Zápal pľúc je ročne diagnostikovaný až 17-tisíc Slovákom! Na tento spôsob prevencie nezabudnite!

Zápal pľúc je 10. najčastejšou príčinou hospitalizácie v SR, s druhou najvyššou úmrtnosťou. Ročne si 17-tisíc ochorení vyžiada najmenej 2500 životov. Zraniteľnou skupinou sú najmä seniori.
prevencia proti zápalu pľúc

Zdroj: Pixabay.com

Slovensku patrí 2. miesto v úmrtnosti na zápaly pľúc v rámci Európskej Únie a ročne si toto ochorenie u nás vyžiada najmenej 2500 životov.

Pri zápale pľúc- pneumónii, alebo infekcii pľúc, vzniknutá tekutina alebo hnis upcháva časť pľúc, čo je prekážkou vstupu kyslíka do organizmu.

Zápal pľúc je infekcia pľúcneho tkaniva, ktorú môžu vyvolať baktérie, vírusy alebo huby. Často vzniká ako komplikácia po prekonaní chrípky.

Obzvlášť ohrozené sú osoby s chronickým ochorením ako diabetici, astmatici, osoby s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc, neurologickými ochoreniami, ochoreniami obličiek a pečene a imunokomprimovaní ľudia, alebo kardiologickí pacienti, u ktorých môžu zanechať vážne, až fatálne následky,“ vysvetľuje všeobecný lekár pre dospelých MUDr. Peter Lipovský.

Rizikovou skupinou sú najmä seniori

S pribúdajúcim vekom klesá imunitná aj fyzická obranyschopnosť organizmu. Starší ľudia tak dostanú pneumokokovú infekciu ľahšie.

Priebeh zápalu pľúc môže byť u starších ľudí atypický. Pacient, či jeho okolie, preto nemusia najprv mať ani podozrenie, že ide o pneumóniu.

Charakteristické príznaky ako horúčka, bolesť na hrudníku a kašeľ nemusia byť nápadné. Medzi príznakmi u starších ľudí sa môže objaviť aj zmätenosť, delírium, nechutenstvo, pády, strata samostatnosti alebo náhla zmena funkčného stavu organizmu človeka.

Ochorenie má navyše u seniorov ťažší priebeh a rastie pravdepodobnosť komplikácií. Aj samotná liečba je náročnejšia, keďže s rastúcim vekom pribúdajú aj nežiaduce účinky liekov.

Ak má navyše pacient iné ochorenia, rastie aj pravdepodobnosť interakcie liekov.

Najlepšou prevenciou je očkovanie

Lekári sa zhodujú, že najlepšou prevenciou je očkovanie. Je to v prvom rade očkovanie proti chrípke, ktorá je častým spúšťačom pneumónie.

Aj proti samotnej pneumokokovej infekcii existuje očkovanie. Poisťovne dokonca vakcínu plne uhrádzajú ľuďom starším ako 59 rokov, chronicky chorým a osobám so zníženou imunitou.

Kým proti chrípke sa treba očkovať každý rok, proti pneumokokom stačí iba raz.

Tipy ako sa chrániť pred zápalom pľúc:

  • Umývajte si ruky a dodržujte základné hygienické návyky
  • Nechajte sa zaočkovať
  • Poznajte príznaky pľúcnych ochorení
  • Udržujte čistotu v domácom prostredí
  • Starajte sa o čistotu svojho chrupu / ústnej dutiny
  • Vyhýbajte sa kontaktu s ľuďmi, ktorí majú prejavy infekcie dýchacích ciest

Prečítajte si k téme:

Ako fungujú pľúca a proces dýchania?

Chronická obštrukčná choroba pľúc- aké sú príznaky a liečba?