Mladá vedkyňa, pomáhajúca pri vývoji diagnostiky rakoviny, je študentskou osobnosťou Slovenska

Národná súťaž mladých talentovaných ľudí už pozná svojich aktuálnych víťazov. Vysoké školy a vedecké inštitúcie tentoraz prihlásili do súťaže 86 mladých ľudí.
ocenená vedkyňa Erika Chocholová

zdroj: sav.sk

Študentskou osobnosťou roka 2018/2019 je Mgr. Erika Chocholová z Chemického ústavu SAV v Bratislave. Vo svojom výskume sa venuještúdiu glykánov a možnostiam ich rozpoznávania.

Pracuje v tíme doktora Jána Tkáča, ktorý je jediným držiteľom prestížneho ERC grantu na Slovensku. Vedecký tím sa snaží vyvinúť diagnostické zariadenie, ktoré by bolo schopné rozpoznať určité formy glykánov a na základe toho rozlíšiť, či ide o rakovinovú formu proteínu.

Mojím najväčším úspechom je podľa mňa to, že som sa dostala do tohto výskumného tímu. Umožnili mi pracovať so špičkovými prístrojmi, materiálmi, ku ktorým by som sa inak nedostala. Najväčšou mojou túžbou je pomôcť ľuďom, ktorí majú nejaký typ rakoviny. Zaoberáme sa zariadeniami, ktoré by mohli diagnostikovať rakovinu v skorých štádiách a to neinvazívnym spôsobom, aby ľudia nemuseli byť už od začiatku v strese len zo samotnej diagnostiky,“ povedala ocenená vedkyňa.

Ocenené boli aj ďalšie vedkyne SAV

Podujatie sa organizuje pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej pod odbornou garanciou Slovenskej rektorskej konferencie a Slovenskej akadémie vied.

Vysoké školy a vedecké inštitúcie do tohto ročníka prihlásili až 86 mladých ľudí.

Slovenská akadémia vied si odniesla ďalšie dve ocenenia. V kategórii lekárskych vied zabodovala Jana Plavá z Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV a z toho istého ústavu si odniesla cenu aj Katarína Bérešová, ktorá sa venuje detskej akútnej leukémii.

Mená ďalších ocenených nájdete na webe SAV.


Mohlo by vás zaujímať:

Vedci vyvíjajú novú antikoncepciu, ktorú stačí užiť iba raz do mesiaca!

Vedci prišli na to, ako obnoviť rast zubov u dospelých