Vedci vyvinuli nový typ vakcíny! Pomôže zachrániť 1,5 milióna ľudí každý rok?

Na svetovej pneumologickej konferencii v juhoindickom Hyderabade predstavili vakcínu, ktorá by mohla znamenať obrat v celosvetovom boji proti tuberkulóze, a poskytnúť ľuďom dlhodobú ochranu.
nová vakcína proti tuberkulóze

Zdroj: Flickr.com

Nová vakcína proti tuberkulóze by mohla byť dostupná do roku 2028

Tuberkulóza je vysoko nákazlivé ochorenie, ktorému každoročne podľahne 1,5 milióna ľudí. Spôsobujú ju mykobaktérie a liečba je stále komplikovanejšia, kvôli antibiotickej rezistencii.

Novo vyvíjaná vakcína proti tuberkulóze je zostavená z proteínov baktérie, čo vyvoláva imunitnú reakciu. Vedci na konferencii v juhoindickom Hyderabade oznámili, že už prešli kritickou fázou klinických testov.

Očkovacia látka bola vyskúšaná na viac ako 3500 dospelých v Juhoafrickej republike, Keni a Zambii, teda krajinách, ktoré sa s tuberkulózou stretávajú.

Hoci sa úvodné skúšky ukázali ako úspešné, uvedenie očkovacej látky na trh ešte niekoľko rokov potrvá, uvádza portál BBC.

Odborník na tuberkulózu Dr. Lewinsohn v rozhovore s BBC povedal, že pripravovaná vakcína je prelomová.

"Pozoruhodné je, že je efektívna aj u dospelých, ktorí už boli infikovaní baktériou Mycobacterium tuberculosis, ktorá tuberkulózu spôsobuje," vysvetlil Dr. Lewinsohn.

Novú vakcínu proti tuberkulóze musia ešte preveriť rozsiahlejšie testy, odhaduje sa však, že dostupná by mohla byť do roku 2028.

V roku 2018 ochorelo tuberkulózou asi 10 miliónov ľudí

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) si za cieľ medzi rokmi 2015 a 2035 dala zníženie nových prípadov tuberkulózy o 90% a počet úmrtí o 95%.

Informácie WHO za rok 2018 udávajú, že tuberkulózou ochorelo asi 10 miliónov ľudí. Kritická je situácia najmä v Indii, na ktorú pripadá takmer tretina všetkých prípadov. Veľmi zasiahnutá je aj Čína, Indonézia, Filipíny či Pakistan.

Za objavenie bacila vyvolávajúceho tuberkulózu svet vďačí nemeckému lekárovi Robertovi Kochovi (1843 - 1910). V roku 1880 sa Koch stal členom Ríšskeho ministerstva zdravotníctva v Berlíne, čo znamenalo, že dostal lepšie pracovné priestory a podmienky.

O dva roky neskôr, v roku 1882, objavil bacil tuberkulózy a aj spôsob jeho kultivácie. Za svoju vedeckú prácu získal v roku 1905 Nobelovu cenu za medicínu a fyziológiu.


Súvisiace články:

Nová vakcína úspešne zničila rakovinové bunky v tele pacientky s rakovinou prsníka!

Očkovanie proti chrípke bez ihiel?