie probiotík. Obsahuje päť vzájomne kompatibilných kmeňov laktobacilov a bifidobaktérií so štúdiami podloženými účinkami, ďalej prebiotickú vlákninu a navyše vitamín B6 na podporu imunity. Množstvo živých baktérií je v prípravku garantované do konca doby exspirácie. Probicus® Premium môžu užívať deti od troch rokov, dospelí, takisto tehotné a dojčiace ženy. Stačí užívať jednu kapsulu denne.

Ak má dieťa ťažkosti s prehĺtaním kapsúl, dostupné sú napríklad kvapky BioLac, ktoré obsahujú laktobacily a bifidobaktérie, a ktorých účinok preukázala aj štúdia realizovaná priamo na Slovensku. Sú vyrobené patentovanou metódou tzv. mikroenkapsulácie, ktorá zlepšuje prežitie kultúr v tráviacom trakte. Tým sa zlepšuje ich účinok a stabilita.

Probicus a Biolac pre deti na stres

GENERICA | Zdroj: súkr.archív

Ak má dieťa problém s vyprázdňovaním, jemným účinkom pomôže prírodný sirup SymbioLac, ktorý je šetrný k detskému organizmu. Je vhodný od veku 3 rokov a obsahuje len čisto prírodné suroviny - extrakt zo sliviek a fíg, rozpustnú vlákninu a feniklovú a mätovú silicu.

Figy a slivky všetci poznáme ako potraviny účinné na podporu prirodzeného vyprázdňovania. Figy prispievajú k udržaniu normálnej funkcie čriev. Obsiahnutá vláknina je organizmom výborne tolerovaná a pôsobí ako prebiotikum, teda látka, ktorá je potravou pre „priateľské baktérie“ v našom tráviacom trakte. Feniklová a mätová silica podporujú trávenie.

SymbioLac nie je návykový a môže sa užívať dlhodobo. Užíva sa nalačno alebo 2 hodiny po jedle a najlepšie večer. Dôležité je ho zapiť dostatočným množstvom vody.

Symbiolac sirup

GENERICA | Zdroj: súkr.archív

Či už sa dieťa stretne s akýmkoľvek tráviacim problémom, je dôležité mu pomôcť a zároveň ho zbaviť pocitu úzkosti, strachu a najmä stresu.