Psychiatrickým pacientom v Trebišove pomáhajú pri liečbe aj psí terapeuti

Pacientom psychiatrickej liečebne v Nemocnici Svet zdravia Trebišov pomáhajú pri ich liečbe aj psí terapeuti. V trebišovskej nemocnici totiž začali s kanisterapiou, ktorá má pomôcť pacientom minimalizovať depresiu a úzkosť.
kanisterapia pomáha psychiatrickým pacientom

Zdroj: Flickr.com

V nemocnici chcú vytvoriť rodinné prostredie

Psychiatrickí pacienti v trebišovskej nemocnici majú možnosť absolvovať svoju terapiu za účasti špeciálne vycvičených psov.

Cieľom projektu je vytvoriť v nemocnici rodinné prostredie, znížiť depresiu a úzkosť pacientov, podporiť sebaúctu a prispieť tak k ich celkovému zlepšeniu zdravotného stavu.

Kanisterapia je určená pre psychiatrických pacientov od 18 rokov. So psími terapeutmi sa stretávajú vždy raz za dva týždne približne na hodinu, a to buď v špeciálnej komunitnej miestnosti nemocnice, alebo vonku v nemocničnom parku.

Do terapie sú zapojené špeciálne vycvičené a pravidelne monitorované psy plemena borderská kólia.

Prítomnosť zvieraťa vytvára viac familiárne prostredie a autentickú atmosféru s prirodzenejšími a spontánnejšími reakciami. Zároveň majú pacienti možnosť psíka sa dotknúť, čo prispieva k uvoľneniu napätia, redukuje pocit osamelosti či zvyšuje ich vnímavosť,“ vysvetľuje Slavomíra Dupláková, ktorá realizuje v trebišovskej nemocnici kanisterapiu.

Kanisterapia pomáha rôznymi spôsobmi

Kanisterapie majú pomôcť pacientom minimalizovať depresívne prežívanie, úzkosť, podporiť sebaúctu a sebadôveru, zlepšiť orientáciu v realite, či sebakontrolu.

Tú napríklad dokážu pozitívne ovplyvniť hry, pri ktorých psovod zadáva inštrukcie súvisiace so starostlivosťou o psa a jeho tréningom, a podporuje pacienta v ich plnení.

Kanisterapia zároveň dokáže zlepšiť deskriptívne schopnosti pacienta, pozornosť, koncentráciu či cvičiť jeho pamäť. Taktiež pacienti v rámci tejto formy terapie trénujú jemnú a hrubú motoriku či každodenné samoobslužné schopnosti,“ dodáva Dupláková.

Psychiatrická liečebňa trebišovskej nemocnice poskytuje špecializovanú zdravotnú starostlivosť pacientom s chronickými či recidivujúcimi duševnými poruchami vyžadujúcimi dlhodobú hospitalizáciu.

Pacienti tu môžu absolvovať aj arteterapiu, muzikoterapiu, biblioterapiu a najnovšie aj kanisterapiu.


Prečítajte si tiež:

Psychickými problémami trpí takmer pol milióna Slovákov!

10 otázok o depresii- odpovedá psychológ