Pacientom so syndrómom diabetickej nohy môžu pomôcť nové inteligentné vložky do topánok

Nové vložky do topánok pre diabetických pacientov sú navrhnuté tak, aby predišli formovaniu kožných vredov, vznikajúcich v dôsledku nosenia nesprávnej obuvi.
inteligentná vložka do topánok pre diabetikov

Zdroj: Pixabay.com

Vložky sa dajú nosiť v bežnej obuvi

Pacienti s diabetom často nemajú cit vo svojich končatinách, a tak môže napríklad pri nosení nesprávnej obuvi vzniknúť kožný vred, nazývaný aj diabetická noha.

Tieto rany sa ťažko liečia a niekedy vedú až k amputáciám. Nová vložka do topánok je však navrhnutá tak, aby predišla formovaniu týchto vredov a upozornila diabetikov na ich vznik.

Inteligentnú technológiu vyvinul Linh Le ešte počas svojho doktorandského štúdia chemického inžinierstva na Stevensovom technologickom inštitúte v New Jersey.

V súčasnosti je generálnym riaditeľom spoločnosti, ktorá jeho technológiu použila na výrobu vložiek do topánok. Je možné ich nosiť aj v bežnej obuvi.

"K vývoju inteligentných vložiek do topánok ma inšpirovali dve veci, túžba pomôcť diabetikom a túžba priniesť túto technológiu na trh," vysvetlil vynálezca technológie Linh Le.

inteligentná vložka do topánok pre diabetikov

zdroj: www.graphene-info.com

Stačí ich spárovať s aplikáciou

Vložky využívajú integrovanú sieť citlivých grafénových senzorov pre meranie zmien tlaku a teploty pokožky v rôznych bodoch pozdĺž chodidla.

Ak údaje naznačia, že sa vyskytuje lokálny zápal, vložka vybavená technológiou Bluetooth, automaticky odošle upozornenie na smartfón používateľa priamo do sprievodnej mobilnej aplikácie.

Aplikácia oznámi používateľovi, že sa chystá vznik nebezpečného kožného vredu a tiež mu poradí, ako čo najlepšie postupovať, aby sa tomu predišlo.

Aplikáciu je tiež možné nastaviť tak, aby upozorňovala aj iných ľudí, napríklad lekára alebo rodinných príslušníkov.

Vložky do topánok, ktoré môžu uľahčiť život pacientom so syndrómom diabetickej nohy, sú napájané z nenabíjateľných batérií a mali by vydržať približne štyri mesiace používania, kým ich bude treba vymeniť.

Diabetické komplikácie nôh sú v rozvinutých krajinách najčastejšou príčinou amputácií na dolných končatinách z iných ako poúrazových príčin. Riziko amputácie nohy u diabetikov je 15 – 40 krát vyššie než u bežnej populácie.


Prečítajte si tiež:

Diabetici pozor! Na Slovensku stúpa počet amputácii končatín

Neliečená cukrovka môže spôsobiť život ohrozujúce komplikácie