Vedci potvrdili, že stres skutočne môže za šedivenie vlasov. Vlastné hormóny nám ničia pigmentové bunky!

Intenzívny stres spôsobuje urýchlenie procesu šedivenia vlasov. Za všetkým je poplachová reakcia "bojuj, alebo uteč".
Vedci potvrdili, že stres skutočne môže za šedivenie vlasov

Zdroj: Pixabay.com

Na hlave máme v priemere 100 tisíc vlasových folikulov, v ktorých sa tvoria melanocyty, a tie produkujú pigment.

Podľa biologičky Ya-Chieh Hsuovej, z oddelenia kmeňových buniek a regeneratívnej biológie na Harvardskej univerzite, práve pri reakcii "bojuj, alebo uteč", začne ľudské telo vyplavovať hormóny, ktoré nenávratne ničia pigmentové bunky.

"Keď intenzívny stres aktivuje sympatický nervový systém, hormóny začnú ničiť kmeňové bunky, ktoré sú zodpovedné za regeneráciu vlasového pigmentu. Ak sú zásoby vyčerpané, začneme šedivieť, " vysvetľuje biologička.

Štúdia publikovaná na webe prestížneho časopisu Nature vysvetľuje, že v reakcii na stres začne sympatikus (skupina nervov, ktorú neovplyvňujeme vôľou) posielať hormón zvaný noradrenalín do vlasových folikulov.

Tento náhly zásah vedie k rozpadu kmeňových buniek. Keď potom folikul začne produkovať ďalší vlas, nemá už dostatok buniek pre produkciu tých pigmentových.

O strese sa všeobecne uvažuje ako o hlavnom faktore, ktorý urýchľuje starnutie.

Vďaka novým výskumom ale stúpla nádej, že dokážeme predčasné šedivenie spomaliť alebo mu úplne zabrániť.

Vedci tiež veria, že by takéto zistenie mohlo pomôcť objasniť, aké ďalšie bunky vymierajú pri procese starnutia, a viesť tak k novým postupom, ako problémy spojené s pribúdajúcim vekom zmierniť.

Šedivé vlasy ako znak múdrosti?

Zatiaľ je nejasné ani to, či nás šedivé vlasy nemali z pohľadov minulých zvýhodniť. Najčastejšie sú sivé vlasy spájané s vekom, a ten tradične prináša skúsenosti a životnú múdrosť.

Nový výskum priniesol tiež dôkazy, že intenzívny stres a reakcia "bojuj, alebo uteč" negatívne ovplyvňuje aj kmeňové bunky dôležité pre našu imunitu. Preto sa často stáva, že po dlhodobejšom strese ochorieme.


Prečítajte si tiež:

Môže stres zvýšiť riziko rakoviny?

12 miest na tele, kde sa ukladá stres


PetkaV12

sive vlasy su teraz velmi moderne, len si k nim niektore ženy musia najst cestu a zase nie každemu pasuju.Mne sa nepačia a ked raz budem mat sive vlasy, určite si ich budem farbit, alebo dufam, že dovtedy vymyslia niečo, s čím sa zbavim sivych vlasov

darrianna

No niekto šediny nechce a bojuje s nimi ako sa dá a iné si zafarbia vlasy len aby vyzerali že majú šedivé vlasy, zvláštna to doba :)