Na Slovensku pribudlo viac ako 21-tisíc nových pacientov s týmto ochorením! Môžete s ním žiť roky bez akýchkoľvek príznakov

Výskyt ochorenia diabetes vo svete stále stúpa, na Slovensku pribudli v priebehu minulého roka desaťtisíce nových pacientov.
diabetik na vyšetrení

Zdroj: Flickr.com

Na Slovensku sa počas minulého roku liečilo vyše 355-tisíc diabetikov a pribudlo viac ako 21-tisíc nových pacientov, ktorým bola diagnostikovaná cukrovka.

Vyplýva to z najnovšej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktorú centrum zverejnilo pri príležitosti Svetového dňa diabetu.

Podľa typu diabetu 91% tvorili pacienti s diabetes mellitus druhého typu, 7,6% pacienti s diabetes mellitus prvého typu, 0,8% pacienti s iným typom diabetu a 0,6% ženy s gestačným diabetom, ktorý vzniká v tehotenstve,“ uviedol generálny riaditeľ NCZI Peter Blaškovitš.

Doplnil, že prevažná väčšina pacientov sa liečila na cukrovku 2. typu. Pribudli aj nový pacienti s cukrovkou 2. typu, najmä vo vekovej kategórii 65 až 69 rokov.

Z celkového počtu nových pacientov s diagnostikovanou cukrovkou 1. typu, ich najviac pribudlo vo vekovej kategórii 20 až 24 rokov.

Počet chorých na cukrovku 2.typu stúpa

Pri pozorovaní desaťročného obdobia v rokoch 2009 až 2018, má počet chorých na cukrovku 2. typu v prepočte na 100-tisíc obyvateľov stúpajúci trend.

Najvyužívanejším spôsobom liečby diabetikov bolo podávanie perorálnych antidiabetík. Z chronických komplikácií, ktoré ochorenie spôsobuje, sa v minulom roku u diabetikov vyskytovali najčastejšie vysoký krvný tlak a poruchy metabolizmu tukov.

Svetového dňa diabetu pripadá každoročne na 14. novembra a jeho cieľom je upozorniť na zvyšujúci sa výskyt cukrovky na svete.

Diabetes mellitus alebo cukrovka je ochorenie spôsobené relatívnym alebo absolútnym nedostatkom inzulínu v ľudskom tele.

Včasná diagnostika cukrovky a jej liečba, sú dôležité pri prevencii komplikácií, ako je porucha až strata zraku, poškodenie obličiek, poškodenie nervov a tiež skorší a závažnejší vývoj aterosklerózy (kôrnatenie tepien), ktorého dôsledkom môže byť až infarkt myokardu alebo náhla cievna mozgová príhoda.

Aké sú najčastejšie príznaky u pacientov s cukrovkou?

  • smäd
  • nadmerný príjem tekutín
  • zvýšené množstvo moču
  • nočné močenie
  • chudnutie
  • zvýšená náchylnosť na infekcie
  • nadmerný príjem potravy
  • svrbenie
  • poruchy videnia
  • bolesti hlavy a brucha

Prečítajte si aj:

S cukrovkou môžete žiť roky bez akýchkoľvek príznakov

Liečba cukrovky je vždy individuálna