Začali tvrdý boj proti cukrovke! Táto krajina zakázala reklamu na sladené nápoje ako prvá na svete

Diabetes je stále vážnejším svetovým problémom, a preto sa vláda tejto krajiny rozhodla radikálne zakročiť. Podľa prieskumu tu ľudia konzumujú až 12 čajových lyžičiek cukru denne a z toho až polovica pochádza zo sladených nápojov.
sladené nápoje v obchode

Zdroj: Unsplash.com

Prvá krajina na svete, ktorá zakázala reklamu na sladené nápoje

Singapur sa stal vôbec prvou krajine na svete, kde zakázali akúkoľvek reklamu na sladené nápoje, informuje o tom portál The Straits Times.

Zákaz by sa od budúceho roka mal týkať všetkých stredne až vysoko sladených nápojov. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že chce docieliť lepšiu informovanosť ľudí a výrobcov nápojov dotlačiť do zníženia množstva sladidiel vo svojich produktoch.

V jednej plechovke sladeného nápoja sa môže nachádzať až 8 lyžičiek cukru. Podľa štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Edwina Tonga je príjem takéhoto množstva cukru v nápojoch problém.

Už len vypitie 250 ml sladeného nápoja za deň navýši riziko vzniku cukrovky o 26 percent,“ informuje Tong.

Na nápojoch budú štítky v troch farbách

Štítky budú na nápojoch v troch farbách, ktoré kupujúcich upozornia na to, či je nápoj zdravý, neutrálny alebo nezdravý. Rovnaké štítky používa už viac ako 30 krajín vo svete. V Čile vďaka takémuto označeniu klesla konzumácia nápojov, označených za nezdravé, o štvrtinu.

diabetes nápis

Zdroj: Pixabay.com

Cukrovka môže postihnúť každého. Aké sú jej príznaky?

Pri cukrovke telo buď prestane vyrábať dostatok inzulínu, ktorý sa tvorí v pankrease (diabetes mellitus 1. typu), alebo nevyužíva inzulín správne (diabetes mellitus 2. typu).

V oboch prípadoch poruchy dochádza k zvýšeniu koncentrácie krvného cukru (hyperglykémia). Práve vysoká hladina cukru v krvi spôsobuje u diabetických pacientov poškodenie krvných ciev, čo vedie k závažným zdravotným komplikáciám.

Pri cukrovke 2. typu zohráva významnú rolu aj nesprávna životospráva a s ňou spojená obezita.

Na začiatku ochorenia sú príznaky nevýrazné a môžu sa objaviť až v neskorších štádiách. Ich prítomnosť závisí od miery nadbytku cukru v krvi.

Príznaky diabetu mellitus I. typu sa rozvíjajú rýchlejšie a sú výraznejšie.

Naopak pri cukrovke druhého typu môžu pacienti príznaky ochorenia prehliadnuť, lebo sa vyvíjajú dlhodobo a organizmus si na ne zvykne.

Hlavné príznaky u pacientov s cukrovkou:

  • smäd
  • nadmerný príjem tekutín
  • zvýšené množstvo moču
  • nočné močenie
  • chudnutie
  • zvýšená náchylnosť na infekcie
  • nadmerný príjem potravy
  • svrbenie
  • poruchy videnia
  • bolesti hlavy a brucha

Ak spozorujete niektoré z príznakov, vyhľadajte svojho lekára.


Súvisiace články:

Všetko, čo potrebujete vedieť o cukrovke

Vhodné a nevhodné potraviny pri cukrovke