Cukrovka 2.typu sa dá liečiť

Diabetes mellitus je značne rozšírené ochorenie, ktorým len v roku 2014 trpelo viac ako 340 tisíc pacientov na celom Slovensku. Hoci táto choroba ovplyvňuje každodenný život chorého, správnymi liečebnými postupmi s ňou možno úspešne bojovať.

Cukrovka 2.typu môže byť vyvolaná dvoma spôsobmi. V prvom prípade dochádza k nedostatočnej sekrécií inzulínu v pankrease – podžalúdkovej žľaze a tým pádom nie je možné pokryť všetky potreby organizmu. Na druhej strane môže byť príčinou znížená citlivosť buniek tela na inzulín, aj keď sa inzulín produkuje v dostatočnom množstve. V oboch prípadoch sa však hladina glukózy v krvi pomaly zvyšuje.

Prečítajte si viac o ochorení Diabetes mellitus 2.typu

Aké sú príznaky cukrovky 2.typu?

Napriek tomu, že diabetes mellitus 2.typu postihuje predovšetkým starších ľudí (často osoby s nadváhou či obezitou), čoraz častejšie sa vyskytuje aj u mladých ľudí a detí. Medzi typické príznaky tohto ochorenia patria:

  • zvýšený smäd,
  • časté vylučovanie veľkého množstva moču,
  • výskyt opakovaných infekcií kože,
  • ospalosť,
  • možnosť zhoršenia zraku.

Ako prebieha liečba?

Základným pravidlom pri liečbe tohto typu ochorenia je individuálny prístup ku každému pacientovi. Je nevyhnutné stanoviť diétu prispôsobenú konkrétnemu diabetikovi, vhodné fyzické cvičenia a celkovo zmeniť životný štýl pacienta, aby dokázal mať svoje ochorenie pod kontrolou.

V súčasnosti sa pre diabetikov 2.typu ponúka novo vyvinutý typ liečby – podávanie analógu GLP-1. Jeho hlavným prínosom je, že okrem znižovania hladiny cukru v krvi priaznivo ovplyvňuje aj ostatné rizikové parametre (vysoký krvný tlak, zvýšená telesná hmotnosť,...). Vďaka zníženiu krvného tlaku sa znižuje i riziko závažných komplikácií ako je srdcový infarkt, mozgová príhoda alebo ochorenie obličiek.

6 pravidiel cvičenia pre každého diabetika

Pri liečbe cukrovky 2.typu nie je dôležitá len zmena stravy, ale i správny pohyb, ktorý prispieva k lepšiemu pohodliu a zdraviu pacienta. Platí tu niekoľko pravidiel, ktoré by mal pri cvičení dodržiavať každý diabetik:

  • Pravidlo 30 minút – aby bolo cvičenie efektívne, je potrebné ho vykonávať približne polhodinu denne.
  • Nepodceňujte každodenný pohyb – niektorí ľudia podceňujú množstvo kalórií, ktoré denne konzumujú a neprispôsobujú im dostatok pohybu, ktorý je nevyhnutný pre správny životný štýl.
  • Zadovážte si krokometer – chôdza je najlepším cvičením pre diabetikov a ako dobrá motivácia môže slúžiť krokometer, ktorý vás ženie k lepšej fyzickej aktivite.
  • Nájdite si partnera na cvičenie všetko sa ľahšie robí vo dvojici a aj cvičenie nie je výnimkou
  • Vytýčte si konkrétne ciele – buďte realisticky pozitívny a stanovte si ciele, ktoré dokážete reálne splniť (či už na týždeň alebo na mesiac, je to na vás).
  • Kontrolujte pravidelne svoj stav – pozitívne výsledky pri testovaní hladiny glukózy v krvi vás môžu motivovať dopredu, pretože vďaka nim vidíte, že váš cvičebný program má zmysel.

Prečítajte si viac o ochorení Diabetes mellitus 2.typu