Vysoko nákazlivá vtáčia chrípka v Poľsku môže byť nebezpečná aj pre ľudí! Je v ohrození aj Slovensko?

Poľské úrady potvrdili výskyt vysoko nákazlivej vtáčej chrípky na hydinových farmách chovajúcich morky na východe krajiny posledný deň minulého roku. V dôsledku nákazy musia utratiť až 40 000 kusov hydiny.
vtáčia chrípka v Poľsku

Zdroj: Pixabay.com

Vtáčia chrípka vo východnom Poľsku

Úrady v Lubelskom vojvodstve v utorok oznámili, že veterinárni experti pristúpili ku krokom zameraným na vyhubenie agresívneho vírusu vtáčej chrípky.

Kmeň vtáčej chrípky H5N8 môže byť nebezpečný aj pre človeka.

Slovensko zatiaľ podľa ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša veľmi pozorne sleduje vývoj ohniska nákazy vtáčej chrípky vo východnom Poľsku.

"Pokiaľ by sa potvrdilo, že choroba je rozšírená ďalej, prijmeme opatrenia charakteru zákazu dovozu z danej oblasti, či živej hydiny alebo mäsa a mäsových výrobkov a vajec. Zatiaľ sme len pripravení, pretože oficiálna správa neprišla, takže pravdepodobne nákazu majú Poliaci pod kontrolou. Budeme reagovať podľa potreby," vysvetlil Bíreš.

V podozrení na nákazu sú podľa Bíreša ešte ďalšie tri farmy v Poľsku, kde pripadá do úvahy utratiť ďalších cca. 300.000 ks hydiny.

"Od 2. januára nás Poliaci neinformovali, aký je vývoj," doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Vtáčia chrípka sa vyskytuje u domácich (morka, kačky a kura domáca) a voľne žijúcich vtákov ( bažant, prepelica, perlička, hus, holub). Ochorenie sa môže preniesť aj na iné cicavce, hlavne ošípané.

Vírus vtáčej chrípky sa neprenáša z človeka na človeka

Vtáčia chrípka sa ľudí sa prenáša len výnimočne po priamom kontakte s infikovanými, chorými alebo uhynutými zvieratami, neprenáša sa z človeka na človeka.

Pokiaľ by došlo k nákaze ľudí, išlo by o prenos z infikovaných zvierat, a to najčastejšie priamym kontaktom s chorými, resp. uhynutými zvieratami, pri nedodržaní zásad osobnej hygieny alebo vdýchnutím prachu s obsahom výlučkov chorých, resp. uhynutých zvierat.

Ochorenie by sa mohlo preniesť aj kontaktom s kontaminovanými plochami a povrchmi (napr. povrch vajec), výlučkami z chorých zvierat a odpadmi.

Miestom vstupu vírusu do organizmu človeka sú ústa, nos a očné spojivky.


Články k téme:

Vtáčia chrípka: čo je dôležité vedieť?

Vtáčia chrípka: treba sa obávať nákazy?